Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Grannen: "Hörde dunsar och slag"

En kvinna har hittats död i en lägenhet i Hjo under torsdagskvällen
Foto: CHRISTIAN SVENSSON

En kvinna har hittats död i en lägenhet i Hjo under torsdagskvällen. Polisen misstänker att hon blivit mördad.

Men redan på natten till torsdagen – nästan ett dygn tidigare – larmade grannen Göran om oljud från den aktuella lägenheten.

Vaktbolaget åkte dit, men lämnade när ingen öppnade dörren.

– Det här är så ofattbart hemskt. Vad har hon fått genomgå – och hade det kunnat undvikas?, säger Göran.

Det är oklart hur länge kvinnan varit död, men hennes kropp hittades i en bostad i Hjo under torsdagskvällen. Nu berättar grannen Göran att han hörde oljud från kvinnans lägenhet under hela natten mot torsdagen, det vill säga nästan ett dygn före det att kvinnan hittades död.

– Det lät som dunsar och slag och möbler som flyttades. Jag kunde inte förstå vad det kunde röra sig om, för det förekom inga skrik och ingen hög musik eller liknande, berättar Göran, som tidigare pratat med P4 Skaraborg.

Ringde störningsjouren

Vid midnatt försökte han ringa till sin granne för att påpeka oljudet. Men fick inget svar. Därefter gick han upp till kvinnans dörr för att försöka ta reda på vad som pågick. Lägenhetsdörren var olåst, men Göran vågade inte gå in – utan kontaktade i stället störningsjouren.

– Då var det en väktare från Securitas som kom. Han knackade på dörren, men ingen öppnade. Då sa han att han inget kunde göra och lämnade, säger Göran.

Enligt honom så pågick oljudet mer eller mindre hela natten.

– Det är ofattbart hemskt. Vad har hon fått genomgå – och hade det kunnat undvikas?

"Mild störning"

Ronny Fredriksson, pressansvarig för Securitas Sverige AB, bekräftar att man varit där under natten mellan onsdag och torsdag.

– Det stämmer att vi har varit där och ringt på och att ingen har öppnat. I det här fallet så var det en ensam personal som var ute och kontrollerade – då ska man egentligen inte ens ringa på dörren eftersom det utgör en sådan säkerhetsrisk för vår personal, säger han.

En ensam väktare ska, enligt Ronny Fredriksson, bara göra en objektiv bedömning av störningsnivån och skriva en rapport som därefter lämnas till fastighetsägaren. Den aktuella väktaren ska ha skrivit i sin rapport att det rörde sig om en "mild störning" inne i lägenheten.

– Det ska alltså inte ha rört sig om särskilt högt ljud. Efter kontakt med sin gruppledare så har väktaren valt att inte gå vidare med ärendet, säger Fredriksson och fortsätter:

– Men om vi hade fått några som helst indikationer på att någon farit illa inne i lägenheten så hade vi givetvis kontaktat polisen.

Grannen: "Makalöst"

På torsdagskvällen, nästan ett dygn senare, hittades alltså kvinnan avliden i lägenheten. Polisen är förtegen om fallet – men säger att omständigheterna på platsen gör att man inte kan utesluta att kvinnan bragts om livet.

– Det är makalöst att något sådant här inträffar så nära inpå en. Man kan bara innerligt hoppas att det hela var smärtfritt, säger Göran.

Lars Johansson, chef för polisens enhet för grova brott, säger till P4 Skaraborg att polisen känner till att en väktare varit på platsen flera timmar innan kvinnan anträffades död.