Göteborgspolitikerna har aldrig varit mindre populära

Axel Josefson (M).
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Martin Wannholt (D).
Foto: NORA LOREK
Elisabet Lann (KD).
Foto: Kristdemokraterna

Göteborgs ledande politiker har aldrig varit mindre populära än nu.

Det visar en ny studie från SOM-institutet. 

SOM-institutet vid Göteborgs universitet har sedan 1994 undersökt hur kända och hur populära de lokala politikerna är. Sören Holmberg, professor i statsvetenskap, har gjort den nya studien. Han tycker att kommunstyrelsens ordförande Axel Josefsons popularitetssiffror är ”uppseendeväckande låga”. Sju av tio tillfrågade känner inte ens till vem Josefson är.

– Han har mycket, mycket lägre siffror än någon kommunstyrelseordförande någonsin tidigare haft. Han är visserligen ny, men han har verkligen startat på svaga siffror. Och det är samma med Jonas Attenius egentligen. Ingen socialdemokratisk ledare har gått in med så låga siffror, säger Sören Holmberg till Göteborgs-Posten.

24 procent av de tillfrågade kände igen Jonas Attenius.

”Konkurrensen har ökat”

Göteborgs politiker har enligt studien aldrig varit mindre populära än i dag. Snittpopulariteten är minus 3 att jämföra med noll (vid mätningen 2016) som var den tidigare lägsta uppmätta siffran.

Gruppledarna för stadens partier har bara vid ett enda tillfälle sedan mätningarna startade varit mindre kända än i dag. 

Martin Wannholt (D) är mest känd av gruppledarna. 45 procent av de som svarade i studien visste vem han var. Minst känd är Elisabet Lann (KD) med 19 procent.

– En anledning är nog att konkurrensen har ökat – i dag har vi idrottskändisar, influencers och popartister. Det är mycket som konkurrerar om uppmärksamheten i offentligheten, säger Sören Holmberg till tidningen.

Studien ingår i boken ”Digitala är vi allihopa”.