Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Grannarna sluter upp för de drabbade i branden

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Diakon Ingela Skarin Håkansson och hennes kolleger har jobbat under hela natten och dagen för att bistå.
Foto: Andreas Thalenius
Det var vid halv två-tiden, natten mot lördagen, som branden bröt ut i en lägenhet i Lindome. Den spred sig, och ett 40-tal personer tvingades evakuera.
Foto: Läsarbild

Mitt i natten vaknade boenden i ett flerfamiljshus på Tåbro i Lindome upp av att en brand utbrutit i en av lägenheterna.

Branden spred sig till sex portar, och ett 40-tal personer evakuerades till församlingshemmet i Lindome.

Under lördagen har grannarna slutit upp för att hjälpa de drabbade, och diakon Ingela Skarin Håkansson beskriver stödet som enormt.

– Det väller in kläder, folk är oerhört givmilda. Det är ett väldigt engagemang från ortsbor som vill hjälpa till och stötta, säger hon. 

Vid två-tiden på natten blev diakon Ingela Skarin Håkansson väckt av ett telefonsamtal från kyrkoherden i Lindome församling. Hon hade i sin tur blivit uppringd av räddningstjänsten, som meddelade att ett 40-tal personer skulle komma att evakueras från sina hem till församlingshemmet i Lindome. 

– Jag bor väldigt nära, bara ett stenkast härifrån, så jag kunde snabbt ta mig hit och öppna, säger hon.

Tillsammans med sina kolleger i församlingen fick hon ta emot de som evakuerades från sina hem. Som fortfarande inte visste om de skulle ha ett hem att komma tillbaka till.

Under lördagen fortsatte släckningsarbetet – räddningstjänsten hade inte fått kontroll på branden förrän vid 17-tiden – och samtidigt arbetet med att omhänderta de evakuerade. Mölndals stad, hyresvärden, Hyresgästföreningen, Svenska kyrkan och privatpersoner har samarbetat.

– Vi öppnade vår second hand-butik som församlingen har och där har de som akut behövde kläder fått det, och där har man också kunnat lämna in kläder, berättar Ingela Skarin Håkansson.

”Tacksamhet över att man lever”

Hon beskriver, trots det hemska, en lugn stämning på församlingshemmet.

– Man har tagit hand om varandra och även om folk har förlorat mycket så har jag märkt en tacksamhet över att man lever, att man klarat sig, de yngre har hjälpt de äldre med telefonsamtal. Folk är oerhört tacksamma över att vi finns här, mitt i all bedrövelse så känns det bra.

Fyra personer fördes till sjukhus efter branden. Två av dem, kvinnor i 60-årsåldern, med allvarliga skador.

I övrigt har skadorna varit materiella. Ingela Skarin Håkansson berättar att de som inte kan återvända till sina hem har fått hjälp av anhöriga och av sina försäkringsbolag.

– Vi hade beredskap för att ha öppet en natt till men det verkar som att det har löst sig bra.

Anna Halfvarsson beskriver hur Lindome slutit upp för att hjälpa de som bodde i de brandhärjade lägenheterna.
Foto: Privat

”Jag är stolt över Lindome i dag”

Anna Halfvarsson bor precis intill branden, och sträckte på lördagen ut en hand via Facebook till de som behövde kläder. Gensvaret blev snabbt enormt, och många hörde av sig till henne med frågor om var man kunde skänka sina saker vidare. Hon har hjälpt Lindomeförsamlingen med att sprida ordet via sociala medier om var man kan vända sig.

Hon berättar om en chockartad stämning i Lindome efter det inträffade.

– Det är många som velat gå tillbaka till sina djur som blivit kvar i lägenheterna, man har fått hjälpa några damer med att inte gå tillbaka in i lägenheten för att rädda sina katter och så där, säger hon.

Anna känner sig stolt över att orten sluter upp när folk behöver hjälp.

– Det är väldigt fint att det är så väldigt många som vill hjälpa till. Jag är stolt över Lindome i dag.

SE MER:

Så ska du göra om det börjar brinna, det här är viktigast att tänka på – steg för steg.