Våning 17 och 18 utrymdes på Gothia Towers efter larm om klorgas. Foto: LäsarbildVåning 17 och 18 utrymdes på Gothia Towers efter larm om klorgas. Foto: Läsarbild
Våning 17 och 18 utrymdes på Gothia Towers efter larm om klorgas. Foto: Läsarbild
Räddningstjänsten skickade sex enheter och två ledningsenheter till platsen. Foto: Joakim MagnåRäddningstjänsten skickade sex enheter och två ledningsenheter till platsen. Foto: Joakim Magnå

Räddningstjänsten skickade sex enheter och två ledningsenheter till platsen.

 Foto: Joakim Magnå

Klorgaslarm på Gothia Towers

Publicerad

Två våningar på Gothia Towers i Göteborg utrymdes efter ett misstänkt klorgaslarm vid spa-avdelningen.

– Det är avslutat nu, det läcker inte längre, säger L-O Nordström, larm och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg.

Vad som orsakade larmet är oklart men räddningstjänsten misstänker en doseringspump.

Under onsdagskvällen utrymdes två våningar på Gothia Towers i Göteborg efter ett misstänkt utsläpp av något som luktade klor på spa-avdelningen - en person fördes till sjukhus för kontroll.

– Det är mellanhuset och våning 17 och 18 som är utrymda, säger Johan Eklund, larm och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg.

Räddningstjänsten var på plats med sex enheter och två ledningsenheter innan de kunde avveckla från platsen.

– Det är avslutat nu, det läcker inte längre, säger L-O Nordström, larm och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg.

Vet ni vad som orsakat läckan?

– Vi vet inte exakt vi misstänker en doseringspump.

"Det är frätande"

Klorgas kan vara farligt.

– Klorgas är farligt för andningsvägarna först och främst. Det är frätande, säger Eklund.

Hur arbetar ni i bygganden?

– Vi mäter luften för att se om det finns några skadliga koncentrationer.

Även polisen var på plats vid hotellet i centrala Göteborg.

– Främsta uppgiften är att hjälpa till med utrymning om det är aktuellt och eventuellt kontrollera om det finns något brott bakom, säger Peter Adlersson, presstalesman på polisen region Väst.

Polisen har upprättat en anmälan om arbetsplatsolycka.

Under tiden arbetet pågick med att försöka lokalisera läckan så sjönk halterna.

– Värdena sjunker i detta nu, vi vet inte varför larmet har gått om det är för att det läckt något eller om det är fel på utrustning. Vi avvaktar tekniker, säger Kristian Hansson, koncernsäkerhetschef på Gothia Towers.

Klorgasutsläppet skedde samma dag som restaurangen Upper House i Gothia Towers lyckades få en stjärna i Guide Michelin.

 

Joakim Magnå

Joakim Magnå
Joakim Magnå

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER