Alice Östlund, 110 år ung. Foto: Peter Olsson/Sveriges Radio
Alice Östlund, 110 år ung.  Foto: Peter Olsson/Sveriges Radio

Grattis Alice, i dag fyller du 110 år!

Publicerad

Idag säger vi stort grattis till Alice Östlund i Trollhättan! 

Alice fyller 110 år – och därmed en av de äldsta nu levande personerna i landet.

– Det blir inget stort firande, det räcker med den vanliga maten på äldreboendet, säger Alice till P4 Väst.

Den 8 december 1906 kom Alice Östlund till världen. Idag fyller hon 110 år och är därmed den äldsta nu levande personen i Västsverige.

– Jag har roligt varje dag, kan du fatta det? Jag kan inte fatta det, säger Alice Östlund till P4 Väst. 

Alice bor på ett äldreboende i Trollhättan och födelsedagsfirandet väntas bli lugnt. Någon specialmeny vill hon inte ha.

– Det blir soppa som vanligt på torsdagar, men jag har bett om att den ska vara extra tjock när jag fyller år, säger Alice till P4 Väst.

Topp tre i Sverige

Med sina 110 år är Alice med på topp tre-listan över äldsta personer i Sverige. 

Enligt Skatteverket finns det bara tre andra personer, alla kvinnor, som är äldre än Alice. Men blickar vi utanför Sveriges gränser så behöver vi inte resa alldeles för långt för att träffa världens äldsta person. 

Världens äldsta person är 117 år gammal och heter Emma Morano. Hon bor i italienska Civiasco, drygt 180 mil söder om Alice i Trollhättan. 

Alice hemlighet

Alice Östlund är för den lokala radiopubliken känd som en ofta återkommande radioröst i Sveriges Radios P4 Västs morgonprogram där hon varje onsdag berättar om livet över 100.

Hemligheten bakom ett långt liv är enligt Alice att äta bra mat på regelbundna tider och arbeta hårt.

– Och så får man försöka fortsätta vara på gott humör, så går det bra, säger jubilaren Alice Östlund till P4 Väst.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER