Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gravida Marilyn var fånge hos IS

I åtta månader var svenska Marilyn, 15, fånge under terrorgruppen IS.
Foto: Privat
Nu berättar familjen för första gången om kampen för att få henne fri.
Foto: SVT/Dokument inifrån
Marilyn i hijab.
Foto: SVT/Dokument inifrån
Ibland lyckades dottern ringa föräldrarna.
Foto: SVT/Dokument inifrån
"Vi deppade aldrig samtidigt", berättar pappa Pasi.
Foto: SVT/Dokument inifrån
Marilyn var gravid när hon tillsammans med sin pojkvän tog sig hela vägen till Syrien.
Foto: SVT/Dokument inifrån
1 / 7

I åtta månader var svenska Marilyn, 15, fånge under terrorgruppen IS.

Hon var gravid när hon hamnade i fångenskap - och i krigets Irak födde hon en son.

Nu berättar familjen för första gången om kampen för att få henne fri.

– Vi är vanliga kristna människor från Sverige som hade en dotter som blev kär i fel kille, som hamnade i Mellanöstern och i en av världens farligaste terrorsekter, säger hennes pappa Pasi.

När 15-åriga Marilyn förra året rymde från ett familjehem tog det åtta dagar innan hennes föräldrar Pasi och Anki nåddes av informationen.

Då hade den gravida flickan tillsammans med sin pojkvän, en flera år äldre man från Nordafrika, tagit sig hela vägen till krigets Syrien.

Pojkvännen anslöt sig till Islamiska staten och när verkligheten hann ikapp henne ville Marilyn hem till Sverige. Men då var det för sent. Då satt hon redan fast i terrorgruppens klor.

Nu väljer familjen att för första gången dela med sig av sin historia. Det sker i SVT:s "Dokument inifrån", där första delen sänds klockan 20 på onsdagskvällen i SVT1.

– Vi har inte med den delen av världen att göra. Vi är vanliga kristna människor från Sverige som har en dotter som blev kär i fel kille, som hamnade i Mellanöstern och i en av världens farligaste terrorsekter, säger Marilyns pappa Pasi till GT.

Han fortsätter:

– Och vi hack i häl ränner efter och försöker få hem henne. Till slut lyckas vi efter många otroligt konstiga turer.

Pojkvännen blev religiös

Tiden innan resan förra året blir pojkvännen plötsligt djupt religiös och får Marilyn att börja använda slöja. När de reser har den 15-åriga gravida flickan ytterst liten insikt i vad IS är för något.

Redan vid midsommar, någon månad efter avresan, ringer Marilyn ett första samtal till föräldrarna och säger att hon vill komma hem. Telefonkontakten behåller de i stort sett under hela fångenskapen. I ett inspelat samtal som är med i dokumentären hör man den gråtande flickan:

– Det är så jävla svårt och jag vet inte vad jag ska göra.

Till mamman säger hon att det bara finns två slut om hon inte lyckas ta sig därifrån. Antingen blir hon bombad till döds eller så tar hon livet av sig.

Pasi beskriver det som ett konstant helvete där han och hustrun tvingades sörja i omgångar för att hålla hoppet uppe och resten av familjen i gång.

– Vi deppade aldrig samtidigt. Den ena fick gå i väg i en timme eller ett dygn och vara jätteledsen medan den andra fick fortsätta leta ledtrådar.

Reste till Irak

För att få hem flickan vänder de sig till svenska myndigheter - som står maktlösa. De får rådet att vänta till kriget är över, och hoppas att Marilyn ska klara sig till dess.

Det beskedet är inte gott nog för de två föräldrarna.

I strid med polisens råd börjar de knyta kontakter i området, bland annat med människosmugglare som specialiserat sig på att frita tillfångatagna flickor. Vid flera tillfällen reser Marilyns mamma Anki själv till Irak för att vädja om hjälp.

– Vi levde i en blandning mellan Indiana Jones och James Bond. Det var helt bisarrt, med säkerhetspoliser, lönnmördare och människosmugglare, säger Pasi.

Under tiden i fångenskap skissar familjen tillsammans med olika kontaktpersoner på ett 30-tal fritagningsförsök.

I ett fåtal fall blir det skarpt läge.

Ett av dem görs när Marilyn är höggravid. Men planen misslyckas och följs av tystnad, utan något som helst livstecken från Marilyn.

Drogs inför shariadomstol

Först sex veckor senare får föräldrarna ett samtal från dottern. Marilyn berättar att hon har dragits inför shariadomstol efter att ha lämnat sitt hem utan tillåtelse. Hon förbjuds att använda internet eller kontakta sin familj. Om hon blir påkommen igen kastas hon i fängelse.

Trots det så ringer hon och berättar att hon har fött en son som ska heta Emilio. I samtalet, som spelas upp i dokumentären berättar Marilyn:

– Mamma det gjorde tväront. Det som gjorde ondast var smärtan i ryggen.

– När han föddes sa dom att han var gul så dom gav honom medicin. Nästan alla kvinnorna här har de gett medicin för att deras barn är gula.

Via telefonmeddelanden får de se bilder på den nyfödde pojken. Ett speciellt sätt att få besked om att man har blivit morföräldrar, konstaterar Anki och Pasi i dag.

– Det kändes så äkta och så bra men ändå så långtifrån. Tack och lov gick allting bra med tanke på omständigheterna under förlossningen.

Först i februari i år, efter att Marilyns pojkvän dött i strider, lyckas ett fritagningsförsök. Flickan och hennes nyfödde son kunde kort därefter återförenas familjen och därefter vända hem till Sverige.