Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Göteborgspianisten Harry Persson är död

Harry Persson dog på fredagsmorgonen efter en kort tids sjukdom i covid-19. ”Han var min stora glädje”, säger sonen Kent Persson.
Foto: KARL HENRIK EDLUND
Harry Persson, då 88 år, spelar på Vegahemmet.
Foto: KARL HENRIK EDLUND

Den legendariske Göteborgspianisten Harry Persson har avlidit efter att ha insjuknat i covid-19.

Harry Persson blev 97 år gammal.

– Han var en människa som man inte glömmer, säger vännen Lars Dimming som gjort filmen ”Den siste cafépianisten” om Harry Persson.

Harry Persson växte upp i en musikalisk familj i Göteborg. Hans far, Bror Persson, var stadens förste jazzpianist och bröderna Rune och Gösta var även de musiker. Hans mor, Ester Persson, spelade piano och sjöng.

Hela sitt liv har han levt på musiken, och många är de göteborgare som hört honom spela.

Harry Persson spelade 23 år på Henriksberg, då en lyxkrog, och smekte sedan fram toner på klassiska Bräutigams på Östra Hamngatan, fram till att konditoriet slog igen portarna 1993.

Kamraten Lars Dimming minns att han själv, redan som barn, hörde Harry Persson spela på Bräutigams. Men det var inte förrän senare som de två skulle bli vänner. Det var de också ända till slutet.

– Han var en del av Göteborgs själ skulle jag vilja säga, som är borta nu. Han var den siste cafépianisten, det fanns många sådana på 30-, 40- och 50-talet, men han var den enda kvar, berättar Lars Dimming, som också intervjuats av GP.

”Han var min stora glädje”

2012 släpptes filmen ”Den siste cafépianisten”, som Lars Dimming gjorde tillsammans med Bo Harringer om Harry Persson.

Sonen Kent Persson minns sin pappa som ödmjuk och med ett stort hjärta.

– Han hade inga förutfattade meningar om någon, han älskade samtal och kontakten och värmen med andra människor.

Han berättar hur Harry Persson fortsatte spela piano fram till att han var 94 år, då en stroke kom i vägen. Men Kent såg ändå till att få sin pappas vackra piano flyttat till äldreboendet.

– Han var min stora glädje. Vi var väldigt tighta, ända sedan min ungdom har vi delat musiken. Vi hade väldigt mycket gemensamt, han var bred i sin musiksmak och det har jag också. Vi älskade att lyssna på musik tillsammans, berättar Kent Persson.

”Sorgligt att han är borta”

2011 fick han Göteborgs spårvägars kulturpris, och sedan dess pryder hans namn en av Göteborgs spårvagnar.

Ett kvitto på hur älskad Harry Persson var i Göteborg, fick den legendariske cafépianisten på sin 90-årsdag. En hyllningskonsert anordnades till hans ära på Lorensbergsteatern, och när biljetterna till konserten släpptes sålde de slut direkt.

Bland de artister och musikvänner som samlats för att hylla Harry Persson, märktes bland andra Galenskaparna och After Shave och Tomas von Brömssen.

– När han var som bäst och spelade, då var det underbart att höra honom. Han hade alla noter i huvudet, jag tror det var 6000 låtar som bara snurrade runt inuti honom, berättar Lars Dimming.

Harry Persson gick bort på den tidiga fredagsmorgonen, efter en kort tids sjukdom i covid-19.