Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Göteborgsfeministens attack mot Schyman

Göteborgsfeministen Helene Bergman går i sin nya bok till attack mot det feministiska toppskiktet i Sverige.

Maria Sveland och Gudrun Schyman anklagas bland annat för att uppmuntra kvinnlig rädsla och inte mod i sin feministiska kamp.

Den 24 oktober släpps boken "Med svärtad ögonskugga - En feministisk memoar" signerad göteborgaren Helene Bergman.

Där ägnas ett helt kapitel till att attackera två av frontfigurerna i dagens feminism - Maria Sveland och Gudrun Schyman.

För GT berättar hon att deras fokus landat på att rikta hat mot det manliga könet i stället för att uppmana till debatt om makten.

– Den feminism och den kvinnorörelse som jag ägnat 40 år av mitt liv åt känns förlamad. Maria Sveland och Gudrun Schyman har förlamat debatten, säger Helene Bergman.

Hon menar att de två feministgestalterna är duktiga på att hela tiden utmåla kvinnor som offer, och att de skapar rädsla – inte mod.

– De går ut och berättar hur farligt det är, hur de angrips av männen, hur Gudrun Schyman är tvungen att ha bodyguards. Det gör att kvinnor blir rädda för att säga att man är feminist.

Helene Bergman saknar diskussionen om makten, om patriarkatet. En diskussion som, enligt henne, behöver ske i kompanjonskap med männen för att samhället ska kunna förändras till det bättre.

Vad det gäller Gudrun Schymans och Maria Svelands behjälplighet i den feministiska kampen är hon helt på det klara.

– De förlamar. Istället för att säga att vi är starka, modiga och vi kan så upprätthåller de myten om att kvinnor är det svaga könet. Vi är modiga och vi kan. Vi får inte sprida myten om att kvinnor är det svaga könet, säger Helene Bergman.

När GT söker Maria Svedland för en kommentar, efter att ha skickat över det aktuella kapitlet där Helene Bergman går hårt åt mot hennes feministiska ståndpunkt låter hon hälsa att hon inte vill kommentera detta.

Gudrun Schyman säger samma sak.

– Jag har sett någon notis om detta, men i och med att jag inte har läst boken så kan jag inte kommentera det som står, säger hon.