Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gränskontroller i väst under EU-toppmötet

Under fredagen har rikspolischef Dan Eliasson beslutat om möjlighet till tillfälliga gränskontroller i region Väst i samband med EU-toppmötet i Göteborg.

Det handlar om Landvetter flygplats, Svinesund och övriga gränsövergångar i region Väst under perioden 12 till 18 november 2017. 

Detta berättar polisen i pressmeddelande.

Eliassons beslut togs samma dag som regeringen beslutade om fortsatt utökad gränskontroll vid den inre gränsen i ytterligare sex månader, fram till och med den 11 maj 2018.

Men under den kommande veckan kan det alltså också bli tal om mycket omfattande kontroller i Västsverige. Flygresenärer på Landvetter och bilister som kommer via Svinesund från Norge riskerar alltså att hamna i långa köer när de ska igenom passkontrollerna, där det normalt sett bara tas stickprov.

Anledningen är en ökad hotbild, skriver man i pressmeddelandet utan att precisera sig mer än så.

Startar fredag

Detta gäller från söndag till nästa lördag.

− Polisen rekommenderar alla som ska resa inom EU, även vid resor inom Norden, att ta med pass eller nationellt id-kort för att styrka sin rätt till vistelse, säger Patrik Engström chef för polisens nationella gränspolissektion.

– Beslutet från Rikspolischefen innebär att vi FÅR införa gränskontroller, inte att vi SKA göra det, fortsätter han.

EU-toppmötet hålls i Göteborg torsdag-fredag kommande vecka och vi har tidigare berättat att trafikkaos är att vänta.

Polis kommer att stänga av bland annat E6 och vägarna till och från Hisingen.

– Det är det riktigt stora trafikstockningarna som jag tror kommer bli minnet av det här, har Erik Nord, polischef i Storgöteborg, sagt om vad som väntar.

Många toppolitiker

Statsminister Stefan Löfven, Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, tyska förbundskanslern Angela Merkel, franska presidenten Emmanuel Macron och Storbritanniens premiärminister Theresa May är några av deltagarna.

– Mitt uppdrag är att se till att skyddet för hela Europas stats- och regeringschefer ska fungera. Då kan vi inte ha dem sittandes i trafikstockningar ihop med andra människor, säger Nord.

 

 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!