Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Göteborgs drag: Lockar med gratis dubbdäck

Trafikverket i Göteborg hoppas att fler väljer att ta cykeln till jobbet även under vinterhalvåret.
Foto: DAVID AGUILAR / AP EFE
Jenny Dalnäs-Orrmyr på Trafikkontoret är överraskad över att intresset för projektet varit så stort. "Jag är lite förvånad, det är väldigt stort tryck", säger hon.
Foto: Privat

Att cykla eller att inte cykla – det är frågan. 

Nu uppmanar Trafikkontoret göteborgarna att ta cykeln även på vinterhalvåret genom att erbjuda gratis dubbdäck, och intresset bland stadens cyklister har varit stort.

– Jag är lite förvånad, det har varit väldigt stort tryck, säger Jenny Dalnäs-Orrmyr på Trafikkontoret.

Projektet är en del av Trafikkontorets satsning på hållbart resande. Man vill öka framkomligheten och minska miljöpåverkan i staden.

Hittills har 1 200 personer anmält sig till projektet, dessa ska sedan gallras ner till 300, som kommer få gratis reflexväst och dubbdäck i utbyte mot att man väljer att använda cykeln som färdmedel minst tre gånger i veckan, något som GöteborgDirekt.se var först att skriva om.

– Det är väldigt många som cyklar på sommarhalvåret men ställer in cykeln på vintern. Vi vill uppmana dem att cykla året runt, säger Jenny Dalnäs-Orrmyr på Trafikkontoret.

Cyklisterna ska skriva dagbok

Även fast man riktar in sig på de som redan är vana vid att använda cykeln som färdmedel, hoppas Jenny på att projektet kan få även den mest hårdföre billisten att välja ett miljövänligare alternativ.

– Det skulle ju vara jättekul om man fick över en som kör bil året om, de är inte så lågt hängande frukt, om man säger så, säger hon.


LÄS OCKSÅ: Boom för elcyklar – säljs som aldrig förr 


I utbyte mot att de får gratis dubbdäck ska cyklisterna mellan den 1 december och den 31 mars skicka in regelbundna dagböcker.

– Varannan vecka får de skicka in en dagbok där de rapporterar väglag och färdväg. På så sätt får vi information om hur vi kan förbättra trafiken, säger Jenny Dalnäs-Orrmyr.

"Det är väldigt stort tryck"

Det går att anmäla sig till projektet fram till den 13 oktober, och Jenny är positivt överraskad över att intresset hos göteborgarna varit så stort.

– Jag är lite förvånad, det är väldigt stort tryck. Förra året körde vi ett projekt när bilister fick testa elcykel under tre månader, då var det 400 sökande och då tyckte jag det var många.  Det är rätt överraskande, säger hon.