Foto: Adam Ihse / Tt
 Foto: Adam Ihse / Tt

Arrangörsmiss blåste vinnaren på rekordet

Publicerad

Han hade drömtiden under 60 minuter inom räckhåll, men krafterna tröt på slutet. Men Eritreanen Ghirmay Ghebreslassie, 18, segrare i det 35:e Göteborgsvarvet i ordningen, kunde ändå nöjt konstatera att han gjort ett topplopp.

Men en miss av arrangörerna gjorde att han blåstes på banrekordet.

När Ghebreslassie gick i mål som segrare jublade han och den stora årskådarmassan runt om i Göteborg över ett nytt, fantastiskt banrekord med en marginal på tre sekunder.

Men bara någon timme senare upptäckte arranglörerna ett pinsamt misstag.

– Alla elitlöparte har fått fel tid. Vi ska lägga på 14 sekunder på deras tider, berättar Per Crona, elitansvarig, för GT.

Därmed blev erittreanen blåst på banrekordet.

Tiden kommer korrigeras

Elitlöparna i herrklassen satte ut från startfållan i ett vansinnigt tempo och vid passeringen efter fem kilometer vid Älvsborgsbron såg det ut att kunna bli en tid under drömgränsen på 60 minuter.

– Jag ville springa med ledarna fram tills fem kilometer. Därefter tryckte jag på och bestämde mig för att ta kontroll över loppet, berättar en andfådd Ghirmay Ghbreslassie i målfållan.

Eritreanen följde planen och ledde loppet hela vägen in i mål. Tiden, 1:00:22, betydde nytt banrekord - trodde alla. Men tiden kommer alltså att korrigeras till 1:00,36.

"Kontrollerade allt"

Tvåa blev kenyanen Richard Mengich som sprang in 19 sekunder efter segraren.

– Vi känner varandra. Jag sprang förbi honom på upploppet förra året, säger Ghebreslassie och fortsätter.

– Han var bakom mig länge, men jag var inte rädd att han skulle slå mig. Jag kände att jag kontrollerade allt, säger Ghebreslassie.

Han var också nöjd med publiken vid sidan.

– Väldigt trevliga människor, säger Ghebreslassie innan han ger sig av för att stiga upp allra högst på prispallen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER