Thomas Olsson kände av jordbävningen. Foto: PrivatThomas Olsson kände av jordbävningen. Foto: Privat
Thomas Olsson kände av jordbävningen. Foto: Privat
Här kommer sista färjan från Vrångö. Foto: Henrik JanssonHär kommer sista färjan från Vrångö. Foto: Henrik Jansson
Här kommer sista färjan från Vrångö. Foto: Henrik Jansson
Det var i Göteborgs skärgård som epicentrum låg. Foto: Henrik JanssonDet var i Göteborgs skärgård som epicentrum låg. Foto: Henrik Jansson
Det var i Göteborgs skärgård som epicentrum låg. Foto: Henrik Jansson

Göteborgsområdet skakades av jordbävning

Publicerad

Klockan 21.46 skakade marken i Göteborgsområdet.

Epicentrum har konstaterats vara på Grundsö i Billdal – och jordbävningen är den största i trakten på 35 år.

– Ett sådant skalv känns ganska rejält i ett rätt stort område, säger seismologen Björn Lund.

– Hela golvet rörde på sig, säger Dan Nyby, som bor i Mölndal och är en av de drabbade.

Strax efter kvart i tio inträffade ett jordskalv i Göteborgsområdet. Enligt flera personer har de hört ett dovt ljud.

– Jag hörde ett dovt ljud. Det lät som en Harley Davidsson. Hela golvet rörde på sig. Det rörde på sig fram och tillbaka, säger Dan Nyby, som bor i Mölndal.

Även Thomas Olsson som bor i Västra Frölunda kände jordskalvet.

– Jag låg och sov och vaknade av att möbler skakade. Glasen som stod på bordet klirrade. Det lät som jet-plan och jag har aldrig varit med om det om något liknande, säger han.

Gustav Brodén bor i Majorna i Göteborg. Han satt och såg på tv när han kände skalvet.

– Plötsligt kändes det som en explosion. Min tv står på en bänk, men skalvet fick tv:n att åka av, säger Gustav Brodén, 23.

Björn Lund är seismolog vid Uppsala universitet. Han bekräftar att det är ett jordskalv som inträffat.

– Det är 2,8 i magnitud och 20 kilometers djup. När det är så djupt ner sprids vibrationerna och skakningarna sprids över ett större område, säger han.

Skedde i skärgården

Epicentrum, platsen där skalvet inträffade, är Göteborgs skärgård. De första rapporterna talade om strax utanför Vrångö. Men senare konstaterades det att platsen är Grundsö i Billdal.

– Ett sådant skalv känns ganska rejält i ett rätt stort område, säger Björn Lund.

Skalv av den här storleken är ytterst ovanligt i Sverige.

– Med svenska mått mätt är det relativt stort, ett sådant skalv har vi kanske bara en gång om året i hela Sverige, säger Björn Lund.

Han säger att ett jordskalv inträffade på exakt samma plats – för 199 år sedan.

– Lokaliseringen är i stort sett identisk. Det fanns inga seismografer då, men man använde rapporter för hur folk hade känt skalven, säger Björn Lund.

Ovanligt i Göteborg

Det största jordskalvet någonsin i landet uppmätte 5,4 på richterskalan Det inträffade 1904. Senast en jordbävning var lika stor som den här i Göteborgsområdet var 1980.

– Men i Göteborg var det längesedan det var ett så här stort. Längre norrut har det varit en del och det sker längre söderut i Halland. Men inte utanför Göteborg, säger Björn Lund.

Finns det någon fara för byggnader och så?

– Det ska det inte vara, det är lite för litet för det. Då ska det vara väldigt grunt och något som är dåligt byggt.

Polisen meddelar att det i nuläget inte finns några uppgifter om att någon person skadats i samband med skalvet. Enligt kustbevakningen är det ingen som ska ha kommit till skada heller ute till havs.

Martin Olsson på räddningstjänsten i Storgöteborg säger att de inte fått rycka ut på någonting som kan kopplas till skalvet.

– Inga händelser alls. Det var kanske tur att det var ute till havs, säger han.

Gustaf Nilsson
Gustaf Nilsson
Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER