Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Grannarnas rop på hjälp – när vildsvinen tar över

Kristina Johansson, Camilla Kaneflo och Pia Lagnevall som alla bor i Balltorp har tröttnat på att behöva vara rädda för vildsvinen i området. Foto: HENRIK JANSSON
”Det här är det värsta jag varit med om” säger jägaren Patrik Boman om situationen med vildsvinen i Balltorp. Foto: HENRIK JANSSON
Vuxna vildsvin och deras kultingar är ett problem för boende i Balltorp. Foto: Privat

BALLTORP. De dyker upp vid lekplatser, på promenadvägar och utanför bostäder.

De gräver upp marken i trädgårdar och skrämmer boende både på kvällar och mitt på dagen.

– Det är kaotiskt här. Vildsvinen har i stort sett tagit över hela bostadsområdet, säger Kristina Johansson som bor i Balltorp i Mölndal.

På flera håll runt Göteborg har boende beskrivit problem med närgångna vildsvin som bökar sönder trädgårdar och sprider skräck.

En kvinna i Onsala flydde i panik när en flock vildsvin dök upp när hon vara ute och gick med hunden och i Askim har boende vittnat, bland annat i Facebook-grupper, om hur djuren förstört gräsmattor och planteringar.

”Jag har nästan panik när jag går ut med hunden”, säger Kristina Johansson som bor vid Peppareds torg och är rädd när hon rör sig i området. Foto: Privat
Vildsvinen är fler och mer närgångna än tidigare, menar boende i Balltorp. Foto: Privat

Nu slår grannarna i Balltorp i Mölndal larm om en ohållbar situation. Där är vildsvinen synliga dygnet runt och blir allt mer närgångna.

– Vi har haft problem med vildsvin tidigare, men de har inte varit så många och kommit så nära som nu. Vi som bor här är rädda för att gå ut. Jag har nästan panik när jag går ut med hunden. Det händer att jag åker i väg med bilen till andra områden bara för att rasta hunden, säger Kristina Johansson som bor vid Peppareds torg.

Hon berättar att vildsvinen går genom flerfamiljshusens gårdar mitt på dagen. En granne har krockat med vildsvin på vägen intill.

Kristina Johansson har fått nog av vildsvinen i bostadsområdet där hon bor. Foto: HENRIK JANSSON
”Vildsvinen blir bara fler och fler i området” säger Pia Lagnevall. Foto: HENRIK JANSSON

Vildsvinen tar över

Pia Lagnevall, som bor i samma område, säger att hon aldrig går ut i den angränsande skogen längre med sin hund.

– Vildsvinen blir bara fler och fler, säger hon och håller med Kristina Johansson om att det känns som att vildsvinen håller på att ta över.

I helgen som gick skulle Johnny Viljakainen, även han boende vid Peppareds torg, gå med barnbarnen till en grillplats i närheten.

– När vi kom dit fick vi höra att någon sett vildsvin på platsen så vi fick vända om. Vi kan ju inte grilla när det springer vildsvin där. Man kan inte längre gå där man vill. Det blir begränsande, säger han.

Patrik Boman är jägare och kommer ofta till Balltorp för att hjälpa de boende att hålla borta vildsvinen från området. Foto: HENRIK JANSSON

Och vildsvinen är inte precis skygga av sig, menar Johnny Viljakainen.

– Det går inte att skrämma dem. När man närmar sig stannar de kvar, säger han.

För några veckor sedan såg han tre vuxna vildsvin och elva kultingar som bökade vid promenadslingan vid bostadsområdet.

– De höll till där tre dagar i sträck.

Stod ett vildsvin utanför ytterdörren

För några dagar sedan vaknade Camilla Kaneflo, som bor i området Ekriskan, av att det lät något från ytterdörren.

– När jag öppnade stod ett vildsvin alldeles utanför. Vi blev båda så rädda att vi sprang åt var sitt håll, säger hon.

Runt bostäderna i Balltorp är det många skogspartier, med gång- och cykelvägar där de boende vill kunna röra sig fritt utan att vara rädda, förklarar de som sluter upp när vi kommer på besök. 

De närgångna vildsvinen bökar upp gräsmattorna nära bostadshusen. Foto: HENRIK JANSSON

Vi går en promenad i området och överallt syns det att vildsvinen varit framme och bökat, både längs de asfalterade gångvägarna och i närheten av lek- och uteplatser. Varje morgon har djuren lämnat nya spår med uppslitna tuvor och gropar.

– Det är så mycket fin natur här som man skulle kunna njuta av om det inte var för vildsvinen, konstaterar Pia Lagnevall och berättar att hon ständigt är på sin vakt och tittar sig omkring när hon är ute och går.

Har tappat tålamodet

Hon och de andra har tappat tålamodet och konstaterar att de känner sig maktlösa. De har kontaktat Mölndals stad och fått ett skriftligt svar där kommunen förklarar att man är medveten om problemen med vildsvin i Balltorp, och att de jaktlag som jagar på stadens marker har uppmanats att intensifiera jakten.

Längs gångvägarna runt området syns hur vildsvinen varit i farten och bökat. Foto: HENRIK JANSSON

Får tillkalla polis i akuta lägen

Blir vildsvinen alltför närgångna när det är folk i närheten får man ringa polisen, menar kommunen. 

Det är inte tillåtet att skjuta bland bebyggelse, men polisen har tillstånd att skjuta enskilda djur i tätbebyggt område om djuren innebär fara för människor.

– Vi för samtal med jaktlag som finns i anslutning till Balltorpsområdet och de har i uppdrag att öka avskjutningen och försöka lösa problemet. Jag vet att de tar detta på största allvar och har dialog med kringliggande jaktlag så att man kan ha en samordnat jakt över ett större område, säger Ulf Reiman som har ansvar för upplåtelse av kommunal mark och uthyrning i Mölndals stad.

Han menar att problemet är komplicerat:

– Det är ett antal suggor som fått kullar rätt nyligen. Och de håller sig gärna just nu, när kultingarna i små, i det område där de har fötts. Normalt sett drar sig vildsvin ifrån människan. 

”Det är väldigt illa”

Även i industriområdet som ligger nära Peppareds torg orsakar vildsvinen förstörelse och skapar rädsla.

Klas Angervall är delägare i ett företag vid Ålegårdsgatan. Han och hans kompanjon har under många år skött och gjort i ordning gräsmattan utanför byggnaden.

– Nu ser den ut som en åker. Vi har återställt gräsmattan säkert tio gånger. Vildsvinen är här och gräver varje kväll och det blir värre för varje dag som går. Nu är det väldigt illa och det verkar som om de inte ger sig, säger han.

Klas Angervall för en tröstlös kamp mot vildsvinen som förstör gräsmattan utanför företagsbyggnaden i Balltorp: ”Det är väldigt illa” Foto: HENRIK JANSSON

”Personalen har fått ringa efter hjälp”

Klas Angervall berättar att det hänt att personal vid företaget inte har vågat gå ut till sina bilar när de varit på väg hem på kvällen.

– Det har stått vildsvin på parkeringen och personalen har fått ringa efter hjälp, säger han.

Patrik Boman, som annars är eftersöksjägare och letar upp skadade vilda djur, kommer regelbundet till Balltorp för att hjälpa till att hålla undan vildsvinen från bebyggelsen. 

Med hjälp av sina jakthundar kan han störa djuren så att de försvinner, åtminstone ett tag.

– Så som det ser ut med vildsvinen här i Balltorp är det värsta jag har varit med om. I lördags var vi sex hundförare som var ute med sex hundar och gick över en stor del av markerna. Då fick vi en hel del vildsvin på benen. Det var väldigt många. Omkring 30 djur i olika grupperingar, berättar han.

Med hjälp av sina jakthundar försöker jägaren Per Boman skrämma bort vildsvinen från bostadsområdena i Balltorp. Foto: HENRIK JANSSON

”Skjuta enstaka individer”

Patrik Boman säger att han tänkt att det kanske handlade om ett tiotal djur.

– Det man kan göra är att störa dem så gott man kan. Fungerar inte det får man skjuta enstaka individer eller enstaka familjegrupper.

Han förklarar att han har full förståelse för den rädsla djuren framkallar och säger att han själv har stor respekt för vildsvinen.

– De kan verka skräckinjagande när de kommer. Men jag är inte rädd för dem. Det behöver man inte vara generellt sett. Jag har aldrig blivit attackerad av ett friskt vildsvin. Några har gjort utfall, men de stoppar några meter innan. Det handlar om skenattacker, säger Patrik Boman.

”Det en art som ska få finnas i vår fauna”, säger David Bruun på länsstyrelsen om vildsvinen. Foto: HENRIK JANSSON

Bilden av vildsvinen som farliga bestar är fel menar även David Bruun, viltsamordnare vid länsstyrelsen i Västra Götaland.

– De är inte farliga. Det är bara skadeskjutna vildsvin som blir trängda av jägare som kan angripa. Det kan man vara lugn över. Men man ska ha hundar i koppel för det finns risk att de springer på vildsvinen och då kan de bli skadade, men för människor är det ingen risk, säger han.

”Ska få finnas i vår fauna”

David Bruun konstaterar att vildsvinen är här för att stanna och att det gäller att vänja sig, och lära sig att djuren inte är farliga.

– Det är klart ett problem för de drabbade, villaträdgårdsägare och lantbruket. Samtidigt är det en art som ska få finnas i vår fauna. Vi försöker hålla vildsvinen borta från städer och gör vad vi kan för att hjälpa till,  bland annat genom att ge specialtillstånd att jaga från bil och med hundar. Lokalt lyckas vi begränsa dem men de har en väldig tillväxttakt, säger han och tillägger:

– Det är bara en fråga att lära sig hantera problemen. Vildsvinen har också fördelar i form av ökad biologisk mångfald genom att de bökar i jorden.

Vildsvin i Sverige

Vildsvin har funnits i Sverige i tusentals år, men utrotades och uppgick i tamsvinsstammen.

Vildsvinen återinfördes senare i hägn. Efter att vildsvin rymt från hägnen under 1970- och 80-talen ökade stammen.

Vildsvinet blir cirka en meter i mankhöjd och drygt 1,5 meter långt. Honan väger vanligtvis drygt 100 kilo, medan galten kan väga runt 200 kilo.

Vuxna vildsvin får jagas 16 april - 15 februari. Årsungarna är lovliga hela året men suggor med kultingar är alltid fredade.

 

Källa: Svenska Jägareförbundet