Sonen larmade om en uppbruten ytterdörr och flera lampor inne i grannens hus. Foto: Shutterstock / SHUTTERSTOCKSonen larmade om en uppbruten ytterdörr och flera lampor inne i grannens hus. Foto: Shutterstock / SHUTTERSTOCK
Sonen larmade om en uppbruten ytterdörr och flera lampor inne i grannens hus.  Foto: Shutterstock / SHUTTERSTOCK
Då valde Nicklas Knutsson att trotsa rädslan och agerade direkt – och lyckades hjälpa polisen att få fast en misstänkt inbrottstjuv. Foto: PrivatDå valde Nicklas Knutsson att trotsa rädslan och agerade direkt – och lyckades hjälpa polisen att få fast en misstänkt inbrottstjuv. Foto: Privat
Då valde Nicklas Knutsson att trotsa rädslan och agerade direkt – och lyckades hjälpa polisen att få fast en misstänkt inbrottstjuv. Foto: Privat

Grannars ingripande hyllas  – av polisen

Publicerad

En uppbruten ytterdörr och flera lampor inne i grannens hus utanför Svenljunga.

Då valde Nicklas Knutsson att trotsa rädslan och agerade direkt – och lyckades hjälpa polisen att få fast en misstänkt inbrottstjuv.

– Jag visste inte om han hade vapen med sig, säger Nicklas Knutsson efter händelsen.

Klockan var halv elva på kvällen när Nicklas Knutsson fick ett samtal från sin 19-årige son: Någon hade brutit sig in hos grannen och flera personer verkade röra sig inne i huset i Svenljunga.

Sonens larm fick Nicklas och sambon att agera direkt – de kastade sig i sin bil och väl på plats vid grannhuset kunde se okänd bil och att grannens ytterdörr brutits upp.

Strax därpå möttes de av en ensam man som kom ut ur huset och närmade sig Nicklas bil.

– Han hade inget i händerna, utan bara går emot oss, säger Nicklas Knutsson.

Nicklas konfronterade mannen och frågade vad han höll på med.

– Han sa då att han gick in i huset för att han hade sett två män springa därifrån. Men det kändes inte trovärdigt direkt, säger Nicklas Knutsson.

Nicklas kastade sig i sin bil och väl på plats vid grannhuset kunde se okänd bilFoto: Nicklas Knutsson

Ringde efter förstärkning

Nicklas kallade till sig fler grannar och gruppen bestämde sig för att spärra av uppfarten, så den misstänkte tjuven inte kan ta sig därifrån.

Grannarna lyckades uppehålla tjuven till polisen kom till platsen och kunde gripa mannen, som nu misstänks för stöld. Polisen misstänker även att två andra personer deltagit i inbrottet, men lyckats fly innan Nicklas dök upp.

Nu hyllas Nicklas ingripande av polisen.

– Känner man att man inte behärskar situationen, ska man låta polisen ingripa. Men i det här fallet har grannarna skött sig alldeles exemplariskt, säger Thomas Fuxborg, polis i Region väst.

Men Nicklas är, trots det rådiga ingripandet, skakig efter händelsen.

– Jag visste inte om han var ensam eller om han hade vapen, säger Nicklas Knutsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER