Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Göteborgstjejer visar tänderna i Roller derby

VÅLDSAM KAMP. När rullskridskolaget Gothenburg Roller Derby möter sina danska motståndare går det vilt till. Men de grönsvarta Göteborgstjejerna tog hem kampen och säkrade sin första seger någonsin. "Nu ska vi fira natten lång".Foto: TOMMY HOLL

GÖTEBORG. Tjejerna ser stentuffa ut och har namn och sminkning som ska sätta skräck i motståndarna.

I går fick det danska motståndarlaget smaka på svenskt kvinnostål när de mötte Gothenburg Roller Derby.

- Det här är vår första seger någonsin. Helt underbart, så nu ska vi ut och fira hela natten lång, säger Patricia Davidsson alias Patty from the Block.

Började på 30-talet

Roller derby startade på 30-talet i USA som en uppgjord underhållningssport. Sporten dog ut på 70-talet men åter­uppstod i början av 2000-talet i Texas. Denna gång med bara kvinnliga deltagare.

Man åker på gamla hederliga rullskridskor på en oval inomhusbana. En match (bout) varar i 60 minuter och är indelad i två 30-minutersperioder. Som i sin tur är indelade i "jams" som kan vara i max två minuter.

55 med i föreningen

Gothenburg Roller derby startade i augusti 2009 av fem tjejer.

Cirka 55 är med i föreningen och ungefär 30 är aktiva. Det är alltid en del borta på grund av skador, graviditet eller att de nyligen fött barn.

De tränar i olika hallar runtom i Göteborg: Masthuggshallen, Angeredshallen, Lindholmens sporthall och inlineshallen i Biskopsgården.

Det var först i år som Gothenburg Roller Derby börjat tävla. Fyra matcher har det blivit hittills. Två hemmamatcher i Lundby strand och två bortamatcher i Luleå och Hamburg. I går kom den första - och hett efterlängtade - segern.

Först fattar man typ nada när Gothenburg Roller Derby möter danska Victorious Valkyries och rullskridskotjejerna åker runt runt på den ovala banan i sporthallen på Lindholmen.

Men efter ett tag börjar man urskilja ett mönster och förstår att tjejen med stjärna på hjälmen ska försöka ta sig förbi motståndarna och att hennes medspelare ska hjälpa henne. Varje gång hon lyckas får laget poäng.

Hårda tacklingar

Varje omgång är max två minuter, bytena snabba och tacklingarna stundtals hårda. Totalt håller man på i en timme uppdelat på två perioder.

Det går våldsamt till och det är inte svårt att förstå varför tjejerna har skydd för både huvud, armar, ben - och tänder. Men allt är strikt reglerat: man får tackla - men bara med axlar, höfter och kropp.

De 450 åskådarna är helt vilda och med på noterna varje gång en Göteborgs-jammer lyckas ta sig förbi och swischar ifrån motståndarna i ensamt majestät. Och poängen tickar på.

Första året man tävlar

Gothenburg Roller Derby bildades 2009 och det här är första året man tävlar. I går var det dags för fjärde matchen - och första vinsten!

- Vi vann med 147-140. Resultatet efter första perioden var hela 77-41 till vår fördel men under andra blev vår jammer utvisad två gånger och det gav danskarna extra mycket poäng, säger Patricia Davidsson.

- Det känns helt underbart med seger och nu ska vi festa loss på Pustervik där vi hyrt hela övervåningen, säger en strålande glad rullskridskokämpe.

Honey Blaze

A. Crusher

Namnet har jag fått från huvudpersonen i en tecknad serie som heter Ghost Rider. Jag har varit med i laget i två år och hittade information om Gothenburg Roller Derby på Facebook. Jag brukar oftast spela pivot. Anna Södling, 33, Göteborg

Villain betyder skurk - det tyckte jag var ett passande namn på min roller-karaktär. För ett år sedan såg jag av en slump information om Roller Derby igen och började. Och det är verkligen skitkul. Är jammer i laget. VILLA HAGMAN, 36, Göteborg

Crusher betyder krossare och det tyckte jag var ett lämpligt skrämmande namn för min karaktär. En kompis tog med mig till första träningen med Roller Derby. Sedan ett halvår är jag fast. Jag spelar blocker. Anna DJUPDAHL, 33, Göteborg

Sandy Sabertooth