2014 slutade ungdomsturneringen Gothia Cup att arrangera diskon. Foto: Leif Jacobsson2014 slutade ungdomsturneringen Gothia Cup att arrangera diskon. Foto: Leif Jacobsson
2014 slutade ungdomsturneringen Gothia Cup att arrangera diskon.  Foto: Leif Jacobsson
Gothia Cup är världens största fotbollsturnering. Foto: Anna SvanbergGothia Cup är världens största fotbollsturnering. Foto: Anna Svanberg
Gothia Cup är världens största fotbollsturnering. Foto: Anna Svanberg
Turneringsledaren Lena Rönnefors bekräftar att diskona hade problem med sexuella ofredanden. Foto: Peter HolgerssonTurneringsledaren Lena Rönnefors bekräftar att diskona hade problem med sexuella ofredanden. Foto: Peter Holgersson
Turneringsledaren Lena Rönnefors bekräftar att diskona hade problem med sexuella ofredanden.  Foto: Peter Holgersson

Gothia Cup slutade ha disko efter ofredanden

Publicerad

Sexuella trakasserier liknande händelserna på musikfestivalen We Are Sthlm har inträffat även i Göteborg.

2014 slutade ungdomsturneringen Gothia Cup att arrangera diskon där många unga tjejer blev utsatta för sexuella ofredanden.

– Vi var medvetna om problemen, säger turneringsledaren Lena Rönnefors.

I kölvattnet efter rapporterna om de massiva sexuella övergreppen i Köln i Tyskland under nyår har det den senaste veckan rapporteras om flera liknande fall i Sverige.

Under ungdomsfestivalen We are Sthlm har det kommit fram att ett stort antal flickor utsatts för sexuella trakasserier under festivalerna under både 2014 och 2015. Uppgifter som polisen misstänks ha mörkat fram tills i förra veckan.

Under nyårsnatten utsattes även flera flickor för sexuella ofredanden i Kalmar då det ska ha omringats av grupperingar av män.

Problem även i Göteborg

I Göteborg är fenomenet inget nytt.

De årliga Gothia Cup diskona, med flera tusen besökare, som arrangerades fram till 2014 har länge drabbats av liknande problem.

2012 berättade en 12-årig flicka för GT om hur hon omringades av fler killar än vad hon kunde ha koll på under ett disko.

Flickan berättade om hur flera killar försökte dra med sig henne och hennes kamrater samtidigt som de tafsade på dem. Killarna var upp till 18 år gamla.

2014 upphörde Gothia Cup att arrangera sina diskon.

Turneringsledaren Lena Rönnefors berättar att det beror på att Gothia Cup inte längre kan hitta några lokaler som kan rymma alla ungdomar.

"Hade problem"

Hon bekräftar dock att diskona hade problem med sexuella ofredanden.

– Sådana här risker finns när det är mycket ungdomar som samlas. Vi hade extremt mycket vakter som försökte förhindra klungbildningar där vi vet att de här riskerna är som störst, säger Lena Rönnefors.

Hon medger ändå att diskona hade liknande problem som det rapporteras om från Stockholm och Kalmar.

– Vi är medvetna om det här precis som alla andra som håller på med ungdomsdiskon och liknande arrangemang. Risken finns där och det är ett problem som är jättesvårt att komma åt när det är så mycket folk på liten yta, säger Lena Rönnefors och fortsätter.

– Det finns absolut de som har haft sådana här upplevelser på våra diskon. Vi tycker ändå att vi kom ganska långt med belysning, vakter och folk som ovanifrån hade överblick av publiken, säger Lena Rönnefors.

Anders Abrahamsson
Anders Abrahamsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER