Folkligt och fullt av upptåg. 17 maj och Göteborgsvarvet utmynnar i största folkfesten. Foto: Robin Aron
Folkligt och fullt av upptåg. 17 maj och Göteborgsvarvet utmynnar i största folkfesten.  Foto: Robin Aron

Folkfesten är i gång
– tusentals på gatorna

Publicerad

Folkfesten är i gång. Startskottet för minst 48 000 löpare i det 35:e Göteborgsvarvet har gått.

Tusentals och åter tusentals människor har gett sig ut på gatorna för att följa löparna.

– Det är kul att vara norsk i Göteborg, säger Rolf Lossius över ett glas rosé på Götaplatsen.

Poseidons fotbad glittrar i solen. På Götaplatsen har människor samlats för att heja på löparna och njuta av det majsköna Göteborgsvädret.

Här jobbar 95 funktionärer för att ta hand om och hålla koll på löparna som kommer att passera under hela eftermiddagen. 75 000 fuktiga svampar har förberetts på Götaplatsen.

Rolf Lossius sitter med kärleken Christin Rösholm på en uteservering vid Götaplatsen. Båda är i 40-årsåldern, från Norge, men bor och jobbar i Göteborg.

– Vi firar 17 maj här. Det gjorde vi även förra året. Det är bättre att fira här, i Norge är det mycket firande för barnen och köer över allt. Vi kommer sitta här hela eftermiddagen och följa löparna, säger Christin Rösholm.

De skålar i rosévin för att fira Norges dag.

– Göteborgare är lite som Oslobor. Man tycker om att ha det gött. Det är kul att vara norsk i Göteborg, säger Rolf Lossius.

Glenn grillar

Förutom möjligheten att ta ett svalkande glas i solen händer mycket på Götaplatsen i dag. Bland annat uppträder Oscar Zia och Pandora.

Och Glenn Hysén grillar korv – Glennkorv från Johan i Hallen.

– Jag kan inte grilla. Oftast steker jag bara prinskorv och mindre grejor. Den här är tjock. Antagligen lär jag mig inte ett skit, men det är många goa människor, säger fotbollslegendaren från där han står bakom grillen och petar bland korvarna.

Joakim Magnå
Joakim Magnå

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER