Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Grannarna stoppar planer på nytt kinesiskt konsulat

Martin Öbo, fastighetsdirektör.Foto: Göteborgs stad
Kinesiska flaggan. Obs, genrebild.Foto: NILS JAKOBSSON / © BILDBYRÅN
Göteborg har länge jobbat på goda relationer med Kina. 2008 seglade Ostindiefararen dit.Foto: LARSERIC LINDEN / GT/EXPRESSEN

Planerna på att bygga ett nytt kinesiskt konsulat i Göteborg stoppas.

Detta efter stora protester från de närboende i Stora Torp i östra Göteborg.

– Vi har tagit till oss den opinion som finns kring det förslag som vi presenterat. Jag har även under helgen fått till mig att ärendet inte stöds av majoriteten i fastighetsnämnden, säger Göteborgs fastighetsdirektör Martin Öbo i ett pressmeddelande. 

Kinesiska generalkonsulatet huserar i dag i lokaler vid Grönsakstorget i centrala Göteborg. Stormakten har länge uppvaktat Göteborgs stad med en önskan om att flytta till större lokaler.

– Staden har tillsammans med kinesiska generalkonsulatet fört diskussioner under cirka 15 år om plats för ett nytt konsulat. Många platser har undersökts hittills men fallit bort av olika anledningar, säger Martin Öbo.

"Viktiga intressen"

Man trodde sig ha hittat rätt plats för ett nybygge i Stora Torp vid Delsjöområdet i östra Göteborg relativt nära platsen för det ryska konsulatet.

Men de planerna lägger man nu ner.

Men bara för att ta nya tag, säger man i pressmeddelandet. Där poängterar man att "Göteborg och Kina har ett sen flera år tillbaka utbyte för att stärka näringslivet". Och att "Göteborgs Stads relationer med kinesiska generalkonsulatet och kinesiska intressen är viktiga".

Fastighetskontoret kommer nu att försöka hitta en ny plats för ett nytt generalkonsulat i Göteborg.