Jönköpingspolisen gjorde flera tillslag i en stor razzia mot människohandel under förra veckan. Bilden är en arkivbild och har ingenting med den aktuella händelsen att göra. Foto: PER O TORGNESKÄR_Jönköpingspolisen gjorde flera tillslag i en stor razzia mot människohandel under förra veckan. Bilden är en arkivbild och har ingenting med den aktuella händelsen att göra. Foto: PER O TORGNESKÄR_
Jönköpingspolisen gjorde flera tillslag i en stor razzia mot människohandel under förra veckan. Bilden är en arkivbild och har ingenting med den aktuella händelsen att göra. Foto: PER O TORGNESKÄR_
Under förra veckan genomförde polisen i Jönköping en stor insats riktad mot människohandel och sexköp. Foto: ROBERT BOMANUnder förra veckan genomförde polisen i Jönköping en stor insats riktad mot människohandel och sexköp. Foto: ROBERT BOMAN
Under förra veckan genomförde polisen i Jönköping en stor insats riktad mot människohandel och sexköp. Foto: ROBERT BOMAN

Gravid i åttonde månaden räddades från prostitution

Publicerad

Åtta män greps i stor polisrazzia mot sexhandeln i Jönköping.

– En kvinna som är gravid i åttonde månaden kunde räddas från prostitution och fick hjälp av socialtjänsten, säger polisens gruppchef Charlie Rendahl.

Under insatsen greps även en hallick som nu sitter häktad.

Under förra veckan genomförde polisen i Jönköping en stor insats riktad mot människohandel och sexköp. Polisen slog under tre dagar till vid hotell på olika adresser i Jönköping.

Tillslaget resulterade i  nio anmälningar om köp av sexuell tjänst. Åtta män greps misstänkta för brottet. En man hade köpt sex vid två tillfällen.

– Under spaningen uppmärksammade vi även en man som körde runt med en kvinna  till olika platser i Jönköpingstrakten där hon sålde sex. Efter en tids spaning kunde vi gripa honom misstänkt för koppleri. Han är nu häktad, säger Charlie Rehndahl, polisens gruppchef i Jönköping.

De gripna männen har erkänt och släppts efter förhör.

– Det blir oftast strafföreläggande vid den här typen av brott som kan ge fängelse i max ett år. Men när de erkänner blir det böter som skrivs ut, säger Charlie Rehndal.

Prostituerad gravid i åttonde månaden

Han berättar att en av kvinnorna som sålde sex på ett av hotellen var gravid i åttonde månaden:

– Henne kunde vi med hjälp av socialtjänsten ta med till frivilligorganisationen Talita, som hjälper prostituerade kvinnor med rehabilitering och skyddat boende för att kunna ta sig ur sin situation.

Charlie Rehndal säger att de sex kvinnor som polisen kom i kontakt med under insatsen är mellan 18 och 29 år. Männen som köpt sex är mellan 50 och 25 år gamla, de flesta hemmahörande i Jönköpings kommun.

Människohandeln ökar

– Människohandeln håller sig i stor utsträckning kvar i storstäderna men flyttar även ut till mindre orter. Den har ökat i Jönköping och utvecklingen är både nedslående och oroväckande. Vi fortsätter jobba med detta och kommer att ha riktade insatser för att göra vad vi kan för att förhindra det här. I höstas grep vi tretton män, säger Charlie Rehndal.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER