En kvinna har hittats död i en lägenhet i Hjo under torsdagskvällen Foto: CHRISTIAN SVENSSON
En kvinna har hittats död i en lägenhet i Hjo under torsdagskvällen Foto: CHRISTIAN SVENSSON

Grannen: "Hörde dunsar och slag"

Publicerad

En kvinna har hittats död i en lägenhet i Hjo under torsdagskvällen. Polisen misstänker att hon blivit mördad.

Men redan på natten till torsdagen – nästan ett dygn tidigare – larmade grannen Göran om oljud från den aktuella lägenheten.

Vaktbolaget åkte dit, men lämnade när ingen öppnade dörren.

– Det här är så ofattbart hemskt. Vad har hon fått genomgå – och hade det kunnat undvikas?, säger Göran.

Det är oklart hur länge kvinnan varit död, men hennes kropp hittades i en bostad i Hjo under torsdagskvällen. Nu berättar grannen Göran att han hörde oljud från kvinnans lägenhet under hela natten mot torsdagen, det vill säga nästan ett dygn före det att kvinnan hittades död.

– Det lät som dunsar och slag och möbler som flyttades. Jag kunde inte förstå vad det kunde röra sig om, för det förekom inga skrik och ingen hög musik eller liknande, berättar Göran, som tidigare pratat med P4 Skaraborg.

Ringde störningsjouren

Vid midnatt försökte han ringa till sin granne för att påpeka oljudet. Men fick inget svar. Därefter gick han upp till kvinnans dörr för att försöka ta reda på vad som pågick. Lägenhetsdörren var olåst, men Göran vågade inte gå in – utan kontaktade i stället störningsjouren.

– Då var det en väktare från Securitas som kom. Han knackade på dörren, men ingen öppnade. Då sa han att han inget kunde göra och lämnade, säger Göran.

Enligt honom så pågick oljudet mer eller mindre hela natten.

– Det är ofattbart hemskt. Vad har hon fått genomgå – och hade det kunnat undvikas?

"Mild störning"

Ronny Fredriksson, pressansvarig för Securitas Sverige AB, bekräftar att man varit där under natten mellan onsdag och torsdag.

– Det stämmer att vi har varit där och ringt på och att ingen har öppnat. I det här fallet så var det en ensam personal som var ute och kontrollerade – då ska man egentligen inte ens ringa på dörren eftersom det utgör en sådan säkerhetsrisk för vår personal, säger han.

En ensam väktare ska, enligt Ronny Fredriksson, bara göra en objektiv bedömning av störningsnivån och skriva en rapport som därefter lämnas till fastighetsägaren. Den aktuella väktaren ska ha skrivit i sin rapport att det rörde sig om en "mild störning" inne i lägenheten.

– Det ska alltså inte ha rört sig om särskilt högt ljud. Efter kontakt med sin gruppledare så har väktaren valt att inte gå vidare med ärendet, säger Fredriksson och fortsätter:

– Men om vi hade fått några som helst indikationer på att någon farit illa inne i lägenheten så hade vi givetvis kontaktat polisen.

Grannen: "Makalöst"

På torsdagskvällen, nästan ett dygn senare, hittades alltså kvinnan avliden i lägenheten. Polisen är förtegen om fallet – men säger att omständigheterna på platsen gör att man inte kan utesluta att kvinnan bragts om livet.

– Det är makalöst att något sådant här inträffar så nära inpå en. Man kan bara innerligt hoppas att det hela var smärtfritt, säger Göran.

Lars Johansson, chef för polisens enhet för grova brott, säger till P4 Skaraborg att polisen känner till att en väktare varit på platsen flera timmar innan kvinnan anträffades död.

Sanna Wikström
Sanna Wikström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER