Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gräsklipparliga härjar – slår till mot kyrkor

Gräsklippsliga slog till mot Trökörna kyrka i Grästorp. Foto: Angel Olmo
Angel Olmo, kyrkogårds- och fastighetschef i Grästorp. Foto: Svenska kyrkan
Håle-Täng kyrka, en av kyrkorna som drabbats av stöld. Foto: Angel Olmo

Flera kyrkor har råkat ut för en gräsklipparliga som härjar i Skaraborg.

I Grästorp stals två åkgräsklippare för 250 000 kronor.

– Det sker systematiskt och proffsigt. Vi brukar få påhälsningar inför varje säsong, säger Angel Olmo, kyrkogårdschef i Grästorp pastorat.

När det är dags för vårstädning av kyrkogårdarna och gräsklipparna står redo i förråden slår stöldligorna till.

Hittills i april har ett tiotal kyrkor i Skaraborg drabbats, rapporterar P4 Skaraborg. 

Enligt radion ser polisen att stölderna sker enligt liknande mönster och misstanken är att det handlar om samma personer som ligger bakom.

Förra helgen råkade både Håle-Tängs kyrka och Trökörna kyrka, båda i Grästorp kommun, ut för stöld av åkgräsklippare. På båda ställena stals en gräsklippare till ett värde av 100 000 kronor.

Håle-Tängs kyrka. Foto: Angel Olmo

”Gods för 250 000”

– De stal även diverse mindre maskiner. Så vi blev av med gods för 250 000 kronor, säger Angel Olmo, kyrkogårdschef i Grästorp pastorat och fortsätter:

– Tjuvarna klippte sönder gångjärnen till de stora portarna in till förråden där maskinerna förvaras. Sedan satte de igen porten igen så vi misstänkte inget förrän på måndagen när vi kom dit för att jobba.

Angel Olmo menar att det är uppenbart att det handlar om en proffsliga.

– De vet precis när, var och hur de ska slå till. Det sker systematiskt och vi drabbas av den här problematiken inför varje säsong, säger han.

Tjuvarna klippte sönder gångjärnen till förrådet där en av åkgräsklipparna förvarades. Foto: Angel Olmo

Natten till lördagen var det kyrkan i Främmestad som blev av med en åkgräsklippare, berättar Angel Olmo.

Innebär stora förseningar

Stölderna innebär ekonomiska förluster men också förseningar av de arbeten som behöver göras när säsongen börjar.

– Nu sätter vi i gång med gräsklippning och vårstädning på kyrkogårdarna. När vi måste beställa nya maskiner med lång leveranstid blir arbetet försenat. Dessutom tillkommer kostnader för åtgärder som vi måste göra för att förbättra övervakningssystemen, säger Angel Olmo.

Angel Olmo, kyrkogårdschef i Grästorp, berättar att tjuvar brukar slå till varje år under vårsäsongen. Foto: Svenska kyrkan

David Herngren vid polisen i Skövde bekräftar att det inträffat stölder och säger att det är ”något vi jobbar med” men har på söndagen ingen överblick över tjuvar som härjar i Skaraborg.

”Låter som samma fenomen”

Polisens presstalesperson Stefan Gustafsson konstaterar att det verkar vara ett liknande tillvägagångssätt som vid båtmotorstölder.

– Det låter som samma fenomen och det är inte osannolikt att det är samma typ av gärningsmän. Det finns anledningar att tro att de skickar även de här maskinerna utomlands. De har antagligen förspanat också, säger han.