Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Grannarnas uppror – mot Ullared-Boris framtidsplan

Gerth Johansson, 89, Tage Magnusson, 70, ordförande i Ullareds Samfällighetsförening och Elin Johansson, 89, tar strid mot Gekås hotellplaner i Ullared.Foto: HENRIK JANSSON
Så här är Gekås kommande hotell tänkt att se utFoto: Arkitektbyrån design AB
Boris Lennerhov på Gekås hotell i Ullared. Foto: HENRIK JANSSON
Gerth Johansson i sin trädgård. Höghushotellet ska ersätta den byggnad som ligger på andra sidan vägen.Foto: HENRIK JANSSON
Gerth Johansson, 89, Tage Magnusson, 70, ordförande i Ullareds Samfällighetsförening, i Gerths trädgård. Hotellet ska byggas på andra sidan vägen.Foto: HENRIK JANSSON
Gerth Johansson har läst handlingarna kring hotellplanerna många gånger.Foto: HENRIK JANSSON
1 / 7

ULLARED. Gekås bara växer, men nu ifrågasätts expansionsplanerna av invånare i Ullared.

Man vänder sig mot ett planerat hotellbygge.

Några närboende riskerar att bokstavligt talat hamna i skuggan av höghuset.

– Byggnaden blir 32 meter hög – och den hamnar 30 meter från vår trädgård, berättar 89-åringarna Elin och Gerth Johansson, två av Ullaredsborna som tagit strid mot Gekås.

Har du någon gång besökt Gekås?

Gekås i Ullared är en framgångssaga. Invånarna har glatts åt framgångarna som lyft orten, men nu mullrar det i delar av samhället.

Gekås har redan ett hotell i centrala Ullared, men nu man vill bygga ut. Planen är en ny byggnad som rymmer 140 rum och det är framför allt höjden, 32 meter över det halländska låglandet, som många invånare vänder sig mot.

Hotellet ska rymmas på sju våningar plus en takvåning. En gångbro ska binda ihop de två hotelldelarna.

I dag är de högsta husen i Ullared trevåningsbyggnader.

Boris Lennerhovs planer på ett nytt hotell i Ullared väcker starka känslor i bygden.Foto: HENRIK JANSSON

 

Gekås hyllas i debatten

Ett antal överklaganden av bygget har kommit in. Elin och Gerth Johansson står bakom ett av dem. Innan vi besöker dem i deras villa ett stenkast från det planerade hotellbygget säger Gerth:

– Jag tycker du ska lyssna på debatten som hölls i fullmäktige inför beslutet. Då förstår du bättre vilken makt Gekås har i kommunen.

Det är vecka före jul den hålls. Politikerna radar upp sig i talarstolen och de är överens. De talar om Gekås betydelse för Falkenbergs kommun. Om besökarna, omsättningen, arbetstillfällena.

Mitt i de halländska skogarna, i Ullared, tornar Gekås upp sig.Foto: HENRIK JANSSON

Några politiker menar att visst kan man ha förståelse för att vissa boende i Ullared hellre skulle se ett lägre hotell, men alla yrkar bifall. Socialdemokraten Per Svensson, ny ordförande i kommunstyrelsen efter valet, poängterar att han gör det ”med emfas".

– Jag tycker det vore olyckligt om vi skulle säga nej till en så pass här viktig satsning för Falkenbergs kommun, för Halland och för hela Västsverige, säger Per Svensson under kommunfullmäktigesammanträdet.

Per Svensson, S, kommunstyrelsens ordförande i Falkenberg.Foto: Pressbild

Gräsrötternas uppror i Ullared

Elin och Gerth Johansson har bott i sin villa i 53 år. De trivs och är tacksamma för vad Gekås betytt för samhället, men nu vänder de sig mot bygdens stolthet.

Det är ett gräsrotsuppror. De vanliga människorna som vill ha kvar sin vanliga vardag gentemot ett miljardföretags framtidsintressen. 

 

LÄS MER: Gekåsägarnas dolda lyxliv

 

Och makarna Johansson är långt ifrån ensamma om sina åsikter. Tage Magnusson är på besök i parets villa när vi tittar in. Han har också överklagat, men inte som privatperson utan i egenskap av ordförande i Ullareds Samfällighetsförening som har ungefär 300 medlemmar. Totalt bor det cirka 800 personer i Ullareds samhälle i dag.

Gerth Johansson och Tage Magnusson.Foto: HENRIK JANSSON

– Vi var eniga i styrelsen om att överklaga, men jag kan inte säga att alla medlemmar är emot hotellbygget. Fast många är det, speciellt vi som är lite äldre. Vi tycker inte att ett höghus på den platsen passar in, säger Tage Magnusson, 70.

Boris Lennerhovs svar

Boris Lennerhov har varit vd för Gekås i ungefär 16 år under två perioder. Han har stor del i framgångssagan, är ansiktet utåt och är som ytterst ansvarig för ungefär 2 000 anställda i en kommun med lite drygt 40 000 invånare en given maktfaktor.

Vid sidan av sitt ordinarie arbete är Lennerhov bland annat också styrelseordförande i Falkenbergs Stadshus AB, kommunens koncernbolag.

Boris Lennerhov på Gekås hotell i Ullared som han nu vill bygga ut.Foto: HENRIK JANSSON

Han är väl medveten om motståndet, men säger:

– Vi vill bygga det här hotellet för vi tror att det är bra för Gekås, våra kunder och för samhället. Vi håller oss till de regler och lagar som finns. Nu har våra byggplaner prövats och godkänts, sedan har de överklagats. Nu får de prövas i högre instans, demokratin får ha sin gång.

Skulle du själv ha överklagat om någon tilläts bygga en sjuvåningsbyggnad 30 meter från din villatomt?

– Det vet jag inte, det beror väl på om jag ansett att den stört.  

"Vi vill bygga det här hotellet för vi tror att det är bra för Gekås, våra kunder och för samhälle", säger Boris Lennerhov.Foto: HENRIK JANSSON

Därför bygger Gekås ett nytt hotell

Elin, Gerth och Tage tycker att Gekås kunde nöja sig med tre våningar eller bygga på annan plats om det måste vara högre.

– Där borta, intill berget, har kommunala Fabo börjat bygga ett lika högt bostadshus. Det har vi inget emot, det smälter in i naturen och det förstör inte för de närboende, säger Gerth och pekar på byggplatsen runt 100 meter åt andra hållet från trädgården.

Gerth Johansson.Foto: HENRIK JANSSON
Tage Magnusson.Foto: HENRIK JANSSON

Men Boris Lennerhov ser ingen alternativ byggplats:

– Den plats vi valt vill vi ha. Dels för att vi äger marken just här, dels för att den ligger bra. Hotellgästerna vill ha nära till den stora blåa byggnaden där nere, säger han och nickar mot varuhuset.

Kommunen har gjort en rejäl utredning av hotellbygget. Riskanalyser för miljö, buller, brandsäkerhet, översvämningar. Man hittar ingenting som talar emot hotellet.

Samhällsbyggnadsavdelningen skriver bland annat i sitt underlag inför beslutet i fullmäktige, där exploateringsavtalet godkändes och detaljplanen antogs:

”Hotellet, tillsammans med de verksamheter som planeras att ingå stärker orten som centralort och stämmer väl överens med Ullareds identitet.”

Kommunen har gjort en rejäl utredning om hotellbygget i Ullared.Foto: HENRIK JANSSON

”Annars tröttnar väl folk”

En åsikt som är en direkt motsats till den som paret Johansson, Gurli Karlsson som står bakom ett annat överklagande, Tage Magnusson och många av hans medlemmar i samfällighetsföreningen har.

I fullmäktigedebatten i Falkenberg i vintras var det ett inlägg som stack ut. Mikael Hallberg (V) sa att han vill ha ner höjden på hotellet och att nästan alla remissvar angav samma åsikt.

– Någon gång kanske vi ska ta hänsyn till detta, annars tröttnar väl folk, avslutade han sitt inlägg.

I utredningarna nämns också att några fastigheters trädgårdar hamnar i skugga av hotellbyggnaden. Men en solstudie visar att de inte påverkas tillräckligt för att man ska behöva ta hänsyn till dem.

Gekås i Ullared – mer än ett varuhus

Gekås sålde varor för 5,4 miljarder kronor under år 2018. Varuhuset har runt fem miljoner kundbesök årligen. Man berättade nyligen i ett pressmeddelande att samtliga verksamheter i företaget har haft tillväxt. Företaget brukar ge en vinst på runt 350 miljoner kronor om året.

Utöver varuhuset har Gekås bland annat följande verksamheter i Ullared:

Camping och stugby

Hotell

Motell

Eventlokal för bland annat konferenser och krogshow

Ett antal restauranger

Ett antal fastigheter som hyrs ut till annan verksamhet

Man har också investerat i fastigheter i Falkenberg och Halmstad

Ägarens bröllopsfoto på väggen

Elin Johansson berättar att hon arbetade i 40 år som ateljéfotograf i Ullared. I ett rum sitter några av de bilder hon tagit.

– Det där är Thomas Karlsson, en av Gekås ägare, säger hon och pekar på ett av bröllopsfototona.

– Vi har aldrig gått emot honom eller Gekås innan, men nu måste vi bara.

Elin Johansson har fotograferat många Ullaredsbor i sin ateljé.Foto: HENRIK JANSSON

Elin som är rullstolsburen är ledsen över att eftermiddagssolen kommer att försvinna ur hennes vardag.

– Vi har bott här sen 1965 och alltid trivts, men nu känner jag mig orolig. Vi är för gamla för att flytta. Jag har ju tänkt att jag ska bo här tills jag dör, säger hon.

 

LÄS MER: Gekåsägarens slottsplaner sinkas av överklaganden

 

Varken hon, Gerth, Tage eller någon annan vi pratat med har något större hopp om att deras överklagande till Mark- och miljödomstolen ska förändra Gekås hotellplaner.

– Boris och Gekås brukar få som de vill, säger de.

Det är inte klart när saken kommer att prövas i Mark- och miljödomstolen.

Så har hotellet utretts och debatterats

Här, från sidan 153, finns alla handlingar som föregick debatten och besluten kring hotellbygget i Ullared.

Och här, som ärende 16 lite drygt två timmar in i filmen, kan man lyssna på debatten i kommunfullmäktige från den 18 december förra året.