Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Göteborgspolitiker anklagas för att vara Erdogan-megafon

Mikail Yüksel, vice ordförande för Centerpartiet i Göteborg och riksdagskandidat.
Foto: PRESSBILD
Mikail Yüksel slår tillbaka mot anklagelserna från Kurdo Baksi och kallar dem för ”lögnaktiga påhopp”.
Foto: PRESSBILD
Debattören och författaren Kurdo Baksi anklagar centerpolitikern Mikail Yüksel i Göteborg för att vara ”Erdogans megafon”.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan vid en partikongress i Ankara 18 augusti 2018.
Foto: EPA TT NYHETSBYRÅN
Recep Tayyip Erdogan.
Foto: AP / TT NYHETSBYRÅN

Det har hettat till kring Centerns riksdagskandidat och vice ordförande i Göteborg, Mikail Yüksel.

Han anklagas för att vara megafon för Turkiets president Erdogan i Sverige och även för att förneka folkmordet på armenier.

Själv menar Yüksel att det handlar om lögner och konspirationsteorier.

– Ord står mot ord. Vi litar på Mikail Yüksel, säger Emmyly Bönfors, ordförande för Centerpartiet i Göteborg.

Under måndagskvällen hoppade Mikail Yüksel av en valdebatt i Göteborg.

Mikail Yüksel, Göteborgscenterns vice ordförande och toppkandidat på riksdagslistan, har valkampanjat i Turkiet i sommar tillsammans med andra svenska politiker som har turkiska rötter. Yüksel mötte röstberättigade svenska medborgare i staden Kulu dit många med turkisk bakgrund åker på semester.

Mikail Yüksel kritiseras nu av samhällsdebattören Kurdo Baksi som i en debattartikel i GT ställt frågan om  Centern i Göteborg ”har en Erdogan-megafon som toppkandidat”.

Baksi skriver att ”hela Erdogans apparat” ställer upp för Yüksel, att göteborgspolitikern får stöd av regimen.

”Lögnaktiga påhopp”

I ett debattinlägg kallar Mikail Yüksel påståendena för ”lögnaktiga påhopp och kräver en ursäkt av Kurdo Baksi för vad han menar är konspirationsteorier.

– Jag är inte förvånad, säger Baksi till GT och fortsätter:

– Jag är jätteledsen att han inte tar till sig den kritik som jag har framfört. Jag har mycket underlag som visar att han är lobbyist och megafon för Erdogan. Jag menar att Erdogan vill skapa sin egen lobby i Europa och Yüksel är en av de killarna som de satsar på. Därför har alla turkiska tv-kanaler som styrs av Erdogan gjort reklam för honom.

Kurdo Baksi skriver att Mikail Yüksel deltog i ett anti-armeniskt möte 2015 på Mynttorget i Stockholm. Där ska politikern ha förnekat folkmordet på armenier i ett offentligt tal, skriver Baksi. 

Centerpolitikern skriver i sitt svarsinlägg att han inte förnekat folkmordet: ”Det har jag aldrig gjort. Det råder ingen tvekan om att väldigt många armenier miste livet. Det var en stor tragedi”

"Som en trafikolycka"

– Jag är oerhört ledsen att han kallar folkmordet för en tragedi, som om det vore en trafikolycka, menar Kurdo Baksi.

– Han bör våga definiera folkmordet som ett folkmord. Men han står mellan AKP och Grå vargarna (turkisk högerextrem organisation, reds anm.) och Sverige och därför vågar han inte säga vad han tycker om folkmordet. Han vill vinna Erdogan-vänliga röster i Sverige, fortsätter Baksi. 

Under eftermiddagen får vi kontakt med Yüksel och han svarar på frågor via mejl.

Hur ser du på påståendet att du skulle vara lobbyist för Erdogan i Sverige?

- Det är helt fel. Tvärtom är jag starkt oroad över utvecklingen i Turkiet under Erdogans styre och det rådande demokratiska underskottet. Jag skrev redan 2016 i en debattartikel att politiker med utländsk bakgrund inte bör ta med sig konflikterna från hemlandet in i den svenska debatten.

 Kurdo Baksi säger till GT att du står mellan AKP /Grå Vargarna och Sverige, att du vill vinna Erdogan-vänliga röster, och att du därför inte vågar vara tydlig angående folkmordet på armenier?

- Baksi har ingen aning vad han pratar om. Hans artikel är full av faktafel. Jag har inte någonstans, någon gång, uttryckt sympati för varken AKP eller Grå Vargarna. Jag vill vinna så många röster som möjligt, men jag lockar väljare genom lösningar på problem i det svenska samhället.

Gör som Löfven...

Anser du att det var ett folkmord 1915?

- Varken Stefan Löfven eller hans regering har velat uttala att det är ett folkmord. Alla allianspartier röstade 2010 emot att Sverige ska kalla det för ett folkmord eftersom de ansåg att den typen av frågor inte ska avgöras i riksdagen. Jag instämmer i Alliansens hållning. Det här måste formellt avgöras av de inblandade länderna.

 Deltog du i mötet på Mynttorget 2015 (som Baksi kallar anti-armeniskt möte)?

- Ja, jag deltog, men var inte arrangör som Baksi helt felaktigt hävdar. Jag sade inget kontroversiellt alls.

 Förnekade du folkmordet i ett offentligt tal?

- Nej, absolut inte. Jag har aldrig någonsin förnekat något folkmord.

Ställde in

Under måndagskvällen skulle Yüksel deltagit en valdebatt på Göteborgs Stadsteater. Han dök dock aldrig upp, officiellt på grund av sjukdom, och är ersatt av partkamraten Jakob Edshage, ledamot i Göteborgscenterns distriktsstyrelse och kandidat till Göteborg fullmäktige på plats 32.

Ingen Yüksel på Stadsteaterns valdebatt under måndagskvällen: från vänster Jonas Hinnfors, Ali Esbati (V) oxh Jakob Edshage (C).
Foto: GT

Även liberalernas Robert Hannah har givit sig in debatten och menar att Centern borde “skaffa en annan toppkandidat om Mikail Yüksel inte kan kalla Seyfo för ett folkmord”.

I folkmordet 1915 mördades omkring en miljon armenier och hundratusentals assyrier, syrianer, kaldéer och greker (Källa: Forum för levande historia).

Hannah tycker att Yüksels uttalande är diffust och inte ett erkännande av det systematiska utrotandet och mördandet av ett folkslag.

“Det är så folkmordförnekare brukar svara, såväl de som förnekar Förintelsen som folkmordet Seyfo, när de inte vill ha strålkastarljuset riktat mot sig” skriver han.

Hannah tycker att Yüksel slingrar sig i stället för att ge ett rakt svar på anklagelserna och frågar sig om Yüksel har ”rent mjöl i påsen”.

Centerpartiet i Göteborg har inte tappat förtroendet för Mikail Yüksel. 

Får partiets stöd

Emmyly Bönfors, ordförande för Göteborgscentern, säger att partiet har tagit frågan på största allvar och pratat med Yüksel efter publiceringen av Kurdo Baksis debattartikel och  anklagelserna om att Yüksel skulle vara lobbyist för Erdogan.

– Det är väldigt allvarliga anklagelser som det inte verkar finnas belägg för. Men när det kommer fram så här grova anklagelser måste vi ta reda på hur det ligger till. Vi var tvungna att fråga honom hur han står i detta innan han skickade in sin svarsartikel. Och med svaret anser vi att ord står mot ord. Vi litar på honom. Vi kan inte se att det kommit fram sakliga bevis, säger hon.

När det gäller folkmordet på armenier säger hon att det är glasklart hur partiet står i frågan.

– Vår partistyrelse står bakom att det armeniska folkmordet har ägt rum. Mikail Yüksel säger att det är felaktigt att han förnekat folkmordet och menar att han håller partilinjen. Det är det vi får utgå ifrån, säger hon.