Först sol, sedan tropiskt regn och sedan sol och värme igen. Förra årets varv gick till historien. Foto: Anders Ylander
Först sol, sedan tropiskt regn och sedan sol och värme igen. Förra årets varv gick till historien. Foto: Anders Ylander

Läkaren: Så tar du dig bäst igenom Varvet

Publicerad

Det gäller att ta sig igenom Göteborgsvarvet på rätt sätt.

Kroppen behöver tre-fyra deciliter i timmen under tiden man springer.

Om det inte är värmebölja, som förra året, för då är det 1,5-2 liter vätska man behöver.

Claes Mangelus har varit varvsläkare sedan i början av 1980-talet men inte förrän förra året fick han uppleva sitt livs värsta Göteborgsvarv.

– Vi hade mer att göra än vi trodde, sade han direkt efter varvet. Det blev så varmt som vi hade hoppats att det inte skulle bli.

För dem som inte minns, var det ett minst sagt omväxlande väder med gassande sol, kraftiga vindar, hagelskurar och en tropisk regnskur. Många avstod från att springa medan andra ändå försökte och tvingades bryta för att de inte mådde bra av hettan.

Även om det inte blir varmt är det viktigt att ladda på rätt sätt och känna efter hur man mår.

– Om du har en infektion veckan före loppet är det bättre att njuta av loppet som åskådare, säger Claes Mangelus. Risken finns att förvärra infektionen och i värsta fall drabbas av en hjärtmuskelinflammation.

Men om du inte är sjuk är det bara att ge sig ut i det 35:e Göteborgsvarvet.

Lycka till!

Anette Fredriksson
Anette Fredriksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER