IS symbol. Genrebild. Foto: MARTIN KÄLLSTRAND / MARTIN KÄLLSTRANDIS symbol. Genrebild. Foto: MARTIN KÄLLSTRAND / MARTIN KÄLLSTRAND
IS symbol. Genrebild. Foto: MARTIN KÄLLSTRAND / MARTIN KÄLLSTRAND
Polishuset i Göteborg. Foto: JAN WIRIDENPolishuset i Göteborg. Foto: JAN WIRIDEN
Polishuset i Göteborg. Foto: JAN WIRIDEN

Göteborgspolisen kallar alla misstänkta jihadister till förhör

Publicerad

Göteborgspolisen genomför en riktad insats mot misstänkta IS-återvändare, skriver Aftonbladet.

Alla kända jihadister ska kallas till förhör.

Hittills har fem personer förhörts, uppger tidningen.

Polisen i Göteborg har beslutet att alla kända återvändare ska tas in till förhör.

– Det är ett samarbete med andra myndigheter, vi gör det dels för att upptäcka och utreda eventuella terrorbrott, men det kan även handla om exempelvis bidragsbrott, säger Ulf Merlander, polischef i nordöstra Göteborg, till Aftonbladet.

Hittills har fem personer förhörts. Och syftet ska alltså vara att ta reda på om personerna har begått terrorbrott.

5 personer hörda hittills

– I vårt område i nordöstra Göteborg är det omkring 25 personer som ska kallas. Vi vill klargöra vad de har gjort och om de underrättelser vi har stämmer, säger Merlander till tidningen.

Enligt polischefen så har flertalet personer erkänt att de faktiskt varit i Syrien. Däremot har ingen medgett att de krigat för terrororganisationen IS.

Merlander poängterar för tidningen att det inte har inletts någon förundersökning mot personerna som nu hörts.

Misstänkta återvändare hörs

Redan förra månaden skrev GP om att förhören av misstänkta IS-återvändare hade startat. Enligt Ulf Merlander, som då uttalade sig i tidningen, har vissa av personerna sedan återvändandet till Sverige gjort sig skyldiga till olika typer av brottslighet. Det handlar både om våldsbrott och olika former av stölder och bidragsbrott, enligt tidningen.

Flera av personerna ska ha återgått till arbetslivet, medan det är oklart vad andra försörjer sig på.

 

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android.

Relaterade ämnen
Sanna Wikström
Sanna Wikström
Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER