Ingen kunde hota
Worknesh Degefa, 23

Publicerad

Worknesh Degefa, 23, från Etiopien sprang in som ohotad etta i årets Göteborgsvarv. Ungefär 17 minuter senare kom passerade Emma Nordling som bästa svenska i elitklassen.

– Jag är jätteöverraskad själv faktiskt, säger Nordling.

Ingen kunde hota vinnaren Worknesh Degefa från Etiopien som sprang i mål på 1:09:58. En tid som lär korrigeras då tekniska problem uppstått vid tidtagningen.

– Det kommer klara besked senare i eftermiddag om vad som hänt. Men det handlar om att 14 sekunder kommer att läggas på på elitlöparnas tider, säger tävlingsansvarige Per Crona som beklagar det tekniska strulet.

Degefa var trots det nöjd med loppet.

– Jag är väldigt lycklig, sa en trött Degefa i målfållan som på förhand trodde att hon skulle ha bra chans att ta hem loppet.

"Stämningen är jättebra"

Men för den bästa svenskan Emma Nordling var förväntningarna annorlunda. Målet var bara att slå förra årets tid, och det gjorde hon med råge när hon gick in på 1:17:23 och kapade tiden från förra året med nästan fem minuter.

– Stämningen är jättebra, det är det roliga med Göteborgsvarvet. Alla är så engagerade, sa Nordling efter loppet.

Hon springer inte för någon klubb utan tränar på egen hand. Inför loppet har hon sprungit tre eller fyra gånger i veckan och runt 15 kilometer åt gången. Efter succén får hon kanske börja fundera på en landslagssatsning.

– Det har aldrig slagit mig tidigare, men kanske nu då, det får vi se, medger Nordling.

Värmen inget hinder

Efter en mil sprungen i dagens lopp kände hon att hon hade något stort på gång.

– Jag såg att jag passerade många. Då kände jag att det nog skulle gå bättre än vad jag hade kunnat tro.

Värmen var inte heller något bekymmer för 29-åringen från Stockholm.

– Nej, det var lagom. Det var ju mycket värre förra året, konstaterar Nordling.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER