Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

GP-krisen fortsätter – väntas banta bort del 3

UTREDER SAMARBETE. Stampens västsvenska tidningar kan komma ut med ett gemensamt innehåll, säger GP:s chefredaktör Cecilia Krönlein. Foto: Leif Gustafsson

Göteborgs-Postens kris fortsätter.

Allt talar för att tidningen bantas till två delar och gör sig av med ännu mer personal samtidigt som samarbetet med Stampens övriga tidningar drastiskt ökas.

– Vi tittar på om vi kan göra mer gemensamt för alla våra läsare i Västsverige, säger chefredaktören Cecilia Krönlein.

Så sparar Göteborgs-Posten

√ Färre redigerare: Just nu pågår det en bantning av redigerare på Göteborgs-Posten. De har fått söka om sina tjänster – men bara nio av de 20 tjänsterna kommer att finnas kvar och flyttas från Göteborg till Trollhättan.

√ Två Dagar: Helgmagasinet ska i fortsättningen produceras av en extern byrå.

√ Två delar: Ledningen överväger att låta GP komma ut i två delar – permanent.

√ Gemensamt innehåll. De västsvenska Stampentidningarna ska utreda hur de kan öka sitt gemensamma innehåll.

√ Färre utgivningsdagar: Stampens ledning sneglar på NLT, Nya Lidköpings Tidning, som bara utkommer tre dagar i veckan.

Stampen där flaggskeppet GP ingår är i akut ekonomisk kris.

Koncernen som ger ut tidningar på 40 orter och driver V-TAB, Nordens största tryckeriföretag behöver få in flera hundra miljoner i färskt kapital.

I en intervju i Dagens Nyheter i maj sa ägaren Peter Hjörne att man övervägde att låta Stampens tidningar utkomma färre dagar i veckan.

Koncernledningen försöker nu sälja delar av tidningsimperiet samtidigt som man funderar på hur de olika delarna ska av verksamheten ska bantas.

"Kommer göra två delar"

I går berättade Lena Larsson, vd för Stampen Local Media, att GP kan komma att bantas till två delar.

– Under sommaren kommer vi att göra två delar, det har vi gjort även tidigare. Sen har vi fattat beslut att göra en utredning om huruvida vi kan ha en gemensam del där vi delar en del material för alla tidningar som är på Västkusten, sa Larsson till Sveriges Radios Kulturnytt.

GP:s chefredaktör Cecilia Krönlein berättar för GT att det finns en projektgrupp som ska ta fram förslag på hur den gemensamma delen ska göras.

Ska spara in på kostnader

Syftet är spara in på tryck- och distributionskostnader och minska personalbehovet.

– I projektet ingår att titta på en del som kommer att innehålla mycket gemensamt innehåll. Jag hoppas vi har ett konkret förslag före semestrarna. Om det är bra och godtas av ledningen så kan det bli verklighet någon gång under hösten.

Det här med att minska tryckerikostnaderna är det inte en form av kannibalism eftersom Stampen äger tryckerikoncernen V-TAB?

– Jag är egentligen inte den som ska svara på det, Men vi måste ju se till att GP:s industriella kostnader blir sådana att vi kan bära dem i förhållande till våra intäkter.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!