Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jane, 29, förlorade allt i branden: ”Jag bara grät”

Jane Svärdh bor i det eldhärjade huset.Foto: Privat
En våldsam brand har ödelagt två längor av ett flerfamiljshus på Orust.Foto: ROBERT BETZEHAG

En våldsam brand har ödelagt två längor av ett flerfamiljshus på Orust.

De 30-tal personer som bodde i huset tvingades att fly elden. 

En av dem är Jane Svärdh, 29:

– Vi har förlorat allt vi äger och har, säger hon. 

Flera boende står under söndagsmorgonen utan hem att återvända till efter en våldsam brand i ett flerfamiljshus i Henån på Orust.

Det var vid 19.40-tiden på lördagskvällen som larmet kom in till SOS Alarm. Jane Svärdh var en av de första som ringde 112.

– Jag låg i soffan och kollade på tv när jag kände att det började lukta rök. Jag öppnade ett fönster och tittade ut, och då såg jag hur det slog ut lågor från ett fönster i lägenheten snett nedanför, berättar hon.

Janes sambo, Jimmie Karlsson, var mitt uppe i ett Virtual Reality-spel, och hade själv inte märkt något när Jane uppmärksammade honom på faran.

– Det blev bara kaos. Vi fick ut våra djur och sprang ut i trappen och bankade på våra grannars dörrar, berättar han.

– Jag tänkte inte så mycket, jag bara reagerade. Jag ville bara få ut alla ut huset, säger Jane Svärdh.

”Har förlorat allt”

Ingen person uppges ha kommit till fysisk skada i branden, men den materiella förödelsen är stor. 

Jane och Jimmie fick med sig sin hund och katt, mobiltelefoner, en surfplatta och kläderna de hade på kroppen. Resten av parets ägodelar blev kvar i den eldhärjade fastigheten.

– När jag kom ut ur huset kom chocken. Jag bara grät. Flammorna spydde ut fyra, fem meter ovanför hustaket, och när vi såg det trodde vi inte att det skulle finnas något hus kvar att rädda. Men räddningstjänsten gjorde ett fantastiskt jobb, berättar Jane, och fortsätter:

– Fotoalbumen blev kvar i lägenheten, alla minnen. Och så kläder, elektronik... Vi har ingen försäkring, det blev aldrig gjort när vi flyttade in i höstas. Vi har förlorat allt vi äger och har. 

Jane och Jimmie hade på söndagseftermiddagen ännu inte fått återvända till lägenheten och vet inte ännu om något har kunnat räddas.

Kurt hjälpte äldre kvinna

Innan räddningstjänst, ambulans och polis hunnit till platsen på lördagskvällen, så var närmsta grannen Kurt Hagman, 57, redan där.

– Vi var först på plats. Det var min fru som såg att det slog ut lågor från ett fönster på bottenvåningen. Jag hämtade våra brandsläckare och sprang dit och försökte släcka, men det brann redan så kraftigt så de gjorde inte någon jättestor skillnad. Lågorna slog upp igen, berättar Kurt.

Han såg polis och ambulans anlända – och lite senare även räddningstjänsten.

– Vid det laget hade jag börjat gå runt och knacka på i portar för att se till att ingen kvar i lägenheterna. Det var fortfarande inte alltför rökfyllt i trapphuset, säger han.

Och i en lägenhet på bottenvåningen fanns en äldre kvinna.

– Vi, jag och några andra av de som bodde i huset, såg till att hon fick på sig kläder och kunde komma ut.

Grannen Kurt Hagman först på plats vid jättebranden.Foto: Mikael Berglund
”Det brann så kraftigt”, säger grannen Kurt Hagman.Foto: ROBERT BETZEHAG

Kurt Hagman är lättad över att ingen kom till skada.

– Det brann så kraftigt. Det är en väldig tur att ingen brandskadats eller rökskadats. Det är så tråkigt för de som har blivit drabbade – men det handlar trots allt om materiella ting nu.

Kurt Hagman uppskattar att han kom i säng vid 03-tiden på natten – efter att han bland annat varit på plats och serverat kaffe till brandmännen.

Även dagen efter, på söndagsmorgonen, är han på plats.

– Det är tragiskt. Det är tragiskt när man ser förödelsen i dagsljus, säger han.

Polisen utreder

De dröjde en bit in på natten innan räddningstjänsten fick kontroll över branden. På söndagsmorgonen arbetade de fortfarande på platsen med eftersläckning och kontroll.

Vad som orsakade branden är fortfarande oklart, polisen kommer att göra en teknisk undersökning när räddningstjänsten är färdig och bedömer platsen som säker.

Händelsen rubriceras i nuläget av polisen som allmänfarlig vårdslöshet.

Jane Svärdh berättar att hon och sambon Jimmie har fått stort stöd från anhöriga och vänner efter branden.

– Vi bor hos Jimmies föräldrar och våra vänner har gett oss pengar till kläder. Jimmies arbetsgivare hörde också av sig i morse och berättade att de har samlat in pengar. Det är fantastiskt.