Foto: Alex LjungdahlFoto: Alex Ljungdahl
 Foto: Alex Ljungdahl
Foto: Henrik JanssonFoto: Henrik Jansson
 Foto: Henrik Jansson

Grannen: "Klart att det här inte känns bra alls"

Publicerad

Han bor i samma hus som de tre anhållna.

Grannen tycker situationen är fruktansvärt obehagligt.

– Jag hoppas verkligen att det är oskyldiga till det här, säger han.

Två personer är anhållna som misstänkta för mord – den tredje för skyddande av brottsling.

Mannen bor i samma gamla stenhus som de två männen och den kvinna som i natt anhölls av polisen och som hämtades under dramatiska former under fredagskvällen.

Nu är grannen i chock.

– De har varit hur trevliga och sociala som helst. Även om vi inte förstår varandra på grund av språkförbistring, säger mannen.

De gripna är enligt mannen gästarbetare från ett annat land, som hyr en del av huset.

Enligt uppgifter från en annan person som också bor i området är det två männen troligen väl bekanta med omgivningarna.

Jobbat med renoveringar

De två – som är i 30-årsåldern – har jobbat med renoveringar i området säsongsvis i flera år och också hyrt huset av ägaren under den tiden.

De har bland annat deltagit i renoveringen av ett tak nyligen, ett arbete som tog mycket tid i anspråk.

Kvinnan – som är jämngammal med männen – har också haft ett arbete i området.

De som på fredagen besökte den plats där Lisa försvann och där de misstänkta greps är skakade över händelserna som skakat bygden. Roger Andersen, 39, lastbilschaufför, Falköping: "Det är helt fruktansvärt. Jag kan inte först vad som har hänt." Mia Carlsson, 54, sjukpensionär, Falköping: "Jag har själv barn och lider med hennes familj. Det är obeskrivligt hemskt."De som på fredagen besökte den plats där Lisa försvann och där de misstänkta greps är skakade över händelserna som skakat bygden. Roger Andersen, 39, lastbilschaufför, Falköping: "Det är helt fruktansvärt. Jag kan inte först vad som har hänt." Mia Carlsson, 54, sjukpensionär, Falköping: "Jag har själv barn och lider med hennes familj. Det är obeskrivligt hemskt."
De som på fredagen besökte den plats där Lisa försvann och där de misstänkta greps är skakade över händelserna som skakat bygden.
Roger Andersen, 39, lastbilschaufför, Falköping:
"Det är helt fruktansvärt. Jag kan inte först vad som har hänt."
Mia Carlsson, 54, sjukpensionär, Falköping:
"Jag har själv barn och lider med hennes familj. Det är obeskrivligt hemskt."
Emanuel Holmdahl, 27, säljare, Götene: "Mina tankar går till de anhöriga, jag drabbades själv av detta för några år sedan då min bror dog. Jag vet att ovissheten om vad som hänt är hemsk." Joakim Bly, 22, tidningsbud, Götene: "Det är jättehemskt. Jag tycker det hela är obehagligt. Speciellt att man har gjort fynd på så många olika platser."Emanuel Holmdahl, 27, säljare, Götene: "Mina tankar går till de anhöriga, jag drabbades själv av detta för några år sedan då min bror dog. Jag vet att ovissheten om vad som hänt är hemsk." Joakim Bly, 22, tidningsbud, Götene: "Det är jättehemskt. Jag tycker det hela är obehagligt. Speciellt att man har gjort fynd på så många olika platser."
Emanuel Holmdahl, 27, säljare, Götene:
"Mina tankar går till de anhöriga, jag drabbades själv av detta för några år sedan då min bror dog. Jag vet att ovissheten om vad som hänt är hemsk."

Joakim Bly, 22, tidningsbud, Götene:
"Det är jättehemskt. Jag tycker det hela är obehagligt. Speciellt att man har gjort fynd på så många olika platser."

Elin Andersson, 20, personlig assistent, Falköping. "Det är jättehemskt. Jag tycker att det hela är väldigt läskigt." Sofia Johansson, 25, jobbar på Volvo, Skövde. "Jag tycker det ä r obehagligt. Det känns konstigt att det händer här, i ett lugnt område." Louise Ackvall, 22, timanst lld, Falköping. "Det värsta är alla fynd man har gjort på olika platser. Att de är så utspridda."Elin Andersson, 20, personlig assistent, Falköping. "Det är jättehemskt. Jag tycker att det hela är väldigt läskigt." Sofia Johansson, 25, jobbar på Volvo, Skövde. "Jag tycker det ä r obehagligt. Det känns konstigt att det händer här, i ett lugnt område." Louise Ackvall, 22, timanst lld, Falköping. "Det värsta är alla fynd man har gjort på olika platser. Att de är så utspridda."
Elin Andersson, 20, personlig assistent, Falköping.
"Det är jättehemskt. Jag tycker att det hela är väldigt läskigt."
Sofia Johansson, 25, jobbar på Volvo, Skövde.
"Jag tycker det ä r obehagligt. Det känns konstigt att det händer här, i ett lugnt område."
Louise Ackvall, 22, timanst lld, Falköping.
"Det värsta är alla fynd man har gjort på olika platser. Att de är så utspridda."

Hon har då haft möjlighet att stöta på Lisa i det lilla samhället.

Åklagaren uppger inte vilka som är misstänkta för mord, men två personer är alltså anhållan för mord och den tredje för skyddande av brottsling.

Hade ingen aning

När Lisa Holm, 17, försvann från kaféet i Blomberg där hon jobbar grannen Expressen talat med och hans flickvän bortresta.

De har därför ingen aning om vad som försiggick i omgivningen just då.

Några timmar senare, vid tretiden på natten knackade polisen på dörren hos mannen och berättade om den försvunna flickan.

De knackade även på hos den nu gripna trion.

– Det är klart att det här inte känns bra alls.

På den vidsträckta åkermarken, i närheten av stenhuset, påträffades delar av Lisa Holms mobiltelefon.

Hela kommunen skakad

Lisa Holms död i Blomberg har berört Götene kommun djupt, som nu samordnar en krisgrupp och öppnar kyrkan för de medborgare som vill prata.

– Kommunen har reagerat med chock. Det har varit en väldig uppslutning bland alla medborgare att hjälpa Missing peoples eftersök. Så det här berör oss djupt, då tror jag att jag talar för alla kommunmedborgare, säger kommunchefen Jerker Andersson-Liljestrand.

Posom-gruppen, som är den del av kommunens krisorganisation som tar hand om det mellanmänskliga, samlas nu för att bestämma hur man ska hantera de behov som finns i kommunen. Posom-gruppen består av både räddningstjänsten och personer från kyrkan.

– Kyrkan i Källby kommer att öppna för samtal under eftermiddagen och kvällen, berättar Jerker Andersson-Liljestrand.

Mordet på 17-åriga Lisa Holm innebär en helt ny situation för kommunen att hantera, även om det för vissa invånare för tankarna till 22-åriga Helena Anderssons försvinnande i närliggande Mariestad för 23 år sedan.

– Men det är inte alls så nära som nu, nu är det i Götene nära vårt idylliska Kinnekulle där detta hemska hände. Det är klart att vi lider mycket och tänker på de anhöriga, säger Jerker Andersson-Liljestrand.

– Livet går vidare ändå, men det här kommer finnas i våra tankar länge.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER