Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Grannarnas ilska mot Biltemas skylt: ”Sjukt”

Sanna Komulainen bor några hundra meter från Biltemas skylt och är kritisk till dess existens. Foto: Läsarbild
Skylten är 27 meter hög. Foto: Läsarbild

En närmare 30 meter hög skylt från Biltema väcker starka känslor bland grannarna vid ett nytt handelsområde i Varberg.

Sanna Komulainen, 24, bor några hundra meter från stålkonstruktionen och hon är kritisk.

– Den är så sjukt stor och man ser den så tydligt så den går inte att missa, säger hon.

Men enligt Biltema är skylten kortare än normalt.

Den 27 meter höga skylten har sedan några månader tillbaka tornat upp sig vid Lugnetrondellen i Varberg och skyltens vara eller icke vara har sedan dess diskuterats flitigt på sociala medier och resulterat i en rad klagomål till kommunen, enligt Hallands Nyheter.

Sanna Komulainen bor några hundra meter från skylten.

– Den kom verkligen från en dag till en annan. Jag kollade ut genom fönstret i lägenheten och tänkte ”vad fan är det där”, för den är så sjukt stor och man ser den så tydligt så den går inte att missa, säger Sandra, som tidigare intervjuats i TV4.

Den höga skylten har skapat debatt kring de som bor i närheten. Foto: Läsarbild

Hon tycker att Biltemas skylt förstör den vackra utsikten som hon och hennes sambo tidigare hade.

– Vi bor längst upp i en tvåfamiljsvilla och har väldigt fin utsikt, det var därför vi flyttade hit, men den här skylten är verkligen mitt i utsikten. Den förskönar inte direkt.

Kontaktade kommunen: ”Blev så arg”

Sanna är också en av de personer som kontaktat kommunen för att få svar på hur det kommer sig att en så hög skylt har byggts såpass centralt, precis i anslutning till ett stort bostadsområde.

– Jag blev så arg så att jag kände att jag var tvungen att säga något. Så jag skickade faktiskt ett mejl till kommunen och frågade hur det kommer sig att skylten var där. De svarade att det var många som klagat men att man tagit det beslutet, säger Sanna, och fortsätter:

– Alla som jag har pratat med tycker att den är fruktansvärd, att den inte passar in här. Oftast sitter ju de den här typen av skyltar utanför bostadsområden och längs motorvägar och jag fattar inte riktigt varför den är här för det är ju bara vi som bor i närheten som ser den, inte folk som åker förbi.

Biltemas förhandlingsposition

Hallands Nyheter skriver att skylten blivit ett tillsynsärende hos kommunen. Stefan Stenberg, C, är byggnadsnämndens ordförande i Varberg. 

Skylten är enlighet med detaljplanen, säger han. Han menar också på att skylten var en ”nödvändig kompromiss” för att Biltema skulle etablera sig på platsen.

Stefan Stenberg, C. Foto: Tom Bengtsson

– Skylten stämmer med detaljplanen. Det är en verksamhet som kommunen gärna vill ha, att de etablerar sig. Då är det klart att de har en stark förhandlingsposition gentemot kommunen. Men detaljplanen är gjord för en sån här skylt, säger Stefan Stenberg.

 

LÄS MER: Lars Lindström: Skyltarna som förmörkar himlen

 

Biltemas marknadschef Johan Gerdevåg beklagar att grannar upprörts och meddelar att skylten kommer vara släckt fram till det att butiken öppnar några dagar innan jul. Sedan kommer den vara upplyst under ordinarie öppettider.

Samtidigt, säger han, att skylten inte är så hög som den är vid andra Biltema-butiker.

– Den här skylten är lägre än normalt. Vi har andra högre skyltar och är inte vana vid att det blir sådana här reaktioner på en skylt, säger Johan Gerdevåg och fortsätter:

– Man ansöker om byggande och har en diskussion. Det är olyckligt att vi sitter där vi sitter, vi har skött det by the book. Nu försöker vi hitta en lösning.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!