Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gothia cup lämnar förorten efter skottdåd

Sjumilaskolan anses vara för farlig för Gotia cup-spelare efter skottlossningarna i Biskopsgården.
Foto: Robin Aron

Sjumilaskolan anses vara för farlig för Gotia cup-spelare.

Efter skottlossningarna i  Biskopsgården i vår kommer skolan för första gången inte användas som förläggning, skriver Göteborgs-Posten.

Under Gothia cup brukar 25 lag bo på Sjumilaskolan. Men inte i år. Den senaste tidens skottlossningar i området ligger bakom beslutet. Enligt GP har turneringsledaren Lena Rönnefors pratat med polis och räddningstjänst, som sagt att de har lite svårt med säkerheten i området.

- Vi har ett ansvar när vi tar hit barn och ungdomar. Självklart skulle det vara bad will, inte bara för Gothia cup utan även för hela Göteborg om någon ungdom skulle hamna emellan i en konflikt, säger hon till tidningen.

"Helt vansinnigt"

I stället ska Gothia cup-spelarna få bo i andra skolor. Aranäsgymnasiet kommer till exempel ta emot dubbelt så många lag som tidigare år.

Många i området är besvikna.

- Jag tycker att beslutet är helt vansinnigt. Gothia cup betyder så mycket för ungdomarna är i området. När det är så mycket folk ute och i rörelse skapa det ett lugn och en känsla av trygghet. Vi kan ju inte gömma oss efter det som har hänt och varför skulle vårt område vara mer osäkert att vistas i än något annat. Hela Sjumilaskolans område är kameraövervakat och stadsdelen behöver Gothia cup, säger Hector Valeria, ledar inom Solväders FC, till GP.

Vättnedalsskolan och Ängåsskolan har inte använts på fyra år, vilket också har berott på säkerhetsskäl.

Polisens insatschef under Gothia cup, Jonas Borgström, tycker att beslutet är bra.

- Gothia är fullt medvetet om att det har varit skjutningar i området, och särskilt runt Sjumilaskolan. Det är jättebra att de tar bort skolan, när de nu har hittat alternativ, säger han till GP.