Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Göteborgspolisen kräver svar från Säpo

Integrationspolisen Ulf Boström befarar att det kan ske en IS-attack i Sverige i framtiden.Foto: LENNART REHNMAN
Brevet är adresserat till inrikesmininstern Anders Ygeman (S)Foto: (C) PELLE T NILSSON
Rikspolischefen Dan Eliasson har fått ta del av brevet från Ulf Boström.Foto: ROBERT EKLUND
Säpochefen Anders Thornberg har också han fått ta del av brevet.Foto: AXEL ÖBERG
Säkerhetspolisens presschef menar att det är ett bra samarbete mellan Säpo och polisen.Foto: Pressbild

Det råder en förhöjd säkerhetsnivå i Sverige och Göteborgspolisen Ulf Boström undrar hur samhället ska kunna skyddas från framtida terrorbrott.

I ett brev till inrikesministern Anders Ygeman (S), rikspolischefen Dan Eliasson och Säpo-chefen Anders Thornberg kräver han nu svar på varför den öppna polisen inte får ta del av dold informationen kring IS-resenärers identiteter.

– Vi ska skydda hela landet och då måste sådan här information ut, säger integrationspolisen Boström.

Brevet från Ulf Boström, integrationspolis i Göteborg, är adresserat till inrikesministern och de två myndighetscheferna. Enligt Polistidningen, som var först med att skriva om Boströms krav, har Säpo officiellt berättat att drygt 300 personer från Sverige anslutit sig till IS – av dem har omkring 140 återvänt.

Men den öppna polisen får ta del av långt ifrån all information som finns om IS-resenärerna, menar Ulf Boström.

"På vilket sätt skall polismyndigheten och den enskilde polisen kunna skydda samhället mot eventuella terrorbrott från de drygt 300 individer som Säpo beskrivit som IS-resenärer, om öppna polisen inte får kännedom om deras identitet och nätverk?", skriver Ulf Boström i brevet, som han också säger sig ha skickat till samtliga riksdagspartier.

Vill ha svar från Dan Eliasson

Han utvecklar:

– Jag accepterar att vi inte får reda på alla, men då vill jag ha ett uttömmande svar på varför jag inte ska ha reda på det. Lämnas inte all information över får Säpo förklara varför. Har de lämnat över all information till polismyndigheten och rikspolischefen så får Dan Eliasson förklara varför inte poliserna som är ute på fältet ska veta vilka personerna är.

Ulf Boström skriver att det blir "extra komplicerat om öppna polisen har liten kunskap om vem eller vilka polisen skall skydda samhället emot".

– Om nu någon organisation vet någonting som är viktigt för samhället blir det svårbegripligt varför man sitter och samlar på de här identiteterna som enligt min uppfattning kan vara viktiga för hela landet. Vi ska skydda hela landet och då måste sådan här information ut, så att de som ska ansvara för det blir så medvetna och kunniga som möjligt, säger Ulf Boström.

Säpo: "Jättestort samarbete"

När Säkerhetspolisens presschef Nina Odermalm Schei får ta del av Ulf Boströms brev svarar hon att Säpo "har ett jättestort och gott samarbete med den öppna polisen".

– Vi har olika uppdrag vid olika myndigheter och det finns lagstiftning som reglerar den information man kan dela med sig av. Säkerhetspolisen följer den lagstiftning som finns. Vi delar med oss så mycket vi kan och det är avvägningar som görs hela tiden, säger Nina Odermalm Schei.

Förhöjd säkerhetsnivå

Ulf Boström säger att personer som rest ner för att kriga för IS kan återvända till Sverige under falsk identitet. Och han utesluter inte att ett terrorattentat kan komma att ske i landet någon gång i framtiden.

– Säkerhetspolisen förfogar över nivån på hur högt ett terrorhot är för landet. Vi var på en trea, gick upp på en fyra och ner på en trea igen. Där ligger vi fortfarande kvar. Det betyder att det inte är lugnt, säger Ulf Boström.

Så du tror att det finns en risk för att det kan ske ett terrorattentat i Sverige?

– Hade det inte varit det hade inte Säpo sagt att vi legat på terrornivå tre. Det är inget förestående hot som jag förstår det, men det ligger där.

Nina Odermalm Schei på Säpo:

– Vad vi har för underrättelseuppgifter kring det är ingenting vi kan gå ut med, men det stämmer att terrornivån ligger på en hotbild som är en trea. Det är en förhöjd hotbild, men vilka som skulle kunna begå eventuella brott kan jag inte svara på.