Göteborgsfeministens attack mot Schyman

Publicerad

Göteborgsfeministen Helene Bergman går i sin nya bok till attack mot det feministiska toppskiktet i Sverige.

Maria Sveland och Gudrun Schyman anklagas bland annat för att uppmuntra kvinnlig rädsla och inte mod i sin feministiska kamp.

Den 24 oktober släpps boken "Med svärtad ögonskugga - En feministisk memoar" signerad göteborgaren Helene Bergman.

Där ägnas ett helt kapitel till att attackera två av frontfigurerna i dagens feminism - Maria Sveland och Gudrun Schyman.

För GT berättar hon att deras fokus landat på att rikta hat mot det manliga könet i stället för att uppmana till debatt om makten.

– Den feminism och den kvinnorörelse som jag ägnat 40 år av mitt liv åt känns förlamad. Maria Sveland och Gudrun Schyman har förlamat debatten, säger Helene Bergman.

Hon menar att de två feministgestalterna är duktiga på att hela tiden utmåla kvinnor som offer, och att de skapar rädsla – inte mod.

– De går ut och berättar hur farligt det är, hur de angrips av männen, hur Gudrun Schyman är tvungen att ha bodyguards. Det gör att kvinnor blir rädda för att säga att man är feminist.

Helene Bergman saknar diskussionen om makten, om patriarkatet. En diskussion som, enligt henne, behöver ske i kompanjonskap med männen för att samhället ska kunna förändras till det bättre.

Vad det gäller Gudrun Schymans och Maria Svelands behjälplighet i den feministiska kampen är hon helt på det klara.

– De förlamar. Istället för att säga att vi är starka, modiga och vi kan så upprätthåller de myten om att kvinnor är det svaga könet. Vi är modiga och vi kan. Vi får inte sprida myten om att kvinnor är det svaga könet, säger Helene Bergman.

När GT söker Maria Svedland för en kommentar, efter att ha skickat över det aktuella kapitlet där Helene Bergman går hårt åt mot hennes feministiska ståndpunkt låter hon hälsa att hon inte vill kommentera detta.

Gudrun Schyman säger samma sak.

– Jag har sett någon notis om detta, men i och med att jag inte har läst boken så kan jag inte kommentera det som står, säger hon.

Maya Dahlén Persson
Maya Dahlén Persson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER