Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

GP använde Ekeroths bilder – står inför rätta

Sverigedemokraten Kent Ekeroth på väg in i Göteborgs tingsrätt på torsdagsmorgonen.
Foto: Anna Svanberg
Sverigedemokraternas Kent Ekeroth filmade vad som hände under den så kallade järnrörsskandalen, tillsammans med sina partikollegor Christian Westling och Erik Almqvist.
Här beväpnar sig Erik Almqvist med järnrör på Kungsgatan i Stockholm en sommarnatt 2010. Han filmas av Sverigedemokraternas Kent Ekeroth, också han med ett järnrör. Filmen publicerads av Expressen i november 2012.
På filmen ses Sverigedemokraternas Erik Almqvist argumentera upphetsat med komikern Soran Ismail, som dock håller sig lugn och inte låter sig provoceras.
Erik Almqvist lämnade sina uppdrag i Sverigedemokraterna efter skandalen.
Kent Ekeroth (SD) lämnade i februari 2014 in en stämningsansökan mot Göteborgs-Posten och vill ha 20 800 kronor för att tidningen publicerade bilder från den så kallade "järnrörsfilmen".
1 / 7

SD-riksdagsmannen Kent Ekeroth strider nu i domstolar för att få bildarvode för bilderna som avslöjade järnrörsskandalen – under torsdagen mötte han Göteborgs-Posten i tingsrätten.

GP vägrar betala eftersom tidningen menar att nyhetsvärdet står över upphovsrätten.

– Det är en av de mest klassiska nyheterna från 2000-talet, säger Anders Goliger, redaktionschef på Göteborgs-Posten.

Efter Expressen och GT:s avslöjande om järnrörsskandalen publicerade flera andra medier bilder från filmen som visade hur Ekeroth och hans partikamrater uttryckte sig nedsättande om kvinnor och invandrare samt beväpnade sig med järnrör.

Göteborgs-Posten ställdes inför rätta under torsdagen. Riksdagsledamot Kent Ekeroth (SD) har stämt tidningen för att ha använt sex bilder från filmen.

Därför begär Ekeroth 20 800 kronor i skadestånd – något som GP bestrider.

– Vi bestrider de krav som Ekeroth har. I den här situationen var det av allmänintresse att visa bilderna för att berätta vad som hänt, säger Cecilia Krönlein, chefredaktör för Göteborgs-Posten.

"Exceptionell händelse"

GP bestred att Ekeroth har upphovsrätt.

– Han har inte bevisat att det är ett upphovsrättsintrång. Det här var en exceptionell händelse där nyheten står över upphovsrätten, säger Christina Berggren, försvarsadvokat för GP.

Efter torsdagens sju timmar långa förhandling stod tidningen fast vid att det var rätt att publicera bilderna.

Anders Goliger, som var Göteborgs-Posten representant i tingsrätten, menar att Expressens avslöjande är historiskt.

– Det är en av de mest klassiska nyheterna från 2000-talet. För mig handlar det om varför vi publicerade bilderna. Vi har riksdagsledamöter som beväpnar sig med järnrör och säger saker som jag tror ingen vill höra, säger Anders Goliger, redaktionschef på Göteborgs-Posten.

Det håller inte Kent Ekeroth (SD) med om.

– Det finns inget motsatsförhållande mellan upphovsrätt och yttrandefrihet, säger han.

Varför stämmer du Göteborgs-Posten?

– Jag har rättigheter precis som alla andra och det är intressant att se hur jag kan tillgodose mig dem, säger Kent Ekeroth.

Pengabråket

Enligt riksdagsledamotens juridiska ombud Staffan Teste, från företaget Bildombudsmannen AB, har Göteborgs-Posten haft en ekonomisk vinning i samband med publiceringen.

– Göteborgs-Posten har använt bilderna för att tjäna pengar, sa Staffan Teste vid torsdagens förhandling.

Det är något som Göteborgs-Posten ställer sig tveksam till.

– Det ska bli spännande att se hur de menar att vi tjänat pengar på det här. Som morgontidning lever vi på prenumerationer som betalas i förväg. Den här dagen sålde vi 1000 lösnummerexemplar, säger Cecilia Krönlein, chefredaktör för Göteborgs-Posten.

19 mars kommer Göteborgs tingsrätt meddela sin dom i ärendet.