Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Grannarna har fått nog av inbrotten – vaktar området

Georg Sjöberg, initiativtagare till Nattpatrullen som ska arbeta för att öka tryggheten på småorter i Lilla Edets kommun.Foto: Jonas Andersson/Alekuriren
Nattpatrullen ska ”nattvandra” i bil på orterna Lödöse, Alvhem, Nygård och Prässebo i Lilla Edets kommun.Foto: Google maps

Boende på småorter i Lilla Edets kommun har fått nog av inbrott och otrygghet.

Nu startar Nattpatrullen – en frivillig satsning som grannarna hoppas ska verka brottsförebyggande.

– Vi ska vara ett störande moment, köra runt i bil och vara synliga, säger initiativtagaren Georg Sjöberg i Nygård.

Det är grannar i Lödöse, Nygård, Prässebo och Alvhem som har gått samman för att öka tryggheten i samhällena.

I höstas drog Georg Sjöberg från Nygård i gång en Facebook-grupp som nu har 230 medlemmar.

– Det har varit många inbrott i perioder, i bostäder, garage, verkstäder och bilar. Jag har själv haft inbrott på min firma och i flera bilar. Jag blev förbannad över situationen och då väcktes tanken om att göra något, berättar han.

Genom gruppen ville Georg Sjöberg engagera frivilliga och öka närvaron, särskilt nattetid, på orterna i området.

I början av mars drar Nattpatrullen i gång sin verksamhet, vilket även Ttela rapporterat om.

Polisen: ”Bra med engagemang”

Kommunpolisen Jack Lennartsson säger att polisen uppfattar den bilburna patrullen som en motsvarighet till nattvandrare.

– Jag ser absolut positivt på detta. Det är bra att allmänheten engagerar sig. Det har visat sig att sådan verksamhet ökar trygghetskänslan. Alla inblandade är överens om att det inte handlar om någon form av medborgargarde, utan att det är ett sätt att hjälpa varandra och skapa trygghet i småsamhällena, säger han och tillägger:

– Vi är alltid intresserade av information och i och med att de är ute på kvällarna och rör sig i området kanske de ser något som polisen kan tycka är intressant.

Inför starten av Nattpatrullen blev Jack Lennartsson inbjuden till en träff med gruppen.

– Jack har gått igenom med oss vad vi får göra och inte göra. Vi agerar som privatpersoner och ringer 112 om det blir ett akutläge eller lämnar tips på 114 14 om vi ser något konstigt. Vi kommer alltid att backa och kommer inte ta några strider, säger Georg Sjöberg.

Polisen tycker att idén med Nattpatrullen är ett bra initiativ. ”Jag ser det som en motsvarighet till nattvandring” säger kommunpolisen Jack Lennartsson.Foto: Privat

Utbildning i hjärt- och lungräddning

Jack Lennartsson kommer att ha kontinuerlig kontakt med Georg Sjöberg och följa upp hur det går för den mobila nattvandringen.

– Vi bor ju på landet och då blir det bil som gäller. Det kan bli många mil på småvägarna i området här, säger Sjöberg.

Han konstaterar att Nattpatrullen även planerar att röra sig runt Lödöse pendelstation:

– Där har varit mycket problem med bilbränder och annat. Där ska vi visa oss mer i perioder. Vi vill också vara till stöd för ungdomar som kommer hem sent på nätterna, med tåg från Trollhättan eller Göteborg.

Bilen ska också utrustas med hjärtstartare.

– Vi kommer att ha ett telefonnummer som går till bilen. Sjukvårdskunniga medlemmar i gruppen ska utbilda andra i hjärt- och lungräddning. Alla som kör bilen ska ha den utbildningen, säger Georg Sjöberg.