Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Grannarna stoppade gäng med bedragare

Bedragarna hävdade att bankkorten behövde bytas ut och ville ha koden.
Foto: Shutterstock

Bedragarna ringde till äldre kvinnor och påstod att deras bankomatkort behövde bytas ut, bad om koden och erbjöd sig att komma med ett nytt.

Efter att grannar till en kvinna i Partille ingripit kunde bedragarna stoppas.

Nu pågår en rättegång mot två bröder och en kvinna, skriver GP.

Männen och kvinnan är åtalade för två grova bedrägerier och åtta fall av försök till grovt bedrägeri. Samtliga tio offer är kvinnor i 90-årsåldern. Nio är bosatta i Göteborgsområdet, skriver GP.

De nio kvinnorna utsattes alla för bedrägeriförsöken under två dagar i oktober. I de flesta fallen blev försöken resultatlösa och hos en kvinna i Partille tog det stopp. Några grannar till kvinnan upptäckte hur några okända personer smög runt utanför fastigheten. Han tog bilder på dem och när de tog sig in i trappuppgången för att träffa kvinnan ingrep mannen och hans sambo.

– Vi bor på samma våningsplan som den äldre kvinnan. Vi kom ut i svalen och fick stopp på den där yngre kvinnan. Jag högg tag i henne och frågade vad i helvete hon sysslade med. Annars var det mest min sambo stod för det verbala, säger grannen till GP.

Hittades med hjälp av bilderna

Kvinnan slet sig loss och flydde från platsen tillsammans med männen. Men med hjälp av bilderna och registreringsnummer kunde de snabbt spåras och de greps dagen efter.

– Min bedömning är att det sammanlagda straffvärdet för de åtalade ligger på omkring två års fängelse och uppåt, säger åklagare Martin Elofsson till GP.

Samtliga åtalade nekar till brotten.