Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Grannar: Han borrade hål och spolade vatten

Flera bränder blossade upp i området under torsdagsmorgonen och tre personer skadades. En bandman fick allvarliga skador.
Foto: HENRIK JANSSON
En man i 50-årsåldern är gripen. Han kom självmant in på polisstationen.
Foto: HENRIK JANSSON
Tekniker på plats efter en av bränderna.
Foto: Maria Dahlin
Enligt polisen ska han ha känt sig dåligt behandlad av bostadsbolaget Familjebostäder.
Foto: HENRIK JANSSON
En av dörrarna som eldhärjades.
Foto: Anders Ylander
Ledande personer i det kommunala bostadsbolaget Familjebostäder boddde också i de drabbade bostäderna, bland annat företagets vd.
Foto: Anders Ylander
"Vi har dragit i gång vår krisorganisation. Vi tar hand om alla berörda personer", säger Familjebostäders vd Per Henrik Hartmann
Foto: Pressbild
Socialkontoret på Nymilsgatan.
Foto: Maria Dahlin
Familjebostäders presschef Karin Amgarth.
Foto: Anders Ylander / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
Det drabbade kommunala bostadsbolaget har sedan en tid tillbaka höjt sin beredskap på grund av en infekterad konflikt med en enskild person.
Foto: HENRIK JANSSON
1 / 11

Så sent som i tisdags kväll fick polisen borra sig in hemma hos den man som nu misstänks för en serie brandattacker mot Familjebostäders ledning.

Då hade mannen, enligt flera grannar, borrat hål i sitt eget parkettgolv för att kunna spruta vatten med en slang ner i lägenheten under.

Vattnet forsade hela vägen ner till källarplan.

– Jag trodde att det regnade. Sedan kom vattnet in, säger en granne.

Men mannen greps aldrig och misstänks nu för sju bränder under torsdagsmorgonen – däribland i grannens vattenskadade lägenhet.

Nu vägrar han försvaras av någon advokat men erkänner brott.

Polisen misstänker att serien av brandattacker i Göteborg på torsdagsmorgonen var riktade mot ledningen i Familjebostäder samt mot personer som vittnat i en förhandling där den misstänkte blev av med hyreskontraktet till sin lägenhet.

Mannen skulle enligt ett beslut i hyresnämnden ha vräkts klockan 09.00 på torsdagsmorgonen, timmarna innan brandattackerna ägde rum.

Familjebostäders vd och andra medarbetare vid det kommunala bostadsbolaget och andra som varit delaktiga i vräkningsärendet drabbades genom att någon tände eld på deras bostäder.


LÄS OCKSÅ: Familjebostäders direktörs hem attackerat


– Vi ser naturligtvis oerhört allvarligt på det här och kommer tillsätta alla resurser vi har för att hitta en bra väg framåt, säger vd Per-Henrik Hartmann som inte ville kommentera det han själv drabbats av.

Polis hos mannen i tisdags

Nu kan GT berätta att polisen så sent som i tisdags kväll kallades till den nu mordbrandsmisstänktes lägenhet – efter att grannar ringt om att han försökt dränka flera lägenheter med vatten. Enligt polisens händelserapport kom larmet klockan 22.23 på tisdagen.

– Han har borrat hål i sitt parkettgolv uppe hos sig, satt dit vattenslangar och sedan spolat vatten ner till mig. Vattnet har fortsatt ner hela vägen till källarplan, säger en granne som uppger att hon och andra varit utsatta av mannen under lång tid.

Foto: Anders Ylander

– Han har härjat här i flera år.

Händelsen bekräftas av polisen. Men när Familjebostäder och polisen tog sig in i den låsta lägenheten för att få stopp på vatten ska den ha varit tom.

I torsdags morse vaknade grannen med hålet i taket till ett nytt besked. Då hade någon tänt eld på den redan vattenskadade lägenheten. Och den beskrivs som totalförstörd.

Har vittnat

– Nu har han bränt upp min lägenhet. Allt jag sparat i mitt liv är uppbränt, säger grannen som berättar att hon och en släkting bott på skyddat boende den senaste tiden för att komma bort från mannens trakasserier.

Kvinnan är också en av de som har vittnat om mannens beteende i samband med den förhandling om mannens hyreskontrakt som hölls tidigare i år.

Familjebostäder ville få sin hyresgäst vräkt och hänvisade till långvariga trakasserier mot andra boende i området, att mannen inte hållit sitt boende i ordning och sista tiden inte heller betalt sina hyror. Mot mannens vilja beslutade hyresnämnden den 11 maj i år att han skulle vräkas nu på torsdagsmorgonen.

Enligt en annan granne som bor i samma trappuppgång var det just i protest mot vräkningen som mannen beslutade sig för att vattenfylla lägenheterna.

Grannen berättar att han under tisdagskvällen hörde ett ljud som påminde om rinnande vatten.

Vaknade av polisen

– Först trodde jag att det regnade. Sedan blev det högre och jag trodde att det var någon som spolade sin balkong. Sedan kom vattnet, säger grannen som inte var värst drabbad.

I morse väcktes han av ett rejält oväsen och ringde polisen. Grannen trodde mannen var tillbaka men det var i stället brandkåren som försökte släcka branden i en av lägenheterna ovanför.

Familjebostäder har bekräftat att de har ett ärende om avhysning gentemot den person som nu misstänks för dåden och att händelser med honom gjort att bolaget redan tidigare hade skärpt säkerheten.

– Den här personen har betett sig ganska aggressivt i distriktet mot vår personal och också boende. Men då har det handlat mer om verbalt och skriftligen, men ändå så pass att vi har haft en förhöjd beredskap, säger Katrin Amgarth, chef för marknad och kommunikation vid Familjebostäder.

"Social misär"

– Det är fasansfullt, verkligen fruktansvärt. Vi hamnar i bland i situationer där vi inte är helt överens med våra hyresgäster, det kan vara allt möjligt, men något sådant här har jag aldrig varit med om.

I beslutet från hyresnämnden den 11 maj uppges också mannen hat skickat e-postmeddelanden som beskrivs som hotfulla och med kränkande innehåll till Familjebostäder och Störningsjouren.

Familjebostäder uppgav under tvisten att den nu mordbrandsmisstänkte mannen inte hade betalt sin hyra, att han uppträtt störande och bland annat under en längre tid trakasserat sin granne och inte haft sin lägenhet i gott skick.

– Vi pratar om social misär, det har inte med gäng eller något annat att göra. Det är en person som känner sig illa behandlad och det yttrar sig på det här sättet, sa polisens presstalesman Christer Fuxborg tidigt under morgonen.

Skickade 680 mejl

Enligt beslutet i hyresnämnden uppgav mannen under förhandlingarna att han inte heller tänkte betala hyran i fortsättningen.


LÄS OCKSÅ: Kommunstyrelsens ordförande: "Hemskt"


Orsaken för honom att inte betala hyran ska ha varit att han i sin tur ansåg att Familjebostäder skulle betala honom pengar eftersom bolaget, enligt honom, spritt ut kränkande uppgifter om att han för fem år sedan dömts för ofredande.

Ofredandet ska den gången ha bestått i att mannen trakasserat en tjänsteman inom en helt annan offentlig verksamhet. Han dömdes för att ha ringt, sms:at och skickat hela 680 e-postmeddelanden till kvinnan.

Skulle vräkas

Mannen hade överklagat sin avhysning till hovrätten. Avhysningen, som skulle ha ägt rum under torsdagsmorgonen, sköts därmed på framtiden.

Men enligt polisens misstankar har mannen inte avvaktat den rättsliga processen utan tagit lagen i egna händer och gett sig på personer i ledningen för Familjebostäder och även åtminstone två av de vittnen som var kallade till förhandlingen tidigare i år. Ett av de vittnen som var kallade att vittna var den granne som fick vatten sprutat ned i lägenheten och som nu under morgonen fick hela lägenheten utbränd.

Vägrar advokat

Vid 15-tiden på torsdagen förordnades Marianne Andersson som mannens försvarare. Det sker mot den misstänkte mordbrännarens vilja. Enligt en handling som åklagaren har skickat in till tingsrätten vill inte den misstänkte ha någon advokat men åklagaren har beslutat att en sådan ändå borde utses med tanke på de grova misstankarna i målet.

– Jag vet ingenting än och har förordnats för tio minuter sedan, säger advokaten Marianne Andersson.

Vice chefsåklagare Per-Erik Rinsell sa senare på eftermiddagen att ett första förhör nu hållits.

– Han är anhållen misstänkt för ett flertal fall av grov mordbrand eller mordbrand beroende på händelse. Han erkänner brott och han kommer begäras häktad i morgon, säger Per-Erik Rinsell efter ett första förhör under eftermiddagen.

Han utesluter inte att mannen kan komma att behöva vård i ett senare tillfälle.

– Jag är ganska öppen med att han kanske är i behov av vård men i nuläget tas han om hand av den vanliga Kriminalvården, säger Per-Erik Rinsell.