Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Göteborgshotellet får
en "Fair Sex"-stämpel

GÖTEBORG. Här är Göteborgshotellet som går i frontlinjen i kampen mot trafficking och prostitution.

Hotel Flora är först i landet med att få en "Fair Sex"-stämpel.

– Nu hoppas vi att hela branschen hakar på. Vi måste alla göra mer, säger vd Carina Högberg till GT.

I skuggan av gängkrig och rekordmånga skottlossningar växer problemen med trafficking och prostitution i Göteborg, inte minst på hotellen. Nu lanseras initiativet som ska bryta den nedåtgående spiralen - kampanjen ”This is a Fair Sex Hotel”

– Det blir ett sätt för hotell att positionera sig. Att berätta för omvärlden att man jobbar praktiskt för att avvärja brott, säger Malin Roux på den ideella organisationen Realstars, som ligger bakom kampanjen.

Det första hotellet att "kvalitetsstämplas" är Hotel Flora vid Grönsakstorget i Göteborg.

– Det känns jättespännande att vi är först med detta. Vi pratar ofta om att detta händer andra men sällan om det som händer i Sverige, säger vd Carina Högberg.

I certifieringen ingår att utbilda personalen i att hantera misstänkt prostitution och att införa rutiner för när och hur du tipsar polisen.

Och kampanjen applåderas av Göteborgspolisens människohandelsgrupp - som under pågående gängkrig i Göteborg saknar resurser för att sköta sitt huvuduppdrag.

– Hotellen är en stor kontaktyta för prostitution. Att personalen är informerad är jätteviktigt, säger Mats Paulsson, chef för människohandelsgruppen.

Paulsson menar att prostitutionen i Göteborg är ett växande problem - som de senaste åren i hög utsträckning flyttat till nya arenor.

– Kontakten tas i allt större utsträckning på nätet. Sen träffas man på hotell eller i andrahandslägenheter, säger han.

Hotel Flora hoppas nu att deras medverkan i kampanjen ska leda till en snöbollseffekt i hotellbranschen.

– I och med detta berättar vi för omvärlden att det inte är okej att köpa sex på vårt hotell. Att vi inte ser mellan fingrarna, säger vd Carina Högberg till GT.