Här ser ni två som är jublande glada! Vd Robert Hejdenberg och sjuksköterskan Samuel Holgersson är tacksamma för de runt 300 000 kronor som Välgörenhetsvarvet dragit in till deras verksamhet på Ågrenska. Foto: Henrik Jansson
Här ser ni två som är jublande glada! Vd Robert Hejdenberg och sjuksköterskan Samuel Holgersson är tacksamma för de runt 300 000 kronor som Välgörenhetsvarvet dragit in till deras verksamhet på Ågrenska. Foto: Henrik Jansson

Löparna som betalar dubbelt – för barnen

Publicerad

538 löpare vid årets Göteborgsvarv är extra viktiga för Ågrenska, en mötesplats för barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättningar.

Det är de som betalt dubbel avgift för att få springa de 21 kilometerna.

Pengarna ska gå till "sinnenas rum" för de barn och unga vuxna som besöker anläggningen.

Redan i dag imponerar Ågrenskas anläggning på Lilla Amundön i den skira försommargrönskan.

Med havet runt knuten och skogen en pinne bort är det många barn och unga med psykiska och fysiska funktionsnedsättningar och deras familjer som får ett andrum i den ibland tuffa vardagen.

– Det ska göra skillnad för dem att vara här, berättar Robert Hejdenberg, vd för Ågrenska. Det kommer familjer från hela landet hit för rekreation och att få träffa och prata med andra i samma situation.

Donationer

Ågrenska lever på de donationer de får och jakten på pengar är ständigt närvarande. Varje år drar man in mellan en till tre miljoner kronor i rena insamlingar.

Eftersom flera av de 50-talet anställda ägnar sig åt löpning och Göteborgsvarvet så kom frågan om Välgörenhetsvarvet upp.

– Vi närmade oss Göteborgsvarvet, säger Robert Hejdenberg. Och sen visade det sig att även de hade tänkt på oss och så blev det vi som fick vara med i år.

Sedan tidigare är Stadsmissionen och Clowner Utan Gränser med och slåss om de 2 500 platserna i Välgörenhetsvarvet. Och nu blev det alltså 538 platser till Ågrenska och runt 300 000 kronor i kassan.

– Men vi tävlar inte med varandra utan vi hjälps åt, vi har mycket med Clowner Utan Gränser att göra, vi har ju samma målgrupp, säger Robert Hejdenberg.

Sinnenas rum

Inom kort kommer det nya Stenhuset att byggas på Ågrenska tack vare en donation från Stenastiftelsen.

– I det huset vill vi göra ett "Sinnenas rum", berättar Samuel Holgergsson, som jobbar som sjuksköterska i barnteamet. Där ska man kunna lukta, höra, se eller uppleva andra saker, men även bara finna ro i om man behöver det.

Flera av de barn som kommer till Ågrenska har en begränsad livstid på grund av sin diagnos.

– Då är det viktigt att de kan komma hit och få uppleva så mycket som möjligt i naturen och allt annat som finns här, säger Samuel Holgersson, som samtidigt avslöjade att han och fjorton andra deltog i Stafettvarvet med tre lag igår.

Anette Fredriksson
Anette Fredriksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER