– Nu började jag hitta tillbaka till livet igen, säger Johan Holst som gjorde Göteborgsvarvet med protes under lördagen. Foto: Robin Aron
– Nu började jag hitta tillbaka till livet igen, säger Johan Holst som gjorde Göteborgsvarvet med protes under lördagen.  Foto: Robin Aron

Tvingades amputera – nu springer han Varvet

Publicerad

GÖTEBORG. För två år sedan amputerade boråsaren Johan Holst, 33, bort ena foten efter 15 års elände.

För fyra veckor sedan började han löpträna. I går sprang han Göteborgsvarvet med protes.

– Sen jag var 17 år har jag levt helt utan känslor. Nu börjar jag hitta tillbaka till livet igen, säger Holst.

Det var i en korpmatch år 1997 som Johan Holsts högerfot allvarligt skadades. Han skulle rensa bort bollen - men sparkade ihop med en motståndare. Läkarna trodde först att det var en inflammation. Det dröjde fem år innan det upptäcktes att lederna i foten var av. Han akutopererades - och tvingades sedan ta massvis av tabletter och cellgifter för att döva smärtan.

– Jag åt 25 morfintabletter om dagen och blev helt känslolös. Sedan skadan 1997 har jag aldrig kunnat vara varken glad eller ledsen. Morfinet gjorde att jag inte brydde mig om någon eller något. Mitt liv fungerade inte bra alls, säger Johan Holst.

Till slut stod han inte ut med längre. I april 2012 bestämde han sig för att operera bort foten.

– I samband med operationen satte jag upp som mål att springa Göteborgsvarvet inom tre års tid. Jag gjorde det redan efter två år. Det gjorde fruktansvärt ont, men det är helt fantastiskt att jag lyckades genomföra detta.

Nu mår han bättre än på år och dar. Tabletterna är ett minne blott.

– Det är väldigt skönt att slippa morfinet. Jag börjar få mitt liv tillbaka, säger 33-åringen, som till vardags arbetar som medieproducent.

Han provade att springa för ett halvår sen, men så fort han försökte träna började han blöda.

– Min hylsa till protesen blev klar för fyra-fem veckor sen. Först för en månad sen kunde jag börja springa på allvar.

Eric Nilsson
Eric Nilsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER