Drömmarna går tillbaka till ett gammalt franskt rum med sammet och guld. Foto: Eirk Nissen JohansenDrömmarna går tillbaka till ett gammalt franskt rum med sammet och guld. Foto: Eirk Nissen Johansen
Drömmarna går tillbaka till ett gammalt franskt rum med sammet och guld. Foto: Eirk Nissen Johansen
En ishavsblå matsal där lampkronan påminner om en gammal fartygsmotor med alla rör. Foto: Erik Nissen JohansenEn ishavsblå matsal där lampkronan påminner om en gammal fartygsmotor med alla rör. Foto: Erik Nissen Johansen
En ishavsblå matsal där lampkronan påminner om en gammal fartygsmotor med alla rör. Foto: Erik Nissen Johansen
Inte gröna hissen men väl översta våningen på nya Le Pain Français på Avenyn där man ser himlen genom takfönstren. Foto: Erik Nissen JohansenInte gröna hissen men väl översta våningen på nya Le Pain Français på Avenyn där man ser himlen genom takfönstren. Foto: Erik Nissen Johansen
Inte gröna hissen men väl översta våningen på nya Le Pain Français på Avenyn där man ser himlen genom takfönstren. Foto: Erik Nissen Johansen

Göteborgskrog en av världens snyggaste

Publicerad

Nyöppnade Le Pain Français på Avenyn är redan med på listan över världens tjugo bäst designade restauranger.

Och inte nog med det.

Restaurangens kafé är med och tävlar om att bli årets bäst designade kafé i Europa.

Det är den internationella designtidningen Bored Panda som listar de tjugo bäst designade restaurangerna i världen. Le Pain Français Avenyn är I gott sällskap med designrestauranger i bland annat Tokyo, Rom och New York.

Bakom designen till den nya restaurangen står företagets ene ägare Samuel Samuelsson och designföretaget Stylt Trampoli med Erik Nissen Johansen i spetsen.

Den fyra våningar höga bistron på Avenyn inrymmer både restaurang, kafé, konditori, bageri med bar, lounge och grill. Den 12 juli förra året slogs portarna till det nya matstället upp.

Hur känns det att ha fått den fina utmärkelsen?

– Det känns stort och det är roligt att för alla som jobbat med projekten under alla år, säger Samuel Samuelsson. Det gäller ju inte bara Avenyn utan alla enheter vi har, jag har ju jobbat intensivt med olika arkitekter, bland annat Erik Nissen Johansen, och vi har designat alla enheter olika.

Trodde ni att det skulle gå så fort att bli så uppmärksammade?

– Jag kan inte säga att jag trodde något utan det är självklart en positiv överraskning och vi är jätteglada för detta, säger han. Bara att vara med är jättestort för oss. Men vi lade ned väldigt mycket tid för att bygga upp den unika miljön som är olika på de olika våningsplanen.

Nya planer

Den nya restaurangen har knappt öppnat förrän Samuel Samuelsson smider nya planer och redan i juli öppnar en ny restaurang/kafé på Bastionsplatsen i Göteborg.

Vad tror ni om chanserna att ta hem "årets bäst designade kafé" senare i år?

– Det är jättestort för oss men det är svårt att säga hur det går, men vi är jättestolta att vara en av de nominerade. Det vore jättestort och jätteskoj.

På frågan om hur han ska fira en vinst i tävlingen fortsätter han planerna inför framtiden.

– Men kanske blir det en personalfest, säger Samuel Samuelsson.

Anette Fredriksson
Anette Fredriksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER