Sverigedemokraten Kent Ekeroth på väg in i Göteborgs tingsrätt på torsdagsmorgonen. Foto: Anna SvanbergSverigedemokraten Kent Ekeroth på väg in i Göteborgs tingsrätt på torsdagsmorgonen. Foto: Anna Svanberg
Sverigedemokraten Kent Ekeroth på väg in i Göteborgs tingsrätt på torsdagsmorgonen. Foto: Anna Svanberg
Sverigedemokraternas Kent Ekeroth filmade vad som hände under den så kallade järnrörsskandalen, tillsammans med sina partikollegor Christian Westling och Erik Almqvist.Sverigedemokraternas Kent Ekeroth filmade vad som hände under den så kallade järnrörsskandalen, tillsammans med sina partikollegor Christian Westling och Erik Almqvist.
Sverigedemokraternas Kent Ekeroth filmade vad som hände under den så kallade järnrörsskandalen, tillsammans med sina partikollegor Christian Westling och Erik Almqvist.
Här beväpnar sig Erik Almqvist med järnrör på Kungsgatan i Stockholm en sommarnatt 2010. Han filmas av Sverigedemokraternas Kent Ekeroth, också han med ett järnrör. Filmen publicerads av Expressen i november 2012.Här beväpnar sig Erik Almqvist med järnrör på Kungsgatan i Stockholm en sommarnatt 2010. Han filmas av Sverigedemokraternas Kent Ekeroth, också han med ett järnrör. Filmen publicerads av Expressen i november 2012.
Här beväpnar sig Erik Almqvist med järnrör på Kungsgatan i Stockholm en sommarnatt 2010. Han filmas av Sverigedemokraternas Kent Ekeroth, också han med ett järnrör. Filmen publicerads av Expressen i november 2012.
På filmen ses Sverigedemokraternas Erik Almqvist argumentera upphetsat med komikern Soran Ismail, som dock håller sig lugn och inte låter sig provoceras.På filmen ses Sverigedemokraternas Erik Almqvist argumentera upphetsat med komikern Soran Ismail, som dock håller sig lugn och inte låter sig provoceras.
På filmen ses Sverigedemokraternas Erik Almqvist argumentera upphetsat med komikern Soran Ismail, som dock håller sig lugn och inte låter sig provoceras.
Erik Almqvist lämnade sina uppdrag i Sverigedemokraterna efter skandalen.Erik Almqvist lämnade sina uppdrag i Sverigedemokraterna efter skandalen.
Erik Almqvist lämnade sina uppdrag i Sverigedemokraterna efter skandalen.
Kent Ekeroth (SD) lämnade i februari 2014 in en stämningsansökan mot Göteborgs-Posten och vill ha 20 800 kronor för att tidningen publicerade bilder från den så kallade "järnrörsfilmen".Kent Ekeroth (SD) lämnade i februari 2014 in en stämningsansökan mot Göteborgs-Posten och vill ha 20 800 kronor för att tidningen publicerade bilder från den så kallade "järnrörsfilmen".
Kent Ekeroth (SD) lämnade i februari 2014 in en stämningsansökan mot Göteborgs-Posten och vill ha 20 800 kronor för att tidningen publicerade bilder från den så kallade "järnrörsfilmen".

GP använde Ekeroths bilder – står inför rätta

Publicerad

SD-riksdagsmannen Kent Ekeroth strider nu i domstolar för att få bildarvode för bilderna som avslöjade järnrörsskandalen – under torsdagen mötte han Göteborgs-Posten i tingsrätten.

GP vägrar betala eftersom tidningen menar att nyhetsvärdet står över upphovsrätten.

– Det är en av de mest klassiska nyheterna från 2000-talet, säger Anders Goliger, redaktionschef på Göteborgs-Posten.

Efter Expressen och GT:s avslöjande om järnrörsskandalen publicerade flera andra medier bilder från filmen som visade hur Ekeroth och hans partikamrater uttryckte sig nedsättande om kvinnor och invandrare samt beväpnade sig med järnrör.

Göteborgs-Posten ställdes inför rätta under torsdagen. Riksdagsledamot Kent Ekeroth (SD) har stämt tidningen för att ha använt sex bilder från filmen.

Därför begär Ekeroth 20 800 kronor i skadestånd – något som GP bestrider.

– Vi bestrider de krav som Ekeroth har. I den här situationen var det av allmänintresse att visa bilderna för att berätta vad som hänt, säger Cecilia Krönlein, chefredaktör för Göteborgs-Posten.

"Exceptionell händelse"

GP bestred att Ekeroth har upphovsrätt.

– Han har inte bevisat att det är ett upphovsrättsintrång. Det här var en exceptionell händelse där nyheten står över upphovsrätten, säger Christina Berggren, försvarsadvokat för GP.

Efter torsdagens sju timmar långa förhandling stod tidningen fast vid att det var rätt att publicera bilderna.

Anders Goliger, som var Göteborgs-Posten representant i tingsrätten, menar att Expressens avslöjande är historiskt.

– Det är en av de mest klassiska nyheterna från 2000-talet. För mig handlar det om varför vi publicerade bilderna. Vi har riksdagsledamöter som beväpnar sig med järnrör och säger saker som jag tror ingen vill höra, säger Anders Goliger, redaktionschef på Göteborgs-Posten.

Det håller inte Kent Ekeroth (SD) med om.

– Det finns inget motsatsförhållande mellan upphovsrätt och yttrandefrihet, säger han.

Varför stämmer du Göteborgs-Posten?

– Jag har rättigheter precis som alla andra och det är intressant att se hur jag kan tillgodose mig dem, säger Kent Ekeroth.

Pengabråket

Enligt riksdagsledamotens juridiska ombud Staffan Teste, från företaget Bildombudsmannen AB, har Göteborgs-Posten haft en ekonomisk vinning i samband med publiceringen.

– Göteborgs-Posten har använt bilderna för att tjäna pengar, sa Staffan Teste vid torsdagens förhandling.

Det är något som Göteborgs-Posten ställer sig tveksam till.

– Det ska bli spännande att se hur de menar att vi tjänat pengar på det här. Som morgontidning lever vi på prenumerationer som betalas i förväg. Den här dagen sålde vi 1000 lösnummerexemplar, säger Cecilia Krönlein, chefredaktör för Göteborgs-Posten.

19 mars kommer Göteborgs tingsrätt meddela sin dom i ärendet.

Anette Fredriksson
Anette Fredriksson
Gustaf Nilsson
Gustaf Nilsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER