Programledaren Rickard Olsson i full action under Göteborgsvarvet förra året. I år får vi följa honom igen. Foto: Lennart Rehnman
Programledaren Rickard Olsson i full action under Göteborgsvarvet förra året. I år får vi följa honom igen. Foto: Lennart Rehnman

Rickard Olsson får egen Varvet-kanal

Publicerad

Nu satsar SVT ännu mer på Göteborgsvarvet.

Hela fyra kanaler sänder folkfesten från Göteborg med Rickard Olsson som frontfigur.

– I Stockholm begriper de inte vilken stor högtid det här är, säger han.

Det är tredje gången som SVT visar Göteborgsvarvet i Kanal 1.

Folkfesten skildras med flera kända ansikten på plats, som programledaren Jacob Hård, expertkommentatorn Anders Gärderud, SVT-reportern Agnes Windelhed och löparen Eric Senorski som kommer att ha en egen plats på Götaplatsen.

– Jag vill visa ännu mer av varvet för man får inte riktigt känslan av hur stort det här varvet egentligen är, säger Marcus Törngren, projektledare på SVT. Det är ju gigantiskt! Alla i Göteborg med omnejd vet det, men i Stockholm och övriga Sverige är man ganska omedveten om det.

Skildra folkfesten

Ett av dragplåstren är programledaren Rickard Olsson, som vi sett köra Vasaloppet samtidigt som han rapporterat om folkfesten i spåret.

Nu har du fått en alldeles egen tv-kanal under varvet. Hur känns det?

– Det känns jättekul. Vi har ju haft det under Vasaloppet och det har slagit väldigt väl ut. Det är så mycket som händer som inte kommer med i en vanlig tv-sändning.

Rickard Olssons uppdrag är nu att skildra folkfesten i Göteborg under drygt fyra timmar. Det är en viss skillnad mot när han kör Vasaloppet. Då filmas han i tolv timmar.

– Men det är väldigt mycket jobbigare att springa och prata än att åka skidor och prata, säger han.

Rickard Olssons personliga rekord i Göteborgsvarvet är 1.39 och nu räknar han med att det tar runt 2.30.

– Jag går ju, eftersom jag pratar med folk, säger han. Tiden i år är helt oväsentlig, jag jobbar ju.

Rickard Olssons uppgift är alltså att få resten av landet att förstå hur stort Göteborgsvarvet är.

– I Stockholm begriper de inte vilken högtid det här är och inte heller upp över norra Sverige. De måste förstå vilken gigantisk folkfest detta är!

Anette Fredriksson
Anette Fredriksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER