Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gravida Emma, 32, om oron att föda under coronakrisen

Se specialprogrammet om coronakrisen med fokus på forskning och vetenskap. Niklas Svensson möter bland andra Fredrik Reinfeldt och professor Jan Albert.
Emma Tiger är orolig över att vara gravid under coronapandemin.
Foto: Privat
Är reglerna kvar i augusti kommer Viktor inte få vara med om Emma ligger på BB efter förlossningen.
Foto: Privat

Det är deras första gemensamma barn. 

Men på grund av risken för coronasmitta får Emmas sambo kanske inte vara med på BB när det är dags.  

– Osäkerheten är så himla stor, säger Emma Tiger, 32.

Blivande föräldrar drabbas när risken för coronasmitta gör att förlossningsvården skärper reglerna. Någonting som skapar oro bland en del av dem som väntar barn. 

Emma Tiger, 32, och sambon Victor från Göteborg väntar sitt första gemensamma barn i början av augusti.

– Det är många orosmoment kring att vara gravid just nu, säger Emma Tiger. 

Får inte vara med på ultraljud

De skärpta reglerna gör att partnern inte får vara med vid ultraljudet. 

– En graviditet är någon man delar och man vet ju inte vad man kan få för besked, så jag mådde väldigt dåligt över att behöva gå ensam och var jätteorolig. Men sista minuten lyckades jag boka om till en privat mottagning som lät min Victor vara med. 

Och om reglerna fortfarande gäller i augusti skulle Victor inte heller få vara med på förlossningen vid minsta tecken på sjukdom.

– Det är hans första barn, mitt tredje. Det här en jättestor grej för oss. Det värsta tänkbara vore om han är förkyld när vi ska föda. Vi har till och med bokat förlossningsfotograf så vi hoppas verkligen det blivit bättre i augusti, säger Emma.

Eftersom Emma inte är förstagångsföderska är det inte säkert att hon skulle behöva stanna kvar på BB efter förlossningen, men skulle hon de med nuvarande regler skulle Victor inte få vara med. 

– Han skulle förlora första dygnet med vår bebis, det känns väldigt jobbigt, säger Emma. 

Emma Tiger och Victor tillsammans med barnen Lucas och Isadora.
Foto: Privat

Gravida räknas inte som riskgrupp

Även osäkerheten kring vilka risker som finns för gravida gör Emma orolig. Som läget är i dag har Folkhälsomyndigheten sagt att gravida inte räknas som en riskgrupp när det gäller coronaviruset. 

Men i exempelvis Storbritannien räknas gravida som riskgrupp, någonting Emma tycker känns förvirrande och jobbigt.

– Vill man chansa? Gravida brukar vara riskgrupp vid virus, som influensan så det känns konstigt att inte ta det säkra före det osäkra, säger hon och fortsätter:

– Gravida rekommenderas att vaccinera sig mot influensan, men nu kan vi inte vidta några åtgärder. Samtidigt måste många gravida jobba, det finns inga vidare råd och man bara chansar känns det som. 

Emma har även astma, vilket inte heller räknas som en ökad risk vid covid-19, men oron gör att hon isolerar sig så gott hon kan.

– I början var jag jätterädd, hade på nyheterna hela dagen. Nu har jag lugnat ner mig lite, jag har träffat vänner som inte har symtom men jag går inte till matbutiken, min dotter är hemma från förskolan. Min son har däremot skolplikt. 

Stor förlust att inte vara med på förlossning

Emma poängterar att hon i första hand tycker synd om förstagångsföderskorna och de som haft planerade kejsarsnitt som ställs in, någonting hon skriver om i sin blogg. 

Hon förstår att vårdpersonal måste skyddas. Men att reglerna skulle skärpas ytterligare så att Victor inte heller skulle få vara med på förlossningen – förutsatt att han är frisk – ser Emma som en än större påfrestning för vården.

– Det kan ju ta timmar med en förlossning och det skulle kräva jättemycket resurser och stort jobb av barnmorskorna att hjälpa till med saker som en partner annars gör. Så det skulle kännas ohållbart. Och en stor förlust för pappan.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

Kämpade för sitt och barnets liv efter att ha smittats av coronaviruset.