Göteborgsvarvet. Foto: Jan Wiridén
Göteborgsvarvet. Foto: Jan Wiridén

Springer Varvet – med vattendunk på ryggen

Publicerad

GÖTEBORG. Tycker du att 21 kilometers löpning är lätt som en plätt?

Testa då att göra det med en 25 liters vattendunk på ryggen. Det är vad WaterAids generalsekreterare Cecilia Chatterjee-Martinsen ska göra under Göteborgsvarvet.

Detta för att uppmärksamma vattenbristen i världen.

Nästan 750 miljoner människor saknar i dag tillgång till rent vatten och över 1400 barn dör på grund av detta - varje dag.

På Göteborgsvarvet den 17:e maj ska WaterAids generalsekreterare Cecilia Chatterjee-Martinsen uppmärksamma detta genom att springa loppet med en 25 liter stor vattendunk på ryggen - något som miljontals kvinnor och flickor världen över gör varje dag.

– Mitt upprop är enkelt! För att belysa denna katastrof och för att samla in pengar till WaterAids arbete med att ge fler människor rent vatten och sanitet så kommer jag att springa Göteborgsvarvet med den traditionella "dunken" som används för att hämta vatten i många länder, skriver Chatterjee-Martinsen i ett pressmeddelande.

"Behöver allmänhetens hjälp"

Organisationen WaterAid jobbar för att förbättra tillgången till rent vatten i världens fattigaste samhällen. Chatterjee-Martinsen arbetar även aktivt med att uppmärksamma vattenbristen genom att starta insamlingar där pengarna oavkortat går till Water Aids arbete.

Nu uppmanar generalsekreteraren allmänheten att hjälpa till.

– Dunken fylldes i början av insamlingen med 25 liter smutsigt vatten. För varje 200 kronor som samlas in töms en deciliter ur dunken, skriver WaterAid i pressmeddelandet.

Målet är att samla in totalt 50 000 kronor vilket i så fall genererar rent vatten till 250 personer.

Dessutom blir det enklare för Chatterjee-Martinsen att ta sig runt banan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER