Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Göteborgstenoren skapar julstämning

20 med julstämning. När Göteborgstenoren John Kluge var 23 arrangerade han sin första julkonsert i Tyska kyrkan och i år firar han 20-årsjubileum i dagarna två.
Foto: Jan Wiriden

GÖTEBORG. Massor av levande ljus, julgranar, glögg och pepparkakor...

– Sedan kommer kören in, ljuset släcks ner och så startas magiken. Änglaljus är i gång, säger göteborgaren John Kluge, 44, som nästa helg firar 20-årsjubileum med sina julkonserter i Tyska kyrkan.

John Kluge, som är mycket uppskattad för sin mäktiga tenorröst, var bara 24 år när han 1993 arrangerade sin första julkonsert i Tyska kyrkan.

– Jag tyckte det var jobbigt att gå upp tidigt till julottan och ville ha något som var på mer vaken tid. Sedan har det blivit en mysig tradition med mycket ljus och värme - det är så svenskt.

"Mycket för ögat"

Och det är tradition som gäller vid John Kluges julkonserter.

– Nej, det går inte att förändra. Minst 80 procent måste vara samma, publiken vill höra de klassiska jullåtarna.

Och lika viktigt är det att skapa julstämning med klassisk inramning.

– Det är marschaller utanför kyrkan, inne är det kandelabrar, julgranar, tjusiga kläder och körer. Det ska vara mycket för ögat och så ska folk sitta tätt, tätt i kyrkbänkarna.

Under de tjugo åren har John Kluge bjudit in olika artistvänner som gäster, bland andra Cyndee Peters och Tommy Körberg. I år blir det också gästartister, men vilka det blir vill han inte avslöja.

– Nej, i år vill jag ha det lite busigt. Men jag lovar att det blir fina och mjuka ”julklappar”.

Började för 20 år sedan

Göteborgaren John Kluge, som stor del av året är ute på turné, är uppvuxen i Torslanda och han tycker att det är speciellt att uppträda i hemstaden.

– Det är verkligen som att komma hem och det är mycket speciellt att uppträda i kyrkan där allt började för 20 år sedan, säger han.

Men hur lyckas du själv få upp julstämningen?

– Det är mycket jobb man lägger ner innan och man ängslas mer för varje år. Men sedan när det väl blir konsert då kommer julstämningen. Det är medaljens framsida för jobbet man lägger ner, säger Göteborgstenoren.

Julkonserten Änglaljus

Den 29 och 30 november firar Änglaljus 20-årsjubileum i Tyska kyrkan.

Sedan väntar ytterligare 10 konsertplatser fram till 14 december.

Därefter fortsätter John Kluge med egna konserter och USA-turné tillsammans med Lars Roos, ungefär som Änglaljuskonserterna fast med amerikanska gästartister.