Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Grattis Laleh, du är Årets Göteborgare!

STOLT VINNARE. Årets göteborgare 2014 - Laleh - befinner sig just nu i Los Angeles för att marknadsföra sin musik för den amerikanska publiken. Men sångerskan, som är uppvuxen i Hammarkullen, säger att hon är "jätteglad" över utmärkelsen.Foto: Tommy Pedersen

Los Angeles. Laleh är årets göteborgare 2014.

– Det är bland den roligaste utmärkelsen jag fått. Jag har berättat för alla här i Los Angeles. Jag är jätteglad, säger den 32-åriga artisten.

Laleh Pourkarim kom till Sverige 1991

Är: Skådespelare och artist.

Född: 1982 i Bandar-e Anzali i Iran. Kom till Sverige 1991 från Minsk och hamnade så småningom i Hammarkullen i Göteborg. Innan dess bodde hon i Östberlin och Tidaholm.

Familj: Mamma Atefe, 57, och ett halvsyskon på 14 år. Pappan drunknade 1994. Hennes storebror avled av ett hjärtfel.

Bor: Los Angeles, USA.

Aktuell: Med albumet "Colors" och som Årets göteborgare 2014.

Karriär: Som 18-åring debuterade Laleh Pourkarim i Josef Fares film "Jalla! Jalla!". 2005 släpptes hennes debutalbum "Laleh", som fick tre grammisar. 2006 kom uppföljaren "Prinsessor" och 2009 släpptes "Me and Simon". Albumet "Sjung", som kom 2012, sålde i 70 000 exemplar.

Det senaste albumet kom i september och heter "Colors".

Hösten 2011 var Laleh med i musikprogrammet "Så mycket bättre" i TV4, där hon medverkade med Eva Dahlgren, Lena Philipsson, Thomas Ledin, Martin "E-Type" Eriksson, Mikael Wiehe och Timbuktu.

Utmärkelser och priser: Vann tre grammisar 2005, för Årets artist, Årets producent och Årets nykomling.

På P3 Guldgalan samma år blev hon Årets kvinnliga artist och Årets nykomling - samma priser som hon kammade hem på Rockbjörnen.

2006 fick Laleh Pourkarim Taube-stipendiet och 2013 fick hon Ulla Billquist-stipendiet. 2012 fick hon ett diplom som den mest strömmade artisten på Wimp.

I år är Laleh Årets göteborgare.

Titta Laleh - du är i gott sällskap!

2013 Lasse Kronér, tv-personlighet.

2012 Leif Mannerström, Stjärnkrögare.

2011 Mia Skäringer, skådespelerska.

2010 Gustavo Dudamel, dirigent.

2009 Nigar Ibrahim, människorättskämpe.

2008 Thomas Johansson, konsertarrangör.

2007 Håkan Mild, ex-fotbollsspelare/sportchef.

2006 Ingvar Oldsberg, tv-personlighet.

2005 Lotta Engberg, artist/programledare.

2004 Christian Olsson och Yannick Tregaro, idrottare och tränare.

2003 Conny Evensson, ishockeyspelare och tränare.

2002 Eva Bergman, regissör.

2001 Håkan Hellström, artist.

2000 Mikael Ljungberg, brottare.

1999 Jasenko Selimovic, regissör och politiker.

1998 Viveca Lärn, författarinna.

1997 Jan Eliasson, diplomat och politiker.

1996 Maria Lundqvist, skådespelerska.

1995 Tomas von Brömssen skådespelare.

1994 Thomas Ravelli, fotbollsmålvakt.

1993 Leif "Loket" Olsson, tv-personlighet och tidigare handbollsdomare.

Motivering årets göteborgare 2014

Laleh är en artist som berör och själv blir berörd. Hennes scenkonst uttrycker livsglädje och kärlek inför en stor publik som når över generations- och kulturgränser. Med sin musik har hon sjungit sig in i svenskarnas hjärtan och är en ambassadör för det goda samhället och en värdig Årets göteborgare 2014.

Publiken trängdes från Poseidon till Bältespännarparken. 40 000 göteborgare kom för att se Laleh spela med Göteborgs Symfoniker på Götaplatsen i somras.

– De kändes som om jag hittat min plats på jorden när jag gjorde den spelningen. Jag tog det hela vägen från Hammarkullen till Götaplatsen, säger hon.

Bor i Los Angeles

Årets göteborgare bor just nu i Los Angeles, där hon jobbar med att lansera sin musik för den amerikanska marknaden. Och hennes historia börjar kanske inte i Göteborg. Men det var i den nordöstra förorten hon lärde sig spela och slutligen tog steget att kompromisslöst satsa på en karriär som artist.

Laleh föddes i Iran 1982. Hennes föräldrar var politiska flyktingar, pappan var poet och journalist. Mellan hon var ett och sex år bodde familjen i Sovjetunionen. Via Östberlin och Tidaholm kom hon till Göteborg som nioåring.

Flyttade till Hammarkullen

– Först bodde vi på Hisingen, men snart flyttade vi till Hammarkullen. Det kändes naturligt för mig att bo där. Nära till naturen och mycket aktiviteter. En simhall, basket och fotbollsplaner, minns Laleh.

Men mest föll Laleh för närheten till musiken. I skolan fanns en öppen musiksal, full av instrument för henne att upptäcka. Hon hade själv inte några hemma, men en lärare hjälpte henne att smuggla med en gitarr.

– Hasse Nylén hette han. Han såg att jag kunde sjunga och skriva låtar. Jag fick mycket uppmuntran. En annan lärare, Bengt Franzén, och jag startade jazzband tillsammans. Vi uppträdde på Nefertiti när jag var 13-14 år, säger Laleh och skrattar.

Hängde på Mix-gården

Hon hängde på Mix-gården. När hon blev lite äldre jobbade hon där ett tag, och lärde unga att spela och sjunga. Än i dag har hon ett nära band till den kommunala fritidsgården. För ett par år sedan såg hon till att Mix fick sin egen studio.

– Det är viktigt att kunna studioteknik, att producera själv, då kan man ta den makten över sin musik. Jag ville att unga, inte minst tjejer, skulle ha den chansen, säger Laleh.

Sedan två år tillbaka är hon kompis med Benny Andersson. Två låtskrivar- och producentnördar som mötts över generationsgränserna.

– Första gången vi ringdes visade det sig att vi stod bara ett par meter i från varandra. Så vi gick och hängde i en Saluhall och drack kaffe, säger hon.

"Abba-ackord"

I bland plinkar de tillsammans i Bennys studio. Han gillar särskilt "Vårens första dag".

– Det är inte så konstigt för den är byggd på Abba-ackord, så jag brukar säga "you really like yourself!", säger hon och skrattar.

Abba hör till de allra viktigaste influenserna. Hennes mamma älskade den svenska superkvartetten och spelade dem ofta hemma i Hammarkullen.

– Jag bygger ofta på deras speciella ackordföljder. Det är så synd att mamma inte lever att uppleva den här jag gör med Abba, säger Laleh.

För tre dagar efter att Lalehs album "Colours" kom ut i oktober förra året gick Lalehs mamma bort. Laleh valde att hålla det för sig själv och sina närmaste.

"Burit på det hela tiden"

– Jag har burit det här hela tiden. Det kändes konstigt att ställa in stora delar av promotionplanerna för mitt album utan att kunna förklara varför. Men jag ville inte belasta min publik eller att det skulle påverka mina spelningar. Det var bäst att låta det sjunka in, säger Laleh.

Hennes pappa gick bort i en drunkningsolycka 1994.

– Jag är ju egentligen inget annat än en produkt av dem. Det är fint. Men när man förlorar sina föräldrar för tidigt är det svårt att känna sig själv helt. Man får upptäcka och lösa saker på egen hand.

Framförde "Chiquitita"

Lalehs musik är färgad av uppväxten i Göteborg, tydligast är "Goliat".

– Jag tänker att man står på Masthuggsberget och ser ut över staden i den, berättar hon.

I går framförde Laleh sin "Chiquitita" i närvaro av Björn Ulveaus på FN:s högkvarter i New York. Det blev därför omöjligt för henne att hinna till Göteborg och utdelningen av utmärkelsen direkt efter det.

– Men på ett sätt känns det som att vi redan firat tillsammans. På Götaplatsen i somras.