Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gränskontroller i väst under EU-toppmötet

Under fredagen har rikspolischef Dan Eliasson beslutat om möjlighet till tillfälliga gränskontroller i region Väst i samband med EU-toppmötet i Göteborg.

Det handlar om Landvetter flygplats, Svinesund och övriga gränsövergångar i region Väst under perioden 12 till 18 november 2017. 

Detta berättar polisen i pressmeddelande.

Eliassons beslut togs samma dag som regeringen beslutade om fortsatt utökad gränskontroll vid den inre gränsen i ytterligare sex månader, fram till och med den 11 maj 2018.

Men under den kommande veckan kan det alltså också bli tal om mycket omfattande kontroller i Västsverige. Flygresenärer på Landvetter och bilister som kommer via Svinesund från Norge riskerar alltså att hamna i långa köer när de ska igenom passkontrollerna, där det normalt sett bara tas stickprov.

Anledningen är en ökad hotbild, skriver man i pressmeddelandet utan att precisera sig mer än så.

Startar fredag

Detta gäller från söndag till nästa lördag.

− Polisen rekommenderar alla som ska resa inom EU, även vid resor inom Norden, att ta med pass eller nationellt id-kort för att styrka sin rätt till vistelse, säger Patrik Engström chef för polisens nationella gränspolissektion.

– Beslutet från Rikspolischefen innebär att vi FÅR införa gränskontroller, inte att vi SKA göra det, fortsätter han.

EU-toppmötet hålls i Göteborg torsdag-fredag kommande vecka och vi har tidigare berättat att trafikkaos är att vänta.

Polis kommer att stänga av bland annat E6 och vägarna till och från Hisingen.

– Det är det riktigt stora trafikstockningarna som jag tror kommer bli minnet av det här, har Erik Nord, polischef i Storgöteborg, sagt om vad som väntar.

Många toppolitiker

Statsminister Stefan Löfven, Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, tyska förbundskanslern Angela Merkel, franska presidenten Emmanuel Macron och Storbritanniens premiärminister Theresa May är några av deltagarna.

– Mitt uppdrag är att se till att skyddet för hela Europas stats- och regeringschefer ska fungera. Då kan vi inte ha dem sittandes i trafikstockningar ihop med andra människor, säger Nord.