Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löparna som betalar dubbelt – för barnen

Här ser ni två som är jublande glada! Vd Robert Hejdenberg och sjuksköterskan Samuel Holgersson är tacksamma för de runt 300 000 kronor som Välgörenhetsvarvet dragit in till deras verksamhet på Ågrenska. Foto: Henrik Jansson

538 löpare vid årets Göteborgsvarv är extra viktiga för Ågrenska, en mötesplats för barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättningar.

Det är de som betalt dubbel avgift för att få springa de 21 kilometerna.

Pengarna ska gå till "sinnenas rum" för de barn och unga vuxna som besöker anläggningen.

FAKTA:

Ågrenska konvalescenthemmet invigdes i maj 1914 efter att grosshandlare Axel H Ågren och hans fru köpt och donerat lilla Amundön till Barnsjukhuset i Göteborg. Dessutom donerade paret en stor summa pengar. Barn med tbc och andra långvariga sjukdomar kunde komma dit för att må bättre.

I dag är det barn och unga vuxna med sällsynta diagnoser och andra funktionsnedsättningar som kommer till hemmet.

SPECIAL VARVET

Går i morgon den 16 maj genom Slottsskogen.

Den röda banan är 4,1 kilometer och den blå banan är 2,2 kilometer.

Målet är inne på Slottsskogsvallen och starten går från Björngårdsvillan i Slottsskogen.

Loppet är för barn och gamla med intellektuella funktionsnedsättning.

Första starten går klockan 11.00.

Redan i dag imponerar Ågrenskas anläggning på Lilla Amundön i den skira försommargrönskan.

Med havet runt knuten och skogen en pinne bort är det många barn och unga med psykiska och fysiska funktionsnedsättningar och deras familjer som får ett andrum i den ibland tuffa vardagen.

– Det ska göra skillnad för dem att vara här, berättar Robert Hejdenberg, vd för Ågrenska. Det kommer familjer från hela landet hit för rekreation och att få träffa och prata med andra i samma situation.

Donationer

Ågrenska lever på de donationer de får och jakten på pengar är ständigt närvarande. Varje år drar man in mellan en till tre miljoner kronor i rena insamlingar.

Eftersom flera av de 50-talet anställda ägnar sig åt löpning och Göteborgsvarvet så kom frågan om Välgörenhetsvarvet upp.

– Vi närmade oss Göteborgsvarvet, säger Robert Hejdenberg. Och sen visade det sig att även de hade tänkt på oss och så blev det vi som fick vara med i år.

Sedan tidigare är Stadsmissionen och Clowner Utan Gränser med och slåss om de 2 500 platserna i Välgörenhetsvarvet. Och nu blev det alltså 538 platser till Ågrenska och runt 300 000 kronor i kassan.

– Men vi tävlar inte med varandra utan vi hjälps åt, vi har mycket med Clowner Utan Gränser att göra, vi har ju samma målgrupp, säger Robert Hejdenberg.

Sinnenas rum

Inom kort kommer det nya Stenhuset att byggas på Ågrenska tack vare en donation från Stenastiftelsen.

– I det huset vill vi göra ett "Sinnenas rum", berättar Samuel Holgergsson, som jobbar som sjuksköterska i barnteamet. Där ska man kunna lukta, höra, se eller uppleva andra saker, men även bara finna ro i om man behöver det.

Flera av de barn som kommer till Ågrenska har en begränsad livstid på grund av sin diagnos.

– Då är det viktigt att de kan komma hit och få uppleva så mycket som möjligt i naturen och allt annat som finns här, säger Samuel Holgersson, som samtidigt avslöjade att han och fjorton andra deltog i Stafettvarvet med tre lag igår.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!