Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gravida Carolin fick covid – tvingades till akut snitt

Carolin Johansson, 31, tvingades till akut kejsarsnitt nära tre månader före beräknad förlossning.
Foto: Privat
Villy skulle ha kommit till världen i maj 2021 men föddes redan 27 februari efter att hans mamma blivit svårt sjuk i covid-19.
Foto: Privat
I dag mår både Villy och Carolin bra efter all dramatik förra året. Men Carolin kan fortfarande bli fort trött, säger hon.
Foto: Privat
Carolin fick intensivvård och låg på Södra Älvsborgs sjukhus i en och en halv månad.
Foto: Privat
Pappa Carl-Filip Nilsson första gången han fick träffa sonen Villy på neonatalavdelningen på sjukhuset i Borås.
Foto: Privat

Många gravida tvekar att vaccinera sig mot covid-19 trots en högre risk för allvarlig sjukdom.

Carolin Johansson, 31, i Fjärås vet hur illa det kan gå – nära tre månader före beräknad förlossning blev hon svårt sjuk i covid-19.

Barnet fick tas ut med akut kejsarsnitt.

– Det fanns risk att ingen av oss skulle överleva, säger hon.

Carolin Johansson vill berätta sin historia för att varna andra gravida kvinnor.

– Jag säger bara, gå och vaccinera er. Ni vill inte hamna där jag var. Även om det är möjligt att bli smittad ändå, kanske du slipper oroa dig för att aldrig mer komma hem från sjukhuset, säger hon.

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror från 12 januari hade fram tills dess 60 procent av alla födande kvinnor i landet fått två doser vaccin mot covid-19. 

I Västra Götalandsregionen hade bara strax över 50 procent fått två vaccindoser.

– Man har en klar överrisk att föda sitt barn alldeles för tidigt och själv få en svår sjukdom och hamna inom intensivvården om man inte är vaccinerad, säger Karin Pettersson, överläkare och docent i förlossningsvård vid Karolinska universitetssjukhuset, i en intervju med P4 Göteborg. 

Nära tre av fyra gravida kvinnor som vårdas på intensiven för covid-19 måste förlösas med kejsarsnitt, rapporterar radion.

Nära tre månader kvar till förlossningen

Gravida Carolin Johansson, som också intervjuats av P4 Göteborg, hade nära tre månader kvar till förlossningen när hon testades positivt för covid-19 i slutet av februari förra året. 

Då fanns inga allmänna rekommendationer för gravida att vaccinera sig mot sjukdomen. De kom flera månader senare, den 25 maj.

Infektionen började som en vanlig förkylning och Carolin hade känt sig krasslig i några veckor. 

En dag började hon må ”jättedåligt” och tillståndet försämrades snabbt. 

– Jag kunde inte syresätta mig, det var som att andas genom ett litet, litet sugrör, minns hon.

Annars kommer Carolin inte ihåg mycket från natten och morgonen när det blev riktigt akut och hon fördes med ambulans till Södra Älvsborgs sjukhus i Borås.

Fick mardrömsbesked

Efter en natt på sjukhuset fick hon mardrömsbeskedet:

– De sa att det måste akutsnitta mig. De var tvungna att plocka ut barnet, annars fanns risk att ingen av oss skulle överleva. Det var ju alldeles för tidigt för honom att komma ut, så jag tänkte att nu kommer mitt barn att dö och jag kommer att dö, berättar Carolin.

Den 27 februari föddes Villy som egentligen inte skulle komma till världen förrän i maj.

– Jag fick höra honom skrika några sekunder, sedan togs han om hand av ett iva-team och fördes till neonatalavdelningen. Själv fick jag intensivvård. Jag mådde sämre och sämre och låg där med dödsångest. Jag planerade att spela in filmklipp till mina barn och min familj, som en hej-då-film, säger hon.

Det tog tolv dagar innan Carolin fick träffa sin son och göra besök på neonatalavdelningen.

Även om hon fortsatt behövde syrgas fick Carolin så småningom lämna intensiven och coronaavdelningen och förenas med sin lille pojke.

– Han hade blivit så väl omhändertagen av den fantastiska personalen. De hade suttit med honom på bröstet nästan dygnet runt.

”Otroligt tacksam få se familjen igen”

Efter en och en halv månad på sjukhuset kunde äntligen Carolin och Villy åka hem till övriga familjen, pappa Carl-Filip och de två äldre barnen som nu är fem och två och ett halvt år.

– Jag var så otroligt tacksam över att få se min familj igen och träffa mina barn. Det var otroligt skönt. Samtidigt var det läskigt att lämna sjukhuset. Villy var så liten och vi fick både sondmata och ge honom flaska hemma. Eftersom jag var så sjuk hade jag ingen chans att börja amma.

Nu är Villy knappt elva månader och mår bra.

– Han har utvecklats väl och växer, även om det inte går fort, konstaterar Carolin som fortfarande känner av sjukdomen.

– Små saker kan fortfarande kännas jobbiga att göra, jag blir fort trött, säger hon och tillägger:

– Jag vill att alla gravida ska tänka till. Ett skydd är bättre än inget. Om du kan förhindra att bli så jäkla sjuk är det väl ingen tvekan att ta vaccinet.


Se mer: