Från Götaplatsen bjuds det på både storbildsskärmar och livemusik under Göteborgsvarvet. Foto: Per WissingFrån Götaplatsen bjuds det på både storbildsskärmar och livemusik under Göteborgsvarvet. Foto: Per Wissing
Från Götaplatsen bjuds det på både storbildsskärmar och livemusik under Göteborgsvarvet.  Foto: Per Wissing
Löparfest under förra årets lopp. Foto: Robin AronLöparfest under förra årets lopp. Foto: Robin Aron
Löparfest under förra årets lopp. Foto: Robin Aron

Göteborgsvarvet: Här följer du loppet bäst

Publicerad

Under lördagen intar tiotusentals löpare staden då Göteborgsvarvet återigen omvandlar Göteborg till en sprudlande folkfest.

För dig som inte springer själv är det på sin plats att veta var man ska följa varvet – GT listar därför de bästa publikplatserna.

Slottsskogsvallen

Det är i Slottsskogen som löparna startar och går i mål. På området finns tre storbildsskärmar. Starterna går av stapeln klockan 13 till 16 och målet stänger klockan 19. Därför kan det vara bra att vara på plats redan innan tolvtiden alternativt lite senare om man vill se de första löparna gå in i mål.

Linnéplatsen

Alldeles intill Slottsskogen ligger årets nya publikplats belägen vid Linnéplatsen. Det är en utmärkt yta för att "hänga på" även om den är en liten bit från löparna. Den ideella organisationen Ung cancer kommer vara på plats och flera aktiviteter ordnas. En DJ kommer spela musik på platsen från med klockan elva.

Mariaplan

Majorna anses vara något av löparnas favoritsträcka. Varvet anordnar inga speciella aktiviteter i området men stämningen i området är alltid på topp, något som löparna uppskattar. Då Majorna ligger cirka fyra kilometer efter starten bör man vara där tidigt som besökare. Många besökare gillar att stå vid Mariaplan då översikten av loppet är bra.

Sannegårdshamnen

Vid vattnet i Sannegårdshamnen på Hisingen kan publiken sitta på gräset och på kullarna och följa varvet. Förslagsvis tar man med sig sin egen matsäck och slår sig till ro i gräset. Det finns även restauranger i området där man kan släcka sin törst och äta sig mätt om man glömt matsäcken. Dessutom finns en storbildsskärm på området.

Diagonalen

På den så kallade Diagonalen på Lindholmen på Hisingen brukar det vara populärt att följa varvet. Vid Lindholmspiren stannar dessutom Västtrafiks färjor, vilket gör det enkelt att ta sig till platsen. Omgivningen med vattnet i närheten är slående vacker.

Götaplatsen

På Götaplatsen bjuds det både på storbildskärm såväl som underhållning från artister på scen. Uppträder gör bland annat Amanda Winberg, tvåa i årets Idol-tävling. Mix Megapol sänder radio från scenen. De första löparna bör anlända strax efter 13.40-tiden. Det nya loppet Cityvarvet för yngre förmågor i 14- till 19-årsåldern startar på platsen klockan ett.

Hela Avenyn kokar av stämning och känslor och passar utmärkt för den som vill befinna sig mitt i smeten, så att säga.

 

LÄS MER: Så blir vädret under loppet

Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER