Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Göteborgsföretag först ut – med menscertifiering

Foto: BIRGIT REITZ-HOFMANN / BIRGIT REITZ-HOFMANN
Forza Footballs vd Patrik Arnesson.Foto: ANDERS YLANDER

Det Göteborgsbaserade företaget Forza Football är landets första menscertifierade arbetsplats, skriver organisationen Mensen i ett pressmeddelande.

Certifieringen innebär att kunskapen om menstruationer har ökat och att det ska vara lika accepterat att vara hemma från jobbet med mensvärk som med feber.

– Jag är väldigt tacksam över att Mensen lärde mig och hela mitt företag om menstruationscykeln, säger Forza Footballs vd Patrik Arnesson.

Appföretaget Forza Football i Göteborg har varit pilotarbetsplats för projektet med att menscertifiera arbetsplatser. 

Det kan innebära att arbetstider skjuts på för exempelvis mensvärk, att den anställde kan jobba hemifrån. Det hela ska anpassas beroende på hur arbetsuppgifter ser ut och liknande. 

Utöver det så handlar det också om mer praktiska saker som att ha tillgång till mensskydd på arbetsplatsen och god tillgång till toaletter.

”MENSEN har med hjälp av Forza Football  tagit fram metoder och material som ska ge arbetsplatser verktyg för att integrera menstruation som en dimension i sitt ordinarie arbetsmiljöarbete. I september 2019 certifierades Forza Football” skriver MEnsen i ett pressmeddelande. 

”Kommer fortsätta vårt arbete” 

– Menscertifieringen fick stor uppmärksamhet från start. Kritiska röster ifrågasatte behovet av projektet. Nu har vi certifierat vår första arbetsplats och kan se att det gjort skillnad! Det är tydligt att menscertifieringen bidrog med ny kunskap kring menscykeln och startade en produktiv diskussion på arbetsplatsen. Nu kommer vi fortsätta vårt arbete för ett MENSkligare arbetsliv, säger Klara Rydström, projektledare, för MENSEN i ett pressmeddelande.

Patrik Arnesson som är vd för företaget säger i pressmeddelandet att han är förvånad över hur lite han visste om menstruationer

– Jag var chockad när jag insåg hur lite jag visste om mens och faktumet att ingen har lärt mig om detta tidigare. Det är en signifikant del av varje kvinnas liv, men jag i egenskap av icke-menstruerare visste väldigt lite. Jag är väldigt tacksam över att Mensen lärde mig och hela mitt företag om menstruationscykeln och menshälsa. Jag tycker det borde vara obligatoriskt för alla företag att ha det här certifikatet. 

 

LÄS MER: Patrik gör Forza-appen som miljoner älskar