Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gothia Cup har växt ur sin kostym

PLATS FÖR MÅNGA. Under årets invigning kommer folk för första gången bli tvungna att sitta ner på Nya Ullevis innerplan. 50 000 personer ska få plats. Bilden är tagen under förra årets invigning. Foto: Carl Sandin

Världens största ungdomsturnering fortsätter att växa så det knakar.

Fortsätter det i samma takt måste man snart börja hitta nya lösningar.

Gothia Cup har kommit ofantligt långt sedan allt började i ett styrelserum på Hisingen i mitten av 1970-talet.

FAKTA

Deltagande lag: 1625

Deltagande nationer: 80

Pojkar/flickor: 71/29 (%)

Snittålder: 15,5 år

Spelplaner: 110

Antal matcher: 4 520

Spenderade pengar i Göteborg: 350 miljoner kronor (2011)

Skatteintäkter: 148 miljoner (2011)

FAKTA

Redan första året, 1975, fanns en klass för flickor. 2012 är cirka en tredjedel av deltagarna i Gothia Cup tjejer.

Totalt har 750 000 ungdomar deltagit i Gothia Cup sedan starten 1975.

Tre klubbar har varit med samtliga år sedan starten. Det är Högsby IK, Munka-Ljungby IK och Mjölby AI/FF.

1980 var första året som ett afrikanskt lag deltog. Då gjorde Nigeria entré med laget Ysfon Stars. Laget vann också sin klass.

1983 prövade man att utöka Gothia Cup med volleyboll. Trots 100 deltagande lag beslöt man att inte fortsätta.

Den populäraste måltiden bland deltagarna är köttbullar med potatismos. Totalt går det åt cirka 205 000 köttbullar under Gothia Cup.

Under veckan äts det 422 000 portioner mat. Råvarorna väger drygt 70 ton.

10 personer arbetar på heltid med Gothia Cup - året om.

Kända spelare som deltagit i Gothia cup genom åren Andrea pirlo, italien (1990) Alan Shearer, England (1985) Emmanuel adebayor, togo (1999)

Stod för en av de mest minnesvärda delikatesserna i sommarens EM, med sin "chipp-straff" över Englands målvakt Joe Hart i semi-finalen.

Deltog i Gothia Cup med US Voluntas.

Deltog för klubben Wellington Juniors.

Blev senare en av brittiska Premier Leagues bästa målskyttar genom tiderna - och en flitig engelsk landslagsman.

Efter Gothia Cup med laget Les Eperviers blev Adebayor proffs i franska Metz.

Resten är togolesisk fotbollshistoria, förra säsongen på lån till engelska Tottenham.

Har tagit två EM-guld och ett VM-guld med Spanien.

Var en nyckelspelare för Spanien under sommarens EM i Polen/Ukraina.

Deltog med klubben Antiguoko 1995, långt innan han blev ett världsnamn.

1974 var ett händelserikt år.

I USA avgick president Richard Nixon efter Watergate-skandalen, och hemma i Sverige började bensinen att ransoneras till följd av en global oljekris.

På Hisingen i Göteborg satt fotbollsklubbarna Häcken och Gais i ett gemensamt möte för att spåna fram lönsamma idéer som skulle kunna trygga föreningarnas hårt ansatta ekonomier.

Häcken hade precis slutfört en affär med Gais, dit man sålt sin back Roy Johansson, och klubbarnas bägge styrelser såg potential för ett utökat samarbete.

- Vi tyckte att vi skulle göra någonting annat än att bara spela bingo och sälja lotter vid sidan av A-lagsverksamheten, berättar Sven Ivarsson.

Han hade några år tidigare flyttat till Göteborg, stött ihop med några Häckenspelare på stan som frågade om han ville prova på att spela i klubbens A-lag.

Tyvärr blev Sven Ivarssons aktiva karriär kort, redan som 25-åring tvingades han sluta med fotbollen på grund av skadeproblem.

Men eftersom Häcken ville ha kvar honom på något sätt fick han frågan om han inte i stället ville vara med i klubbens styrelse.

- Vi var ett väldigt ungt gäng i styrelsen, mestadels i åldrarna 25-30 år, och vi hade väldigt många spännande idéer.

På den tiden låg Häcken i division 4, och tillsammans med Gais startade man "Kjells fotbollsskola". En fotbollsskola för barn över sommarlovet, som visserligen blev lyckad, men knappast satte fart på några ekonomiska hjul i de bägge föreningarna.

Häcken och Gais satte sig återigen ner tillsammans och funderade vidare.

- En dag satt vi där på ett möte och sa till varandra att "fasen, vi startar en fotbollsturnering", säger Sven Ivarsson.

Sagt och gjort, 1975 spelades den första upplagan av Gothia Cup - och det blev succé direkt. 225 lag deltog, och de kommande åren växte ungdomsturneringen så att det knakade.

Alla ville vara med i den nya ungdomsturneringen, och antalet deltagande länder och lag bara växte.

I början av 1980-talet hade man 450 deltagande lag, men turneringens tillväxt hade börjat tappa fart. Plötsligt strömmade det inte till med nya lag i samma takt som tidigare, och i kulisserna trampade många otåligt.

- Klubbarna ville tjäna mer pengar, och kommunen var inte speciellt intresserad av att hjälpa till med det vi höll på med. Det var inte att tänka på att få någon slags kommunalt stöd, det var bara en massa tjafs när man försökte. Ingen fattade vidden av att ha en internationell turnering i Göteborg på den tiden, säger Ivarsson.

Gothia Cups existens var i fara, och alarmklockorna ringde ännu högre 1981 när Gais plötsligt valde att hoppa av turneringen.

I efterhand skulle det visa sig att det var ett historiskt misstag av "makrillarna".

Som kompensation för sin del av turneringen fick Gais en mindre summa pengar av Häcken, samt möjlighet att köra videoreklam på en "videovägg" i köpcentrat Nordstan, en videovägg som ägdes av det gemensamma marknadsföringsbolaget Gothia ­Promotion.

På den tiden var videoreklam det allra senaste, och att få göra reklam för sina hemmamatcher med hjälp av rörliga bilder framför mängder av folk som passerade genom Nordstan sågs som framtiden.

Gais såg möjligheten att locka stor­publik till sina matcher och bli en ­ekonomisk maktfaktor i svensk fotboll.

Med facit i hand blev det inte så, och i efterhand har det skämtsamt konstaterats att "Gais bytte bort Gothia Cup mot videoreklam".

I år är det dags för den 38:e upplagan av Gothia Cup.

Och ungdomsturneringen är större än någonsin.

På fotbollsplaner runtom i hela Göteborg kommer totalt 1 625 lag från 80 olika länder att under en vecka skapa ännu en fotbollsfest.

Några anmälda vet dock inte än om de får vara med och spela. Ett pojklag från Qamishli i Syrien har nekats inresevisum. Skälet för de svenska myndigheternas beslut är sekretessbelagt. Det syriska laget har överklagat och väntade ännu i går kväll på besked.

Men Gothia Cup har inte bara varit en framgångssaga. Under åren har turneringen skakats av flera skandaler.

1998 hittades fem schweiziska spelare drogpåverkade i en dusch på Hvitfeldtska gymnasiet och 2001 sextrakasserade sju franska pojkar två flickor efter ett disko.

2008 blev det stora rubriker när Lisebergsattraktionen Rainbow kollapsade. 15 Gothia Cup-spelare satt i attraktionen och flera fördes till sjukhus.

Men den största skandalen i cupens historia skedde 2005. En av turneringens agenter i Norge dömdes för att ha utnyttjat en fotbollsspelande flicka sexuellt i tre års tid, från att hon var 15 år. 52-åringen dömdes till ett och ett halvt års fängelse och 2,3 miljoner kronor i skadestånd. Mannen hade varit en trogen Gothia cup-gäst i 15 år och hans jobb var att locka ungdomslag till turneringen.

Misshandel och slagsmål har utbrutit vid flera tillfällen sedan starten.

1991 slog 16-åringar i ett cypriotiskt lag ner två spelare i laget Nyköping och jagade spelare och domare av planen med en träpåk.

1996 började ett 30-tal fotbollsungdomar slåss utanför en skola. Två 15-åringar misshandlades grovt och deras 48-årige ledare fick två slag i ansiktet.

Året därpå blev en spelare från Lundby IF skallad och fick fram­tänderna utslagna mot brasilianska FC Senna. Laget diskvalificerades och händelsen rapporterades till Fifa.

2003 blev en fransk ledare så förbannad över en utdömd straff mot sitt lag att han efter matchen skallade ner domaren. Han blev senare dömd till en månads fängelse. Också på senare år har det utbrutit slagsmål på plan vid flera tillfällen.

- För att bidra till att upprätthålla ordningen runt spelplanerna har vi i år infört ett system med matchobservatörer på samtliga spelområden. Dessutom har vi publikvärdar på de stora spelområdena Heden och Kviberg. Vid behov kan även vår egen säkerhetspersonal kallas in, säger Lena Rönnefors och fortsätter:

- Vi har också utökat samarbetet med fältassistenterna i de stadsdelar där skolorna är belägna. I övrigt har vi ett bra och nära samarbete med polisen som ju har det yttersta ansvaret för ordning och reda på allmän plats.

En av nyheterna 2012 är att man via turneringens hemsida kommer att liverapportera samtliga matcher som spelas. Ett jätteprojekt som ger anhöriga till ungdomarna som deltar i turneringen möjligheten att följa matcherna på distans.

Samtidigt som ingen tycker det är tråkigt att fler och fler lag och länder väljer att delta i Gothia Cup, så innebär det också att problemen hopar sig inför framtiden. Inte minst logistiskt.

Gothia Cup håller på att bli för stort.

- Vi har ett dilemma i att vi är så stora som vi är. Om vi fortsätter att vara i den här tacksamma situationen att vår popularitet ökar, så finns det naturligtvis en begränsning för hur många lag vi kan ta emot.

Lagen som kommer till Gothia Cup ska ha någonstans att bo, transporterna mellan matchplanerna och boendet samt transfern till flygplatsen måste fungera.

Samtidigt försvinner för varje år en massa tilltänkta boplatser för deltagarna.

- Man blir lite orolig varje gång man hör att en skola i Göteborgsområdet ska försvinna. Men det brukar alltid lösa sig på något sätt, folk där ute är fantastiskt kreativa, säger Rönnefors.

- I år har vi bland annat ordnat en massa sängplatser på ett äldreboende som ska läggas ner.

Internt diskuteras redan hur man i framtiden ska lösa bristen på plats och resurser. Lösningen kan bli att förlänga Gothia Cup.

- Vi har diskuterat om vi ska börja göra turneringen över två veckor, men då gäller det att turneringen är lika stor under bägge veckorna så att deltagarna får likartade upplevelser. Och ska man dela upp veckorna efter åldersgrupper eller efter länder? Vi är inte riktigt framme än i hur vi ska göra där, säger Rönnefors.

Samtidigt är en stor del av grejen med Gothia Cup just att turneringen är så stor, att det är trångt i Göteborg under Gothia-veckan, att det är fullsmockat på Gothia Cup-diskot och på bussarna som kör runt deltagarna i staden.

Skulle turneringen börja spelas under två veckor, och det bara är hälften så många deltagare varje vecka riskerar man att förlora sin dragningskraft och unika position i fotbollsvärlden.

När har ni blivit för stora och måste göra någonting åt det?

- Vi är redan på bristningsgränsen i år. På invigningen måste vi den här gången ha sittande på innerplan på Nya Ullevi för att få plats med de 50 000 som kommer. Det är första gången.

- Men vi har inte räknat exakt på när brytpunkten är, säger turneringsledaren Lena Rönnefors.

Det svenska lag som i år reser längst, 160 mil, för att vara med i Gothia Cup är Flickor -95 och -96 från Sveriges nordligaste fotbollsförening; Kiruna FF. Laget vann den spanska Costa Brava Cup förra året.

- Det är första året vi ställer upp i Gothia Cup. Vi hoppas att det kommer gå bra men är ödmjuka inför det tuffa motståndet, säger lagets tränare Carina Gunillasson.

Det svåraste är inte den långa resan, utan att få ihop pengarna som krävs.

- Vi måste få ihop ungefär 70 000 kronor för att ställa upp med en trupp på tjugo personer. Men tjejerna har varit jätteduktiga, de har haft basarer och sålt saker på stan, säger Carina Gunillasson.

Det är lätt att undra om styrelserna i Häcken och Gais, som i början av 1970-talet satt och spånade fram idén som blev till Gothia Cup, hade någon aning om att turneringen så småningom skulle bli världens största fotbollsturnering för ungdomar?

Sven Ivarsson, som lämnade Häckens styrelse och sitt engagemang i Gothia Cup 1981, visade sig i efterhand vara en riktig idrottsentreprenör.

- Jag sa alltid att Gothia Cup är mycket mer värdefullt för Göteborgs stad än för Häcken och Gais. Då var det ingen som lyssnade, men man kan väl säga att det har fått hyfsat genomslag i dag, säger Sven Ivarsson.

 

Kristin Wester

kristin.wester@expressen.se

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!