Polisens egna bilder från utryckningen. Foto: PolisenPolisens egna bilder från utryckningen. Foto: Polisen
Polisens egna bilder från utryckningen. Foto: Polisen
Meddelandet på polisens Facebooksida. Foto: SkärmdumpMeddelandet på polisens Facebooksida. Foto: Skärmdump
Meddelandet på polisens Facebooksida. Foto: Skärmdump

Grannarna larmade – räddade kvinnans liv

Publicerad

Den gamla damen ramlade och låg i flera dygn på golvet och ropade på hjälp – utan att bli hörd.

Att oroliga grannar larmade polisen kan ha räddat kvinnas liv.

– En stor eloge till grannarna. De ska ha dagens ros, säger Hans Lippens, polisens presstalesperson i region Väst.

Det är polisen i östra Skaraborg som berättar om fredagskvällens ingripande på sin Facebooksida. Det gripande inlägget där grannarnas rådiga ingripande hyllas har fått stor spridning.

Polisen berättar om att grannarna till en äldre kvinna, som bor i ett lägenhetshus i Skövde, hörde av sig till dem då hon inte synts till på ett tag.

Dessutom ska de ha känt en konstig lukt i trappuppgången.

"Vi åker dit och hittar dagstidningar ända från i tisdags utanför entrédörren. Ingen bra magkänsla", skriver polisen i inlägget.

"Det kan rädda liv"

Patrullen tog sig in i lägenheten och hittade kvinnan liggandes på vardagsrumsgolvet. Där hade hon legat i flera dagar efter att ha ramlat och inte kunnat ta sig upp. Hon ropade på hjälp, men ingen hörde henne.

– När polisen kom hörde de en röst inne i lägenheten. Kvinnan var uttorkad och blev avförd till sjukhus, säger Hans Lippens.

På Facebook skickar polisen en tacksamhetens tanke till grannarna som larmade – vilket kan ha räddat livet på kvinnan.

"Vi är tacksamma till er som uppmärksammar sådana här situationer. Det kan rädda liv!"

Alexander räddade grannen

Också presstalespersonen Hans Lippens vill berömma grannarna.

– En stor eloge till dem. De ska ha dagens ros, säger han.

Det här är långt ifrån första gången grannars ingripande får livsavgörande betydelse. Förra året skrev GT om Alexander Eriksson i skånska Höör, som hjälpte en äldre kvinna i lägenheten under sin egen ut från ett brinnande hyreshus.

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER