Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gothia Cup bjuder in thailändska pojklaget

Pojkarna som varit fast i grottan bjuds nu in till Gothia Cup. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

De tolv pojkarna som just räddats ur grottsystemet i  Thailand och deras fotbollslag bjuds in till Gothia Cup i Göteborg.

– Det var inget svårt beslut. Vi har alla följt händelsen och berörts av deras kamp, säger Dennis Andersson, generalsekreterare för Gothia Cup.

Gothia Cup i Göteborg som är världens största internationella fotbollsturnering för ungdomar invigs på måndag på Ullevi.

Nu har Gothia Cup beslutat att bjuda in det thailändska laget Wild Boars Football Club till nästa års turnering. De tolv pojkar som suttit fast i grottsystemet i Thailand spelar i klubben.

– Det är ganska naturligt. Det var inget svårt beslut. Vi har alla följt händelsen och berörts av deras kamp. Det ligger i Gothia Cups tankar att hjälpa dem som har det lite svårare att kunna komma till turneringen. Det här är fotbollskillar. Vi vet ju vad unga fotbollsspelare har för drömmar, att få komma ut och spela fotboll mot andra lag, säger Dennis Andersson, generalsekreterare för Gothia Cup.

Fond bekostar pojkarnas resa

Det thailändska pojklaget bjuds in som ”special guests” och får alla sina omkostnader betalda.

– Vi har en fond, Gothia Cup Foundation, där vi och en del företag gått samman för att ge möjlighet till ungdomar från sämre ställda förhållanden att komma till Gothia Cup. Det passar som handen i handsken att ta från fonden och erbjuda detta, säger Dennis Andersson.

Inbjudan har framförts till laget via det thailändska fotbollsförbundet. 

– Vi låter det gå den vägen och avvaktar svar från laget, konstaterar Dennis Andersson.

Goda relationer med thailändsk fotboll

Han berättar att Gothia Cup under ett antal år hade en fotbollsskola i Thailand och att relationerna med thailändsk fotboll sedan dess är goda.

– Jag kan mycket väl tänka mig att vi också åker i väg till norra Thailand och hjälper till på plats. Inte bara för att förbereda pojkarna på ett Gothia Cup-äventyr utan också för att hjälpa till med material och kunskap för att utveckla dem inom fotbollen. Så som vi gör i en del afrikanska länder redan i dag, säger Dennis Andersson.

”Önskar dem det allra bästa”

I ett pressmeddelande skriver Gothia Cup att man önskar spelarna från Wild Boars Football Club och deras tränare en god återhämtning. 

”Fotbollsvärlden står enad och vi vill att spelarna och deras tränare ska veta att unga fotbollsspelare över hela världen tänker på dem och önskar dem det allra bästa. Gothia Cup skulle väldigt gärna vilja besöka dem i Chiang Rai och hjälpa dem att förbereda sig för turneringen i Sverige nästa år” står det i pressmeddelandet.”

Årets turnering pågår 15-21 juli och samlar drygt 1 700 lag från 78 länder.

LÄS ÄVEN: Pojkar räddade ur grotta

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!