Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Springer Varvet – med vattendunk på ryggen

Göteborgsvarvet. Foto: Jan Wiridén

GÖTEBORG. Tycker du att 21 kilometers löpning är lätt som en plätt?

Testa då att göra det med en 25 liters vattendunk på ryggen. Det är vad WaterAids generalsekreterare Cecilia Chatterjee-Martinsen ska göra under Göteborgsvarvet.

Detta för att uppmärksamma vattenbristen i världen.

WaterAid

WaterAids historia sträcker sig tillbaka till den 21 juli 1981 då organisationen officiellt etablerades som en organisation i Storbritannien. WaterAid är i dag internationell oberoende organisation som jobbar för att förändra människors liv genom att förbättra tillgången till rent vatten, bättre hygien och sanitet i världens fattigaste samhällen.

Organisationens intäkter kommer främst från företag och organisationer. H&M, Fritidsresor och Svenska Postkodlotteriet är samarbetspartners, men även Radiohjälpen bidrar med stöd, tillsammans med organisationens månadsgivare.

Källa: WaterAid.org

Göteborgsvarvet

Den 17:e maj hålls den 35:e upplagan av Göteborgsvarvet. Loppet är 21 kilometer långt och med över 64 000 anmälda löpare är det världens största halvmaraton.

2014 års lopp är redan fulltecknat och arrangeras av Göteborgs Friidrottsförbund till förmån för friidrottsverksamheten i regionen. Överskottet går direkt tillbaka till idrottsrörelsen för att investeras i föreningarnas ungdomsverksamhet och driften av träningsanläggningen Friidrottens Hus.

Källa: goteborgsvarvet.se

Nästan 750 miljoner människor saknar i dag tillgång till rent vatten och över 1400 barn dör på grund av detta - varje dag.

På Göteborgsvarvet den 17:e maj ska WaterAids generalsekreterare Cecilia Chatterjee-Martinsen uppmärksamma detta genom att springa loppet med en 25 liter stor vattendunk på ryggen - något som miljontals kvinnor och flickor världen över gör varje dag.

– Mitt upprop är enkelt! För att belysa denna katastrof och för att samla in pengar till WaterAids arbete med att ge fler människor rent vatten och sanitet så kommer jag att springa Göteborgsvarvet med den traditionella "dunken" som används för att hämta vatten i många länder, skriver Chatterjee-Martinsen i ett pressmeddelande.

"Behöver allmänhetens hjälp"

Organisationen WaterAid jobbar för att förbättra tillgången till rent vatten i världens fattigaste samhällen. Chatterjee-Martinsen arbetar även aktivt med att uppmärksamma vattenbristen genom att starta insamlingar där pengarna oavkortat går till Water Aids arbete.

Nu uppmanar generalsekreteraren allmänheten att hjälpa till.

– Dunken fylldes i början av insamlingen med 25 liter smutsigt vatten. För varje 200 kronor som samlas in töms en deciliter ur dunken, skriver WaterAid i pressmeddelandet.

Målet är att samla in totalt 50 000 kronor vilket i så fall genererar rent vatten till 250 personer.

Dessutom blir det enklare för Chatterjee-Martinsen att ta sig runt banan.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!