Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Folkfesten är i gång
– tusentals på gatorna

Folkligt och fullt av upptåg. 17 maj och Göteborgsvarvet utmynnar i största folkfesten. Foto: Robin Aron

Folkfesten är i gång. Startskottet för minst 48 000 löpare i det 35:e Göteborgsvarvet har gått.

Tusentals och åter tusentals människor har gett sig ut på gatorna för att följa löparna.

– Det är kul att vara norsk i Göteborg, säger Rolf Lossius över ett glas rosé på Götaplatsen.

Poseidons fotbad glittrar i solen. På Götaplatsen har människor samlats för att heja på löparna och njuta av det majsköna Göteborgsvädret.

Här jobbar 95 funktionärer för att ta hand om och hålla koll på löparna som kommer att passera under hela eftermiddagen. 75 000 fuktiga svampar har förberetts på Götaplatsen.

Rolf Lossius sitter med kärleken Christin Rösholm på en uteservering vid Götaplatsen. Båda är i 40-årsåldern, från Norge, men bor och jobbar i Göteborg.

– Vi firar 17 maj här. Det gjorde vi även förra året. Det är bättre att fira här, i Norge är det mycket firande för barnen och köer över allt. Vi kommer sitta här hela eftermiddagen och följa löparna, säger Christin Rösholm.

De skålar i rosévin för att fira Norges dag.

– Göteborgare är lite som Oslobor. Man tycker om att ha det gött. Det är kul att vara norsk i Göteborg, säger Rolf Lossius.

Glenn grillar

Förutom möjligheten att ta ett svalkande glas i solen händer mycket på Götaplatsen i dag. Bland annat uppträder Oscar Zia och Pandora.

Och Glenn Hysén grillar korv – Glennkorv från Johan i Hallen.

– Jag kan inte grilla. Oftast steker jag bara prinskorv och mindre grejor. Den här är tjock. Antagligen lär jag mig inte ett skit, men det är många goa människor, säger fotbollslegendaren från där han står bakom grillen och petar bland korvarna.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!